Hoewel de uitkomst van de wedstrijd er niet meer toe deed, heeft Zorg en Zekerheid Leiden het reguliere seizoen in stijl afgesloten.

Donderdag, na de winst in Groningen, wist ZZ al dat het als koploper de competitie zou afsluiten omdat Zwolle toen verloor van Den Bosch. Van de allesbeslissende strijd om de eerste plek, en daarmee thuisvoordeel in de gehele play-offs, werd het duel in Zwolle van zondag er een om des keizers baard.

Dat verminderde echter geenszins de ambitie van coach Rolf Franke om ook deze wedstrijd te winnen. ,,Ik ben daar helemaal niet mee bezig geweest. We proberen elke wedstrijd te winnen. Ik vind dat je nooit een wedstrijd moet laten lopen, dat werkt niet.’’

Leiden heeft al zijn (zeventien) uitduels gewonnen dit seizoen. Navraag bij basketbalhistoricus Jacob Bergsma leert dat de laatste ploeg die dat presteerde het Haarlemse Levi’s Flamingo’s was, dat in het seizoen 1970-1971 al zijn elf uitwedstrijden won. ,,Dat is mooi en het zegt ook wel iets, al zegt het niks over hoe de play-offs gaan verlopen, want dat is een andere dynamiek’’, zei Franke. ,,Over het einde van het seizoen ben ik tevreden. We winnen van Den Bosch, Groningen en Zwolle.’’

Er is veel gezegd en geschreven over de aanvallende kwaliteiten van Leiden dit seizoen. Artiesten als Maurice Watson Jr. en Darius Thompson hebben de fans met regelmaat in vervoering gebracht. Maar misschien is de ware kracht van dit ZZ Leiden wel het vermogen om de tegenstander een tijdje lam te leggen met een wurgende defensie. Dat is een verheugende constatering met de play-offs op het punt van beginnen, want in het naseizoen worden series vaak beslist in het voordeel van de best verdedigende ploeg.

,,Donderdag stond Donar met anderhalve minuut te spelen op zestig punten en vandaag had Zwolle twaalf punten in het laatste kwart’’, zei Franke. ,,Daar zat het ’m in.’’ Een bijkomend voordeel is dat ZZ beter aanvalt als het net goed heeft verdedigd.

Het moet gezegd worden dat het er zondag niet altijd uitzag dat Leiden voluit wilde gaan. De beste voornemens ten spijt is het natuurlijk ook anders of er gewonnen moet worden om als eerste te eindigen, of dat de uitslag er niet toe doet in de stand.

Bij tijden gingen de Leidenaars slordig te werk. Zwolle liep dan even weg, maar er kwam nog een goede eigenschap van ZZ naar voren. De ploeg raakt zelden tot nooit in paniek als het even tegenzit. De combinatie van een strakke verdediging en een rotsvast vertrouwen in de eigen aanvallende kwaliteiten geeft vaak de doorslag.

Zo ook deze keer. Na 56-48 sloegen Marijn Ververs, Worthy de Jong en Thompson toe, om er 58-57 van te maken na drie kwarten. Sergio de Randamie zette de bezoekers met een driepunter meteen op voorsprong in het vierde bedrijf en vervolgens liet ZZ zien waarom het de beste ploeg in de competitie was gedurende het seizoen, waarin het ook nog eens zestien Europese duels afwerkte.

Officieel speelde ZZ 34 competitieduels (in werkelijkheid waren het er 35, maar Dordrecht werd uit de competitie gehaald en dat resultaat is geschrapt) waarin het 31 keer won. Met de Europese en de bekerduels staat de teller inmiddels op ruim boven de vijftig, en dat met een vaste rotatie die uit maximaal acht man bestond. Dinsdag speelt ZZ zijn eerste kwartfinalewedstrijd, thuis tegen Feyenoord. ,,Het echte seizoen begint nu’’, sprak Watson.

Landstede Zwolle – Zorg en Zekerheid Leiden 70-77 (19-19, 19-19, 20-19 en 12-20).
Scores Leiden: Darius Thompson 17, Worthy de Jong 16 (7 rebounds), Maurice Watson 10 (7 assists), Clayton Vette 9, Kenneth Simms 8, Mohamed Kherrazi 6, Sergio de Randamie 6 en Marijn Ververs 5.
Topscorers Zwolle: Noah Dahlman 19 en Kaza Kajami-Keane 18.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Marja van Tilburg: Maurice Watson heeft het echt naar zijn zin…

NOG MEER PRIJZEN

Aan het slot van het reguliere seizoen werden ook de lasatste prijswinnaars bekend gemaakt. Darius Thompson is ook op basis van alle statistieken de beste speler van het jaar. Daarmee completeert hij een uniek seizoen, want nog nooit werd een speler Most Valuable Player, Statistical Player of the Year, gekozen in het All Defense Team, in het All Star Team en ook nog topscorer.
Ook voor Clayton Vette is er een award. Hij werd winnaar van de Kees Akerboom Trofee voor de beste driepuntschutter. Vette schoot 88 van zijn 201 pogingen raak en op basis van de berekeningen levert hem dan 63 punten op. Negentien meer dan nummer twee, Nick Masterson van Aris Leeuwarden.