De competitie in de Dutch Basketball League zal voor Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen uiteen vallen in twee delen: wedstrijden waarin het er echt om gaat en wedstrijden, waarin vooral het publiek vermaakt dient te worden. Een duel uit de eerste categorie werd vorige week gespeeld tegen Donar, eentje uit de tweede groep zaterdag tegen Basketbal Academie Limburg (BAL), dat de eredivisie-licentie heeft overgenomen van BS Weert.

Het publiek vermaken lukte een flink deel van de wedstrijd, die uiteindelijk werd gewonnen met 101-78. Maar hoe belangrijk het ook is om de trouwe fans een leuke avond te bezorgen, er spelen ook andere belangen. Een aantal jonge talenten loopt zich de hele week uit de naad om van de kerngroep van zes man een compleet team te maken. En als het dan kan, zoals zaterdag tegen BAL, dan krijgen die jonge gasten ook speeltijd van coach Paul Vervaeck.

Dat gaat natuurlijk (nog) een beetje ten koste van het spektakel, de totaal-score en de fraaie acties, maar het is een gerechtvaardigde keuze en bovendien is het gewoon nodig om de kernspelers rust te geven, willen ze niet ruim voor het einde van het seizoen opgebrand zijn.

Na de knappe zege op Donar van een week eerder was natuurlijk iedereen benieuwd wat er mogelijk was tegen een ploeg, waarvan sowieso gewonnen zou gaan worden. In het eerste kwart kwamen de toeschouwers zeer aan hun trekken. Aan de hand van ‘hogesnelheidstrein’ Carrington Love werd een eerste periode op het parket van de Vijf Meihal neergelegd, dat nog niet eerder was vertoond in de historie. Na tien minuten stonden er namelijk al 39 punten aan de linker(thuis)kant van het scorebord.

Geen absoluut record, want in 2006 werden een keer 40 punten gemaakt in en tegen Den Bosch. Maar het waren er wél meer dan ooit in het openingskwart van een wedstrijd. Het Leidse record was namelijk 38, zo peuterde Jacobs Bergsma – het statistisch geweten van basketballend Nederland – uit zijn immense database. Leuk natuurlijk, weer zo’n record na de twaalf assists van Love tegen Donar en het zou zó maar eens kunnen dat de recordboeken dit seizoen veel vaker moeten worden opengeslagen.

Een paar regels terug viel het woord ‘scorebord’. Dat is een verhaal op zich in de antieke Leidse sporthal. Om de fouten aan te geven zijn de nummers 4 tot en met 15 ‘voorgedrukt’. Maar tegenwoordig mag elk nummer worden gebruikt van 0 tot en met 99. De hele wedstrijd roept de speaker daarom maar ‘u ziet hem op het scorebord onder nummer…’, een service van niks natuurlijk, want geen mens onthoudt dergelijke informatie. Aanpassing met digitale cijfers kost een paar duizend euro, maar dat heeft de, nu eenmaal niet als echt sportief bekend staande, gemeente Leiden er niet voor over. En het zou geen weggegooid geld zijn, want het scorebord kan moeiteloos worden verplaatst naar de toekomstige topsporthal. Een lijstje minder om een schilderij in de Lakenhal en je maakt een heleboel stadgenoten een beetje gelukkiger…

Terug naar de wedstrijd. Die was dus in feite na tien minuten al een gelopen koers bij 39-20. Vanaf dat moment was het eigenlijk alleen nog maar de vraag hoe groot het verschil zou worden, met in de slipstream daarvan vragen als ‘wie maakt het honderdste punt’ en ‘wat wordt het eindtotaal?’ Het verschil van 19 punten aan het einde van het eerste kwart, liep nog voor de rust op tot 25 (59-34) en bedroeg aan het einde het derde kwart 33.

88-55 stond er toen op de teller en het was dus duidelijk dat de honderd gehaald zou worden. Het dappere BAL verdiende eigenlijk zo’n oorwassing niet. Het team zonder Amerikanen en met alleen maar Nederlandse, jonge talenten, aangevuld met ex-ZZ-speler Jeroen van der List, werkt hard en maalt niet om nederlagen. De lef om met dit team in te schrijven voor de DBL mag eigenlijk best worden beloond met bijvoorbeeld een tegenscore, die onder de honderd punten blijft.

Maar ja, het publiek wilde natuurlijk de ‘triple digits’ zien oplichten op het scorebord en werd door Jessey Voorn op zijn wenken bediend. De guard zorgde er met een driepunter voor dat de score opliep van 98 naar 101. Er waren toen nog drie volle minuten te spelen en dus mocht je verwachten dat het record van 113 punten (uit 2014 tegen Aris Leeuwarden) wellicht nog zou sneuvelen.

Maar het bleef bij die 101, omdat er door de tweede unit slordig werd gespeeld en BAL nog even gas gaf om een echte afstraffing te voorkomen. De Limburgers zouden het laatste kwart zelfs winnen met 13-23 en dat was voor het thuispubliek toch een beetje een anticlimax. Het duel was grotendeels té leuk om uit te gaan als de spreekwoordelijke nachtkaars.

Zorg en Zekerheid Leiden-Basketbal Academie Limburg 101-78 (39-20, 20-14, 29-21 en 13-23).
Scores ZZ Leiden: Carrington Love 24, Worthy de Jong 19 (12 rebounds), Clayton Vette 17, Jessey Voorn 17, Sergio de Randamie 11, Mohamed Kherrazi 8 en Floris Versteeg 5. Topscorers BAL: Roel Aarts 20 en Daan Rosenmüller 13.

Foto: Peter van der Velde