Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdag voor de tweede keer dit seizoen in de eigen Vijf Meihal gewonnen van Donar. Na de oorwassing in januari (98-67) werd het nu 96-91. Dat was een bescheiden overwinning, waarmee de ploeg uit Groningen eigenlijk goed wegkwam. Dat het verschil ‘maar’ vijf puntjes was, had Donar meer te danken aan de tegenstander dan aan eigen kwaliteiten. ZZ Leiden zakt namelijk soms flink weg als een aantal basisspelers rust krijgt.

Vooral verdedigend is het dan beneden de maat. Jongens als Riley LaChance, Nick King en Luuk van Bree komen vaak te kort om hun directe tegenstander echt af te stoppen. Dat lukt een stuk beter als de vaste starters (Ververs, De Jong, Finke, Potts en Nzekwesi) in het veld staan. Tot nu toe valt de schade mee en zit ZZ Leiden op koers met drie op drie in de Elite A, waarin gestreden wordt om het thuisvoordeel in de playoffs.

Dat is natuurlijk op zich van belang, maar in een eventuele tweestrijd tussen ZZ Leiden en Donar is dat niet zo groot. De Groningers winnen namelijk heel vaak in de Vijf Meihal. De twee confrontaties van deze competitie buiten beschouwing latend, stapte Donar na tien van de laatste wedstrijden in Leiden met de winstpunten in de bus naar huis.

Dat gebeurde dus zaterdag niet, omdat het bij ZZ Leiden aanvallend wel goed zit. Je zou dus kunnen stellen dat de aanval de beste verdediging is, maar iedere speler kan het overkomen dat de bal er een keer niet in wil. Dan moet je kunnen terugvallen op je verdediging. Dat kun je namelijk altijd honderd procent, ook als het in de aanval niet loopt. Vooralsnog heeft Leiden daar nog geen last van. Pas één keer dit seizoen kwamen er géén tachtig punten voor ZZ op het scorebord. Aan de kant van de opponent is dat een ander verhaal.

Maar als je wint heb je vrienden en dus wordt voorlopig die mindere defensie met de mantel der liefde bedekt, ook al worden er soms wat wenkbrauwen gefronst. Zaterdag liep het dus gewoon weer goed af en terecht, want ZZ Leiden was voor dit Donar een maatje te groot, of liever gezegd te snel. Zoals gezegd hadden ze alleen iets in de melk te brokkelen als kernspelers rust nodig hadden.

Tegen de starters hadden de mannen van coach Ivan Rudeẑ het een stuk moeilijker. De Kroaat heeft individueel misschien wel de beste spelers van alle ploegen in de DBL, maar hij is er (nog) niet in geslaagd om er een team van te smeden. En dat moet dus wel, want ook Rudeẑ kent ongetwijfeld het Amerikaanse adagium: Players can win games, teams win championships…

ZZ Leiden is ook nog niet waar het zijn moet als de prijzen worden verdeeld, maar wel een stukje verder dan Donar, dat door de nieuwe nederlaag nu niet alleen een achterstand op Leiden heeft van twee wedstrijdpunten, maar ook onderling in het nadeel zal zijn bij gelijk eindigen met alleen nog één wedstrijd in Groningen op de agenda.

Het eerste kwart zaterdag beloofde veel voor de wedstrijd. Het tempo lag hoog en het verschil bleef miniem. Bij de thuisploeg trok direct Worthy de Jong het initiatief naar zich toe. Verlost van zijn kniebandage, die hem de afgelopen weken duidelijk hinderde, knalde hij binnen vijf minuten tien punten binnen. Maar Donar deed lekker mee en de voorsprong wisselde voortdurend van eigenaar: 26-28.

In het tweede kwart liet ZZ Leiden zien wat de bedoeling was. Vooral schieten, van ver en raak. Binnen vijf minuten lagen er vijf driepunters in het netje. Twee van Finke en een van De Jong, Van Bree en Ververs en stond er een voorsprong van negen punten op het bord: 45-36. En het werd nog erger voor Donar. Het verschil liep op tot vijftien, voordat Damjan Rudeẑ, de broer van de coach, iets terug kon doen, waardoor het bij rust 55-44 was.

Direct na de pauze moest Donar ook de laatste slokken uit de gifbeker opdrinken en bereikte Leiden zelf het maximale verschil van achttien punten: 64-46. Maar zelfs in zo’n situatie ligt een terugval altijd op de loer. En die kwam. Toen het aanvallend bij de thuisploeg even stilviel, sloeg Donar terug en maakte er aan het einde van het derde kwart weer een echte wedstrijd van: 75-68.

Toch kwam ZZ Leiden in het laatste kwart niet echt in de problemen al had het in de laatste minuten zó maar mis kunnen gaan. En dat riep de ploeg over zichzelf af. Als je met een puntje of zes, acht op de finish af gaat, dan is de klok je beste vriend. Lange aanvallen zijn dan de beste oplossing. Maar dat gebeurde niet. Elf punten voor met drie minuten op de klok is kat-in-het-bakkie. Maar als je te snel gaat schieten en de bal valt even niet, kun je alsnog in problemen komen. Maar goed, laten we dat maar als een leermomentje beschouwen…

ZZ Leiden – Donar 96-91 (26-28, 29-16, 20-24 en 21-23).
Scores Leiden: Emmanuel Nzekwesi 22 (7 rebounds, 6 assists), Worthy de Jong 19, Michael Finke 14 (4 driepunters), Marijn Ververs 12 (6 assists), Nick King 11, Riley LaChance 9, Giddy Potts 6 (5 rebounds) en Luuk van Bree 3.
Topscorers Donar: Jarred Jackson 18, Davonte Lacy 16, Juwann James 16 en Henry Caruso 12.

Tekst: Jan van der Nat / TSL
Op de foto van Jan van der Lubbe: Michael Finke scoorde vier driepunters.