Over iets meer dan twee weken gaat eindelijk de competitie beginnen voor de basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden. Om een beetje behoorlijk aan de start te kunnen verschijnen zijn oefenwedstrijden noodzakelijk. ZZ Leiden begon woensdagavond met een korte reeks van vier preseason games, thuis tegen Landstede Zwolle.

Na veertig minuten stond er een nederlaag van 55-70 op het scorebord. Een resultaat dat weinig zegt. Coach Geert Hammink kon nog niet beschikken over Amerikaan Giddy Potts, die op oudejaarsdag de oceaan overstak en de op het oude nest teruggekeerde Carrington Love was pas twee dagen in Nederland en worstelde klaarblijkelijk nog met een jetlag. 1 op 8 driepunters zijn we van hem in de Vijf Meihal niet gewend namelijk.

Hij bleef bij het begin van de wedstrijd, waarin Hammink ruim baan gaf aan de jeugd, op de bank. Leiden begon met Marijn Ververs, Worthy de Jong, Michael Finke, Troy Koehler en Emmanuel Nzekwesi. De eerste score was voor ZZ Leiden, maar daarna nam Zwolle de wedstrijd over. Niet zo vreemd, want coach Herman van den Belt zag meer spelers terugkeren uit het team van vorig seizoen dan Hammink.

Via 5-12 werd het 11-18 aan het einde van het eerste kwart en het verschil bleef tot aan de rust (26-37). In de tweede helft speelde ZZ Leiden feller en dat was ook wel nodig. Door strakker te verdedigen viel de schutterij van Zwolle wat stil en werd het verschil teruggebracht tot vijf punten na drie kwarten: 41-46. Via de enige driepunter van Love werd het zelfs 44-46, maar verder liet Zwolle het niet komen.

Leiden bleef wel lekker meespelen in de wedstrijd, maar kreeg in de slotfase toch nog een vervelend tikkie te verwerken. Slordigheden boden Zwolle de kans om nog flink weg te lopen naar 55-70.

Scores Leiden: De Jong 15, Nzekwesi 13 (8 rebounds), Finke 10 (9 rebounds), Van Bree 6, Love 5, Ververs 4 (7 rebounds) en Poulina 2.

Het resterende oefenprogramma: 5 januari (19:00) Donar thuis, 9 januari (16:00) BA Limburg thuis en 10 januari (18:00) Aris Leeuwarden uit.

Tekst: Jan van der Nat
Foto Love: Jan van der Lubbe