Er is nog heel wat werk aan de winkel wil Zorg en Zekerheid Leiden dit basketbalseizoen een hoofdrol kunnen spelen. Er werd op de openingsdag van de tweede fase van de DBL-competitie met 84-78 gewonnen van Feyenoord Rotterdam, maar dat gebeurde in een weliswaar spannende (verschil was nooit groter dan zeven punten), maar zeer matige wedstrijd en het kostte bloed, zweet en tranen om de ploeg van Toon van Helfteren op de knieën te krijgen.

De lange Delftenaar, die aan de wieg stond van alle grote successen uit de geschiedenis van ZZ Leiden, baalde na afloop als een stekker. Logisch, want zijn ploeg had naar vermogen gespeeld, ondanks het al na vier minuten geblesseerd uitvallen van spelverdeler Ordane Kanda. Tot vijf minuten van het einde was een Rotterdamse zege in Leiden zeker mogelijk, omdat Feyenoord steeds een antwoord had op de acties van ZZ Leiden.

Maar toen ging het mis. Opeens kwam er zand in de motor en sloeg Leiden via Nzekwesi en Finke en klein gaatje, dat de Leidse winstkansen een stuk dichterbij bracht. Van Helfteren maak je echter de pis niet snel lauw. Hij zette zijn ploeg in een zoneverdediging en daar had ZZ Leiden geen behoorlijk antwoord op.

Dat had de ervaren coach natuurlijk al lang gezien. Leiden plukte slechts zeven aanvallende rebounds weg onder het Rotterdamse bord. Eigenlijk had alleen de weer herstelde Emmanuel Nzekwesi iets in te brengen tegen Juan Davis en ex-Leidenspeler Jeroen van der List. Die zone werkte voor Feyenoord, maar het vervolg niet. In de aanval werden opeens de kansen gemist, die tot dan wél verzilverd werden, vooral ook door de genoemde twee spelers en ook de Litouwer Arunas Mikalauskas, die negen van zijn tien schoten succesvol afrondde.

Opeens vielen de schoten en kwamen de terugkaatsende ballen, soms via een flipperkast, in handen van Leiden. Het was in de laatste minuten vooral Worthy de Jong die het deed. Hij vergat even de pijn in zijn flink ingepakte rechterknie en ook die op een voor man meest vervelende plek, waar hij een bal op kreeg en besliste de wedstrijd met een heerlijke assist op Nzekwesi en drie op vier vrije worpen met tussendoor nog een shotblock.

De poorten van de hel in combinatie met wegslepen mochten best worden genoemd na een wedstrijd, waarin te veel spelers nauwelijks zichtbaar waren. Dat waren met name de Amerikanen, van wie alleen Michael Finke een voldoende scoorde. Hij was wat actiever in de rebound dat bijvoorbeeld woensdag tegen Zwolle en zette een lekkere serie van drie driepunters op rij neer in het tweede kwart. Dat werd later in de wedstrijd gekopieerd door Giddy Potts, al werd er in de officiële statistieken een van de drie bij een andere speler genoteerd. Dat hij kan schieten is duidelijk, maar je zou meer van hem mogen verwachten.

Dat is ook het geval met Riley LaChance en Nick King, de twee spelers die later aansloten, maar inmiddels toch ingeburgerd zouden moeten zijn. Ze hebben al laten zien wat ze kunnen, alleen gebeurt dat niet constant. Mogelijk is de oorzaak dat ze niet in de startende vijf staan. LaChance lijkt het niet in zijn mars te hebben om het spel op te zetten, wat hij afwisselend met Marijn Ververs moet doen, omdat Worthy de Jong zich een beetje moet inhouden. King speelde in Den Bosch een prima wedstrijd, maar daarbij is het tot nu toe gebleven. Bovendien ‘kan’ hij geen vrije worpen nemen, getuige zijn stats in deze: 7 op 19 in 5 wedstrijden…

ZZ Leiden – Feyenoord Rotterdam 84-78 (19-22, 24-28, 23-19 en 18-9).
Scores Leiden: Emmanuel Nzekwesi 26 (7 rebounds, 6 steals), Michael Finke 16 (6 rebounds), Worthy de Jong 13 (5 rebounds, 6 assists, 8/10 vrije worpen), Riley LaChance 8, Nick King 7, Giddy Potts 6, Marijn Ververs 6 en Luuk van Bree 2.
Topscorers Rotterdam: Juan Davis 23, Arunas Mikalauskas 22 en Jeroen van der List 17.

Tekst: Jan van der Nat/TSL
Op de foto van Jan van der Lubbe: Worthy de Jong besliste op de valreep het duel tegen Feyenoord Rotterdam.