Zorg en Zekerheid Leiden blijft op drie fronten actief. Het team van coach Rolf Franke boekte een karaktervolle bekerzege in Den Bosch.

Zaterdag was Leiden in Weert onderuit gegaan. Franke miste toen de geblesseerde Worthy de Jong en Nuni Omot. Beiden waren er in Den Bosch weer bij, al oogde Omot nog niet helemaal fit. De Jong liet zien dat hij eigenlijk onmisbaar is. Tegen het einde van de wedstrijd zat hij er helemaal doorheen, maar hij had zijn ploeg dan ook in de race gehouden toen het moeilijk ging, en passent de Bossche Elijah Wilson na rust lam leggend.

Tayler Person was er in Weert wel bij, maar hij haalde door twee domme technische fouten toen het einde niet. Dat ZZ hem in een spannende slotfase heel goed kan gebruiken, bewees de Amerikaanse guard dinsdagavond. De laatste zeven Leidse punten kwamen van zijn hand, waaronder de winnende score, een ijskoud geschoten driepunter.

Het draaide aanvankelijk prima bij ZZ. De bezoekers scoorden makkelijk, al hadden ze wel moeite om Thomas van der Mars weg te houden bij de basket aan de andere kant. Met een eindsprint kwam Leiden op 19-29 na het eerste kwart, maar het raakte vervolgens de weg kwijt. Van der Mars grossierde in aanvallende rebounds en de Bossche schutterij kwam los. Opvallend was het verschil in dynamiek tussen beide teams. Bij Den Bosch veel beweging in de aanval, waardoor de Leidenaars aardig wat meters moesten maken om de gaten te dichten. ZZ opereerde veel statischer en daardoor voorspelbaarder.

De thuisclub plaatste tot twee keer toe een 10-0 run. Met twee driepunters voorkwam De Jong dat de achterstand verder opliep. ZZ bleef na rust (51-41) open huis houden. Den Bosch kon naar believen penetreren, en zo open schoten creëren. De aanval van Leiden speelde zich vooral achter de driepuntlijn af.

Bij 68-53 dreigde weer zo’n afstraffing als eerder dit seizoen. Maar plotseling kreeg Leiden grip op de Bossche aanval. Klaar was het meteen met alle open schoten voor de ’Heroes’. Dat gaf de mannen van Franke moed, en zelfvertrouwen in de aanval, waarbij nu wel de Bossche basket werd aangevallen.

Persons kwam los, Marijn Ververs scoorde een paar dure punten, De Jong penetreerde en na een driepunter van Drago Pasalic stond ZZ weer voor. Den Bosch kwam terug, maar Leiden toonde waarom het de bekerhouder is. Siyani Chambers miste op 89-89 een moeilijk schot en aan de overkant twijfelde Persons niet.

ZZ overleefde het inderhaast ingelaste duel in de vierde ronde en mag als ’beloning’ donderdag alweer aantreden in de kwartfinale. Landstede Zwolle komt dan naar Leiden voor het eerste van twee duels.

Heroes Den Bosch-Zorg en Zekerheid Leiden 89-92 (19-29, 32-12, 21-25 en 17-26).
Scores Leiden: Tayler Persons 28 (8 rebounds, 8 assists), Worthy de Jong 26 (10/11 vrije worpen, 8 rebounds, 8 fouten ‘genomen’), Jarvis Williams 19, Braxton Huggins 7, Marijn Ververs 5, Drago Pasalic 3 (7 rebounds), Sergio de Randamie 2 en Nuni Omot 2.
Topscorers Den Bosch: Siyani Chambers 19, Thomas van der Mars 18 (10 rebounds).

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad

Op de foto van Marja van Tilburg: Tayler Persons maakte de laatste zeven punten, waaronder de beslissende ‘ijskoude’ driepunter.