Het was, met alle respect, ’maar’ Amsterdam, maar de 84-95 zege van Zorg en Zekerheid Leiden in de hoofdstad betekende de eerste uitoverwinning in competitieverband in 2020 voor de Leidenaars.

In de DBL waren na de jaarwisseling achtereenvolgens Weert, Leeuwarden, Den Helder en Zwolle in hun eigen huis te sterk geweest voor Leiden, terwijl de uitbeurt bij Feyenoord na een kwart werd gestaakt .

Leiden had last van blessures, vermoeidheid en onderbrekingen, zodat de ploeg, die vorig seizoen alle uitwedstrijden in de competitie had gewonnen, buitenshuis opeens de weg kwijt was. In het weekeinde verloor ZZ nog in Zwolle, al was daar wel al enig herstel zichtbaar.

Dat maakte dat de midweekse ontmoeting met de Amsterdammers, doorgaans niet heel hoog op het prioriteitenlijstje, een redelijk belangrijk duel. Leiden mocht niet opnieuw punten laten liggen tegen een club uit het rechter rijtje, als het tenminste nog een kleine kans wil maken op de derde plek, en voorlopig staat Rotterdam nog steeds op plek vier. Door vooral een uitstekend tweede kwart te spelen, haalde het team van coach Rolf Franke de zege binnen.

Aan de beginfase was er niet te zien dat er een verschil op de ranglijst is tussen beide clubs. Apollo scoorde makkelijk, en Leiden was duidelijk nog even op zoek naar samenhang. In het tweede kwart sloegen de bezoekers opeens hard toe. Sergio de Randamie gaf met een driepunter het startsein voor een machtige tussensprint waarin Nuni Omot, Worthy de Jong en Tayler Persons het vizier op scherp hadden staan..

ZZ drukte in de derde periode nog verder door. Na een score van Braxton Huggins was het 49-72, alleen scoorde de thuisclub daarna acht punten op rij. Ook in het slotkwart kwam het verschil nog een keer boven de twintig punten. Vervolgens liet Leiden de partij echter als een nachtkaars uitgaan. ,,Dat was misschien jammer, maar er zaten vandaag een heleboel goede dingen in’’, zei coach Rolf Franke. ,,We schoten vrij goed van afstand, dat helpt. Je moet ergens beginnen als je in een dipje zit, en dit was een eerste stap.’’

Hoeveel gelegenheid Leiden krijgt om weer helemaal in z’n ritme te komen, hangt nog af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. ,,Als er één sport is waar er veel contact met handen is, is het basketbal wel’’, zei Franke. ,,Dit gaat de boel nog op zijn kop zetten.’’

De DBL heeft al de wedstrijden van Den Bosch en Weert uit het programma gehaald. Voor ZZ Leiden betekent dat, dat het een vrij weekend heeft, want het zou zaterdag thuis tegen Weert spelen. Ook is het niet uitgesloten dat er verdergaande maatregelen worden genomen ,,We mogen deze situatie ook echt niet onderschatten’’, zei Franke.

Apollo Amsterdam – Zorg en Zekerheid Leiden 84-95 (22-24, 16-32, 23-24 en 23-15).
Scores Leiden: Worthy de Jong 22 (4 steals, 4 turnovers), Nuni Omot 18 (9/11 vw), Braxton Huggins 16, Tyler Persons 15 (10 assists), Jarvis Williams 14 (8 rebounds, 4 turnovers), Sergio de Randamie 8 en Drago Pasalic 2.
Topscorers Amsterdam: Xavier Cannefax 21, Berend Weijs 13 en Noam Hasson 13.

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de archieffoto van Jan van der Lubbe: topscorer Worthy de Jong.