Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdag opnieuw een portie van de wrange vruchten geplukt, die zijn opgehangen door de totaal incompetente samenstellers van het wedstrijdprogramma. Na het verlies in de kwartfinales van het bekertoernooi, dat om onduidelijke redenen tegenwoordig als Basketball Cup door het leven gaat, tegen Landstede Hammers uit Zwolle, ging het tegen dezelfde ploeg nu ook in een reguliere competitiewedstrijd mis: 92-98.

En ZZ Leiden is nog niet uit de problemen. Woensdag moet er in het Turkse Izmir Europees worden gespeeld tegen Karsiyaka en na terugkeer staat op zaterdag de bekerreturn tegen Zwolle op het programma. Voordat de echte rust wederkeert moet er nog thuis worden gespeeld tegen Bahcesehir uit Turkije en tegen Donar om daarna af te sluiten met een monsterreis voor de slotwedstrijd van de Europe Cup tegen Krasnoyarsk, diep in Siberië….

Geen wonder dus dat sommige spelers er doorheen komen te zitten en dat daarmee het team niet de prestaties kan neerzetten, waarop tevoren werd gehoopt. Iedereen die maar een klein beetje invloed heeft wil dolgraag het Nederlandse basketbal opstoten in de vaart der volkeren. Maar als je zo omgaat met de beste ploegen krijg je vroeg of laat het deksel op de neus. En die wordt nu net de laatste jaren weer een beetje aan het venster gestoken met leuke resultaten in Europa, zowel van clubs als van het nationale team. Hoe dom kun je zijn?

Zorg en Zekerheid Leiden was in de lekker volle Vijf Meihal natuurlijk gebrand op revanche voor de trieste vertoning van donderdag. Eén ding stond wel vast: veel beroerder kon deze wedstrijd niet verlopen. Sterker nog, het ging van meet af aan best aardig met de ploeg van Rolf Franke. Helaas had sterkhouder Worthy de Jong zijn dag niet, hetgeen begrijpelijk was na zijn prima wedstrijd op dinsdag in Den Bosch en na zijn voldoende (als een van de weinigen) op donderdag. Elk mens heeft zijn grenzen.

Maar de teugels werden overgenomen door Jarvis Williams, die vijf driepunters maakte, en halverwege het tweede kwart ook even door Sergio de Randamie met twee driepunters en een listige tip-in op rij. Het waren de acties waardoor ZZ Leiden de snel genomen voorsprong op het scorebord kon houden. Dat ondanks de krappe rotatie, want Nuni Omot zat andermaal in trainingspak op de bank. De acht puntjes na het eerste kwart (25-17), werden er elf bij rust: 53-42.

De enige man waarop de thuisploeg geen grip kreeg was Amerikaan Martez Walker. Hij gooide alleen al in de eerste twintig minuten vijf driepunters raak en was nog lang niet klaar met dat trucje. Hij zou eindigen op elf drietjes uit dertien pogingen, hetgeen weleens dicht tegen het nationale record aan zou kunnen liggen. Na de rust werd hij op zich goed verdedigd, maar zelfs met ‘een hand in zijn gezicht’ knalde hij raak.

De eerste scores van de tweede helft waren voor Landstede Hammers, maar het herstel van Zorg en Zekerheid Leiden kwam snel via Williams en Tayler Persons. Toch kroop de ploeg uit Zwolle langzaam dichterbij. Leiden behield de voorsprong, maar moest in het derde kwart wél wat inleveren. Het werd 76-72 met nog tien minuten te gaan en dus was een spannend slot een zekerheid. Toen Leiden de voorsprong leek te gaan verspelen probeerde Franke dat via een time-out te voorkomen. Dat lukte niet, want na een driepunter van Sherron Dorsey-Walker, de halve naamgenoot van de superschutter, werd het 78-80 en stond er voor het eerst in de wedstrijd een positieve score voor Zwolle op het bord.

Het gat groeide snel naar tien punten (82-92), maar Franke wenste niet opnieuw in te grijpen. Dat was een keuze. Ze zouden later misschien beter van pas komen. In de ultieme slotfase riep de coach zijn mannen twee keer naar de kant, want toen was het al een kwestie van pompen of verzuipen. Het werd het laatste, omdat het traditionele spelletje van fouten maken om de klok te stoppen niet werkte. Ja, heel even, toen de in Leiden nog altijd zeer populaire Mohamed Kherrazi – wat is het toch jammer dat ZZ hem ‘moest’ laten gaan – naar de lijn moest. Voor het eerst in zijn carrière kreeg hij in de Vijf Meihal een hels fluitconcert te horen. En dat had succes, want ‘Mo’ is niet de beste vrije-worpschutter en mikte twee keer mis. Veel maakte het niet meer uit, want de klok was de grote vriend van Zwolle, dat met 92-98 belangrijke punten pakte en niet kan wachten op de volgende missie: ZZ uitschakelen in het bekertoernooi.

Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Hammers Zwolle 92-98 (25-17, 28-25, 23-30 en 16-26).
Scores Leiden: Tayler Persons 25 (10 assists, 5 turnovers), Jarvis Williams 25 (7 rebounds, 5 driepunters), Braxton Huggins 16, Sergio de Randamie 8 (5 rebounds), Worthy de Jong 8, Marijn Ververs 6 en Drago Pasalic 4.
Topscorers Zwolle: Martez Walker 39 (11 op 13 driepunters), Noah Dahlman 16, Devon van Oostrom 15, Mohamed Kherrazi 13 rebounds.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Jarvis Williams wordt verdedigd door Mohamed Kherrazi.