Zorg en Zekerheid Leiden speelde woensdagavond de eerste wedstrijd op Nederlandse bodem. In de Vijf Meihal was Kangoeroes Basket Mechelen te gast, de nieuwe ploeg van Paul Vervaeck en Carrington Love. Na een ruststand van 49-44 verloor de Leidse ploeg uiteindelijk met 89-91.

Of het nou door de komst van Vervaeck en Love kwam of door de opvallende resultaten van Zorg en Zekerheid Leiden in België en Italië, het was in elk geval gezellig druk in de Vijf Meihal. Doorgaans trekken oefenwedstrijden niet veel bekijks, maar dat was dit keer anders.

Bij het voorstellen klonk in elk geval luid applaus voor Love en Vervaeck. Het Leidse publiek was het duo nog niet vergeten. Na afloop kregen beiden ook nog een blauwe trui overhandigd van de Blauwe Brigade.

Ook het nieuwe Leidse team werd met luid applaus begroet. Rolf Franke opende het duel met Maurice Watson, Darius Thompson, Marijn Ververs, Clayton Vette en Kenneth Simms. De Belgische formatie miste enkele lange mannen, maar dat was gezien het hoge schotpercentage (15 uit 25 driepunters) nauwelijks een probleem te noemen. Kangoeroes Basket Mechelen schoot meteen met scherp, maar Zorg en Zekerheid Leiden liet zich niet kennen. Tot halverwege het eerste kwart ging het gelijk op (13-13), maar daarna liepen de Belgen weg naar 23-30.

In het tweede bedrijf opende de Leidse ploeg met een 17-5 run om op voorsprong te komen. Met name Worthy de Jong en Kenneth Simms wisten de basket makkelijk te vinden. Mohamed Kherrazi dunkte nog even lekker op een vernuftig passje van Thompson. Zorg en Zekerheid Leiden, dat Troy Koehler zag debuteren met een hoge jumper, wist de voorsprong tot de rust te behouden: 49-44, al was het verschil vlak voor de pauze 14 punten geweest.

Na de pauze wist Zorg en Zekerheid Leiden nog een tijd aan de voordelige kant van de score te blijven. Niettemin was het na drie kwarten toch weer gelijk geworden: 71-71. Aan het begin van het vierde kwart kreeg Worthy de Jong het op zijn heupen. Maar liefst vier keer in vijf aanvallen dunkte Worthy de Jong de bal door de basket. Echt uitlopen deed Leiden niet, want de Mechelaars antwoordden geregeld met driepunters via Kwan Cheatham, Thomas Creppy en Carrington Love. Met nog vijf minuten te spelen was het nog 85-82 voor de Leidse formatie die aan het slot wat stilviel. Worthy de Jong, goed voor 29 punten, miste bij een stand van 89-90 het laatste Leidse schot. Cheatham werd met nog drie seconden te spelen op de lijn gezet. Hij benutte zijn tweede vrije worp, waarna er geen tijd meer was voor een goede Leidse aanval.

Komende zaterdag speelt ZZ Leiden opnieuw een oefenwedstrijd in de Vijf Meihal. Tegenstander is dan Feyenoord Basketball Rotterdam, waar Richard den Os dit seizoen de hoofdcoach is, geassisteerd door René Mulder, een duo dat vorig seizoen nog in dienst was van Leiden. Het duel begin om 19.00 uur.

Scores Leiden: Worthy de Jong 29 (4 drietjes), Kenneth Simms 17, Maurice Watson Jr. 10, Clayton Vette 10, Darius Thompson 9 (6 assists), Sergio de Randamie 5, Mohamed Kherrazi 4 (9 rebounds), Marijn Ververs 3 en Troy Koehler 2.

Op de foto van Marja van Tilburg: Worthy de Jong schoot en dunkte en lekker op los.