Zorg en Zekerheid Leiden heeft officieel protest aangetekend tegen de beslissing om het laatste schot van Riley LaChance in de laatste seconde van de donderdag gespeelde wedstrijd tegen Heroes in Den Bosch. Op beelden van de livestream is duidelijk te zien dat de bal los was voordat de rode lichtrand om het bord ging branden. Reglementair is dat dus een geldige score.

Dat het ‘menselijkerwijze gezien’ niet mogelijk is om een schijnbeweging te maken en dan te schieten in een halve seconde is niet belang, want voor alles is ooit een eerste keer. Of het nu gaat om de honderd meter binnen negen seconden of het ‘niet te verbeteren’ wereldrecord polsstokhoogspringen…

Iets dat menselijk onmogelijk is of de optie dat de klok te laat gestart zou zijn, zijn subjectieve waarnemingen; een losse bal en een niet brandende rand om het bord (het officiële eindsignaal) zijn zaken die in de spelregels staan. In artikel 9.8 van de officële spelregels van de FIBA staat dat:
A quarter, overtime or game shall end when the game clock signal sounds for the end of the quarter or overtime. When the backboard is equipped with red lighting around its perimeter, the lighting takes precedence over the game clock signal sound.

De uitslag van de wedstrijd (nu dus 88-87) is overigens voor ZZ Leiden van minder belang dan voor Heroes Den Bosch, dat nog met Rotterdam, Bemmel en Den Helder strijdt om de laatste plekken in de Elite A, het tweede deel van de reguliere competitie. Wanneer het protest door de NBB wordt behandeld is nog niet bekend.