Zorg en Zekerheid Leiden heeft tegen Basketball Academie Limburg twee punten in de wacht gesleept. Makkelijk ging dat allerminst. De Limburgers kwamen in de slotfase terug tot 71-70, maar vanaf de vrije worplijn besliste Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk het duel: 74-70.

Zo fel en scherp als Zorg en Zekerheid Leiden tegen Apollo Amsterdam van start ging, zo tam en mak was de start tegen Basketball Academie Limburg. Natuurlijk mist de ploeg Mohamed Kherrazi, een speler die oorlog kan maken en altijd voorop gaat in de strijd, maar dat mag geen excuus zijn. Coach Paul Vervaeck noemde het Leidse spel voor rust zelfs een drama en liet zijn spelers dit in de rust in kleedkamer en na afloop van het duel luid en duidelijk weten. “Dit was niet acceptabel”, aldus de Belgische oefenmeester.

Dat de jeugdige spelers van Basketball Academie Limburg fel van leer trekken, was te verwachten. Die boodschap leek bij sommige spelers van Zorg en Zekerheid Leiden niet doorgekomen. Binnen twee minuten keek de Leidse trots tegen een 0-6 achterstand aan. Clayton Vette brak voor Zorg en Zekerheid Leiden de ban, maar acht seconden later gooide Nino Gorissen al weer een drietje binnen voor 2-9. Worthy de Jong pareerde nog wel met een driepunter, maar daarna werd het al snel 5-15. Scores van Jessey Voorn en opnieuw De Jong werden gevolgd door een driepunter van Floris Versteeg, waardoor het 12-15 werd en Zorg en Zekerheid Leiden weer aanklampte. Na wat scores over en weer stond het na tien minuten 18-20.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het tweede kwart met vier punten op rij van De Jong. Vervolgens noteerde Voorn zeven punten op rij. Met zijn tweede driepunter bracht Voorn de Leidse ploeg na een kleine vier minuten voor het eerst aan de leiding: 29-26. Basketball Academie Limburg antwoordde vervolgens met een 9-0 run. Drie minuten voor rust leek Zorg en Zekerheid Leiden weer dichterbij te komen na scores van Vette en een nieuwe driepunter van Voorn: 34-37. De Limburgers barstten echter niet en persten er weer een 7-0 run uit: 34-44. Via Vette en de tweede driepunter van Versteeg kwam de Leidse ploeg enigszins terug, maar het laatste woord was aan Roel Aarts die voor de 39-46 ruststand tekende.

Na de pauze toonde Zorg en Zekerheid Leiden, in elk geval in de derde periode, een ander gezicht. Door scores van Vette en Voorn kwam de Leidse ploeg halverwege het kwart weer op voorsprong: 52-51. Via Sergio de Randamie werd het 54-51, waarna Gorissen één vrije worp benutte. Zorg en Zekerheid Leiden was verdedigend nu ook een stuk feller, met als gevolg dat BAL de nodige ballen weggooide. Via vier punten op rij van De Jong en twee rake vrije worpen van Alexandru Olah liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar een voorsprong van negen punten: 62-53. Na twee rake vrije worpen van Jacco Fritz beloonde Marijn Ververs de pass van Carrington Love met een lay-up. Dat was meteen de laatste score van het derde kwart: 64-55.

Aan het begin van het vierde kwart vergrootte Zorg en Zekerheid Leiden de marge naar elf punten: 68-57. In veel gevallen zou je denken dat de wedstrijd wel gespeeld was. Misschien dat sommige spelers van de thuisploeg dit ook dachten, want daarna ging het snel de verkeerde kant op. De Leidse schotselectie was niet best en De Jong miste ook nog eens twee vrije worpen op rij. Met nog 3’31 te gaan, was BAL teruggekomen tot 68-65. Voorn zorgde met een vrije worp even voor wat lucht. Toen Love op minder dan twee minuten voor het einde voor 71-65 zorgde met een snelle drive, gaf niemand meer een stuiver voor de kansen van de Limburgers. Dat was echter de verkeerde gedachte, want via een driepunter van Gorissen en een dunk van Jacco Fritz was het één minuut voor tijd 71-70 en moest Vervaeck een time-out nemen. Vette miste vervolgens, maar De Jong herstelde door een steal te pakken. BAL stuurde De Jong naar de lijn en die benutte beide vrije worpen voor 73-70.

Met nog tien seconden te gaan nam BAL een time-out. Matthew van Tongeren nam de bal in, maar De Jong sprong hoog genoeg om de pass meteen te grijpen. Uiteraard werd er meteen een fout gemaakt, waarna De Jong alleen zijn tweede vrije worp benutte voor 74-70. Daarmee werd de wedstrijd toch nog beslist in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Al met al een close game. “Dit was helemaal niet nodig”, mopperde Vervaeck. “Ik vind dat het niet kan dat je BAL zo laat spelen. We hebben vier minuten oorlog gemaakt en lopen acht punten uit. BAL heeft 29 keer balverlies en wij winnen met vier punten. Dit is misschien de eerste keer dat ik echt kwaad ben. Ik vond het niet professioneel. Als ik me nu kwaad moet gaan maken vóór een wedstrijd, dan klopt er iets niet. Je moet altijd alles geven om te winnen.”

Zorg en Zekerheid Leiden-Basketbal Academie Limburg Weert 74-70 (18-20, 21-26, 25-9 en 10-15).
Scores Leiden: Jessey Voorn 23 (4 driepunters), Worthy de Jong 17 (5 steals), Clayton Vette 14, Floris Versteeg 8, Carrington Love 4, Alex Olah 4, Sergio de Randamie 2 en Marijn Ververs 2.
Topscorers Weert: Roel Aarts 14 (9 rebounds), Matthew van Tongeren 13 en Nino Gorissen 13

Op de foto van Marja van Tilburg: Marijn Ververs op weg naar de basket.