De slogan komt oorspronkelijk uit het (Amerikaanse) honkbal, maar is net zo goed toepasbaar in het basketball. ‘Defence is the name of the game’. Voormalig ZZ Leiden-coach Toon van Helfteren hamerde er elke wedstrijd op. Een tegenstander onder de zeventig punten houden. Daar gaat het om. Dan kun je elke wedstrijd op eredivisieniveau winnen. Voorwaarde is uiteraard wél, dat je zelf die zeventig passeert.

Het was alsof de geest van de grote meester van weleer voor even in de Vijf Meihal was. Niet letterlijk natuurlijk, want de huidige bondscoach is ‘live and kicking’. Eigenlijk vanuit het niets blijkt Zorg en Zekerheid Leiden opeens ook goed te kunnen verdedigen. De grote rivaal New Heroes Den Bosch kreeg geen poot aan de grond in de afgeladen Vijf Meihal, waar nog maar eens bewezen werd dat 2000 stoeltjes in een nieuwe hal echt te weinig is.

Het werd een overtuigende overwinning voor de Leidse ploeg: 79-61. Dik onder die zeventig punten dus voor de tegenstander en zelf er ruim boven. Als Toon de livestream heeft gezien, zal hij toch een beetje trots zijn geweest. Zó heeft hij het ooit onderwezen in de Vijf Meihal. Zó werden er in het verleden mooie successen geboekt.

ZZ Leiden beperkte het Bossche gevaar tot Norville Carey, maar hij moest zijn scores voor dik zestig procent halen vanaf de vrije worplijn. Dat deed hij trouwens goed, want 13 van zijn 16 pogingen waren raak. Carey maakte in totaal 21 punten en pakte ook nog eens 12 rebounds. Maar hij was de enige, die zich aanvallend kon en mocht manifesteren.

Natuurlijk, Den Bosch mocht wijzen op het ontbreken van schutter Anthony Marshall en had ook Kevin Bleeker in burger op de bank zitten. Maar blessures horen nu eenmaal bij sport. Anderen hadden het moeten over nemen. Maar guard Keshun Sherrill werd uit de wedstrijd gespeeld, zijn landgenoot Mike Miklusak speelde kleurloos en Stefan Wessel werd de toegang ontzegd tot het gebied onder de Leidse basket.

Dat was dus vooral de verdienste van de Leidse verdediging, waar natuurlijk weleens een foutje werd gemaakt en waar je af en toe de schrik om het hart sloeg bij de frivoliteiten van Worthy de Jong, maar waar ook Clayton Vette en Alex Olah prima werk deden.

De Roemeen wordt steeds nuttiger in de ploeg van coach Paul Vervaeck. Hij moet echter nog veel vaker in de aanvallen worden betrokken. De keren dat het nu gebeurde (via onder andere passjes van Voorn en De Jong), rondde hij de aanval keurig van dichtbij af. ZZ Leiden moet echter leren om te spelen met een echte center en moet leren begrijpen dat er opeens een lange man is om (ook) aanvallen af te maken. Een lange man die – verrassend genoeg – past in het snelle spelletje, dat Leiden graag speelt. Bijzonder dat een man van 2.13 zo snel is in de omschakeling.

ZZ Leiden kwam sterk uit de startblokken en zette met onder andere driepunters van Worthy de Jong, Sergio de Randamie en Carrington Love Den Bosch gelijk voor het blok: 19-4. De fans van de Brabantse ploeg, die Oeteldonk voor even de rug hadden toegekeerd, hadden uiteraard op een heel andere carnavalszaterdag gerekend, want het waren Leidenaars die het feest vierden onder aanvoering van een heus dweilorkest uit Mijdrecht, toch ook geen plaats waar ze uit hun dak gaan in februari…

Maar het werd een feest, waaraan het echte carnaval een puntje kon zuigen. Een heerlijke wedstrijd die werd gespeeld in het hoge tempo dast ZZ Leiden zo graag op het parket legt. Daarin gebeuren soms onverwachte dingen en is er af en toe sprake van ‘hotse-klots-begonia-basketball’ (met dank aan wijlen voetbaltrainer Bert Jacobs…). Maar het is best vermakelijk als de bal zo nu en dan als een flipperbal heen en weer schiet.

Intussen zorgde ZZ Leiden ervoor dat er een voorsprong op het scorebord bleef staan, ook al kwam Den Bosch terug in de wedstrijd. Met een fraai blok voorkwam Worthy de Jong (op archieffoto van Marja van Tilburg)  kort na het begin van het tweede kwart dat Den Bosch voor de eerste keer in de wedstrijd een voorsprong zou nemen.  Langzaam, maar wel heel zeker, trok Leiden het gaatje weer wat verder open en ging rusten met een voorsprong van zeven punten: 41-34.

Halverwege het derde kwart kreeg Den Bosch de definitieve tik in het gezicht. Een drietje van Floris Versteeg, een vrije worp van Jessey Voorn en een score van Carrington Love zorgden voor een verschil van vijftien punten en die kurk bleek sterk genoeg om op naar het einde van de wedstrijd te drijven.

De gasten kwamen nog één keertje onder de tien, maar alsof het geen moeite kostte zorgde Worthy de Jong weer voor het verschil van vijftien en deed tenslotte Carrington Love het deksel op de pan met een driepunter. Leiden vierde feest en alles wat Den Bosch was had gelukkig carnaval om de narigheid te vergeten…

Zorg en Zekerheid Leiden – New Heroes Den Bosch 79-61 (25-19, 16-15, 21-17 en 17-10).
Scores Leiden: Worthy de Jong 20 (6 assists, 6 rebounds, 4 steals), Carrington Love 18, Jessey Voorn 13, Clayton Vette 10 (10 rebounds), Alex Olah 10, Sergio de Randamie 3, Floris Versteeg 3 en Mohammed Kherrazi 2.