Het zou zó maar kunnen dat New Heroes Den Bosch donderdag tegen Landstede Zwolle, in de voor de Brabanders laatste reguliere wedstrijd, extra zijn best gaat doen. Wordt er gewonnen dan lijkt de kans klein dat Zwolle alsnog eerste wordt. Dat zou namelijk betekenen dat Zorg en Zekerheid Leiden tweede wordt en er een logische halve finale zou volgen tussen Den Bosch en Leiden, ervan uitgaande dat beide de eerste ronde overleven. En daar zit de ploeg van Ivica Skelin na het duel in de Vijf Meihal op paaszaterdag bepaald niet op te wachten. Den Bosch werd namelijk afgedroogd, vernederd en te kijk gezet. Met de oorwassing van dertig punten (89-59) was eigenlijk het echte verschil tussen beide ploegen nog niets eens optimaal weergegeven.

Er is in Den Bosch dit seizoen meer geld uitgegeven aan spelers dan in Leiden. Bovendien werd met Skelin een coach aangetrokken, die zijn kwaliteiten had bewezen bij Donar in Groningen. Maar net als bij het huidige Donar staat er bij Den Bosch een groep spelers met individueel behoorlijke kwaliteiten, maar is het geen hecht team. In Amerika zeggen ze: There is no i in team. Het gaat er dus niet om dat je, zoals zaterdag Payton Henson, topscorer en toprebounder wordt, maar dat je je team beter laat spelen.

En dat nu begrijpen ze bij Zorg en Zekerheid Leiden als de beste. Darius Thompson mag dan topscorer van de Dutch Basketball League zijn; Maurice Watson, Worthy de Jong en Clayton Vette maken wedstrijd na wedstrijd hun punten, terwijl de lange mannen en de ‘bank’’ ook hun steentje bijdragen. En om er dan nog maar een Amerikaanse slogan tegenaan te gooien: Players win games, teams win championships. En dat is natuurlijk de missie van ZZ Leiden, al biedt die kreet natuurlijk net zo veel zekerheid als een toezegging van Mark Rutte…

New Heroes Den Bosch heeft eigenlijk geen moment ook maar een schijn van een kans gehad. Kashun Sherrill tekende dan weliswaar voor de eerste score van de wedstrijd, maar de 0-2 was direct de laatste voorsprong voor de ploeg uit Den Bosch. In de beginfase was het bij 4-4 en 6-6 nog twee keer gelijk, maar daarna nam Leiden resoluut het heft in handen en weigerde dat tot het eindsignaal af te staan. Vijf verschil na het eerste kwart, elf bij de rust, twintig na het derde kwart en dertig aan het eind. Het was of er zaterdag een van de ‘kleintjes’ uit de DBL op het parket van de Vijf Meihal stond.

En als het ogenschijnlijk gemakkelijk gaat, dan weten de mannen van coach Rolf Franke wat ze te doen staat. De fans (weer een praktisch volle bak) moeten een leuke avond hebben en dus worden er hoogstandjes getoond als het even kan. Die monden dan uit in fraaie scores van Darius Thompson en Maurice Watson of in flitsende passes, die bijvoorbeeld Clayton Vette vrij zetten op zijn favoriete plekjes. De woest behaarde en bebaarde Amerikaan schiet dit seizoen zijn driepunters tegen 45 procent raak. Een prachtig percentage. Zaterdag vlogen er weer vijf binnen.

Zo’n serie maakt indruk, maar dat deed de hele ploeg. Zowel aanvallend als verdedigend. Vooral na de rust was het verschil met Den Bosch duidelijk zichtbaar. Rond de eigen basket werd een muur opgetrokken, waar Donald Trump rode oortjes van zou krijgen. Een defensie waarop Den Bosch zich stuk liep en vervolgens zag hoe ZZ Leiden in een paar seconden aan de overkant was voor weer een vermakelijke actie.

Die werden soms gewoon voorbereid. Zoals bij een Bossche vrije worp. Watson gaf De Jong aanwijzingen. Toen vervolgens de aanval werd opgezet was direct duidelijk wat de kleine floorleader wilde: een hoge pass op De Jong gevolgd door een harde dunk, de altijd spectaculaire alley-oop. Het lukte niet, omdat de ‘pass’ van Watson rechtstreeks door de ring vloog voor een driepunter…

En Den Bosch? Dat stond er bij en keek er naar. Zonder ook maar iets te kunnen uitrichten.

ZZ Leiden wacht nog een tweetal uitwedstrijden: Groningen en Zwolle. Een eventuele kink in de kabel zou kunnen betekenen dat ZZ Leiden tweede wordt. Of dat erg is, is de vraag. Maar dat komt dan niet door eigen schuld, maar door het falende beleid bij het uit de competitie genomen Dordrecht en natuurlijk door dat van licentieverlener DBL. Ezels stoten zich zelden aan dezelfde steen, het DBL-bestuur (in welke samenstelling dan ook) maakt er een gewoonte van…

Zorg en Zekerheid Leiden – New Heroes Den Bosch 89-59 (23-18, 14-8, 30-21 en 22-12).
Scores Leiden: Darius Thompson 21, Worthy de Jong 18 (7 rebounds), Maurice Watson 17 (7 Assists), Clayton Vette 16 (5 driepunters), Kenneth Simms 9 (7 rebounds)Martijn Ververs 3, Troy Koehler 3 en Mohamed Kherrazi 2.
Topscorers Den Bosch: Payton Henson 21 (9 rebounds) en Jonathon Williams 15.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Clayton Vette maakte tegen Den Bosch vijf driepunters.