Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond het eerste oefenduel van het nieuwe seizoen niet in winst kunnen omzetten. Zonder Drago Pasalic kwam de Leidse ploeg centimeters te kort, waardoor Filou Oostende vaak inside kon scoren. Toch bood Zorg en Zekerheid Leiden goed partij. Via een ruststand van 36-44 werd het uiteindelijk 72-84.De Belgische kampioen is al weken aan het trainen en heeft er ook al een trainingskamp in China op zitten. Eerder deze week werd Donar tijdens een besloten oefenwedstrijd nog met 57-81 verslagen. Franke opende met Worthy de Jong, Braxton Huggins, Tayler Persons, Josh Cunningham (die de hele week al last heeft van een buikgriep) en Jarvis Williams.Al snel bleek dat er geen kruid tegen Shevon Thompson gewassen was. De Amerikaanse mastodont (net zo lang als breed) torende hoog boven de Leidse spelers uit en was inside behoorlijk handig. Hij tekende voor de eerste elf Belgische punten.

Toch bleef de nog niet echt ingespeelde Leidse formatie knap in het spoor, mede dankzij drietjes van Huggins, Persons en de net in het veld gekomen Sergio de Randamie. Toen Amar Sylla een paar keer ongehinderd mocht scoren, liep Oostende weg naar 15-24 aan het einde van het eerste kwart.

In de tweede periode kwam de Leidse ploeg met 14 punten achter te staan (17-31), maar goede acties van De Jong en Persons, die wat agressiever ging spelen, gaven het publiek (zo’n 500 man) reden tot juichen. Williams, die het lastig had tegen de langere spelers van Oostende, scoorde twee keer uit een aanvallende rebound. Drie minuten voor rust was het verschil toch weer 14 punten (26-40). Zorg en Zekerheid Leiden werd weer op het goede spoor geholpen door Persons die de derde persoonlijke fout van Thompson uitlokte. Persons schoot zijn drie vrije worpen binnen, waarna De Jong en Huggins in de break ook nog twee bommetjes door de ring lieten glijden voor 36-40. Na een Belgische score was de Leidse ploeg niet attent genoeg nadat er een rebound was gepakt. Loic Schwartz bepaalde daardoor in de buzzer de ruststand op 36-44.

Het derde kwart was aan Leidse zijde vooral voor Huggins. De Amerikaanse schutter scoorde in deze periode 11 van zijn 22 punten. Doordat zijn landgenoot Persons ook bleef meedoen, kon de Leidse ploeg Filou Oostende goed volgen. Een minuut voor het einde van het derde kwart was het na een drietje van Huggins 51-56. Twee drietjes van Mikyle McIntosh (de laatste op twee seconde voor het eindsignaal van kwart drie) zorgden toch weer voor een marge in de dubbele cijfers: 51-62.

De Belgische ploeg nam, ondanks een technische fout van de coach, in het begin van het vierde kwart het heft wat nadrukkelijker in handen. De combinaties verliepen soepel en veelal werd er inside gescoord, onder andere door Yannick Desiron. Zorg en Zekerheid Leiden bleek na vijf dagen trainen nog wat zoekend, wat ook wel te verwachten was. De Jong haalde nog een paar drietjes uit zijn tas en scoorde na een steal anderhalve minuut voor tijd 72-78. Ondanks felle aanmoediging van het Leidse publiek zat meer er niet in. Uiteindelijk dunkte McIntosh de 72-84 eindstand op de borden.

Veel conclusies zijn nog niet te verbinden aan zo’n eerste wedstrijd. Persons is een fel mannetje op de point en weet ook de weg naar de basket te vinden. Huggins is een echte schutter en op Worthy staat in veel fases nog steeds geen maat op. Williams speelde een ongelukkige wedstrijd, al eindigde hij nog wel met 9 rebounds. Met een Pasalic binnen de lijnen, zal er wat meer ruimte ontstaan voor Williams en ook voor Cunningham, die met 7 rebounds nog wel tweede rebounder van de ploeg werd.

Huggins eindigde als topscorer met 22 punten. De jarige Persons kwam tot 20 punten. De Jong kwam met 17 punten ook nog in de dubbele cijfers.

Foto: Jan van der Lubbe