De jaarwisseling 2018-2019 zal de geschiedenis van Zorg en Zekerheid Leiden ingaan als een heel bijzondere periode. In iets meer dan twee weken, waarin natuurlijk nog het kerstreces viel, won de Leidse basketbaltrots van Den Bosch, Groningen en Zwolle, de drie ploegen die met Leiden de top-vier vormen. Koploper Zwolle werd zondagmiddag virtueel onttroond in een wedstrijd, die door ZZ Leiden veertig minuten – met een kleine dip in kwart drie – werd gecontroleerd. Een oppermachtige eerste helft leidde tot een ruststand van 24-43 en hoewel Landstede Zwolle in het derde kwart een flink stuk terugkwam, hield Leiden het hoofd koel en boven water: 71-81.

Zwolle was tot nu toe verantwoordelijk voor de enige competitienederlaag van ZZ Leiden dit seizoen. In de Vijf Meihal werd het in november 82-87. In de stad aan de IJssel verloor Zwolle echter van Den Bosch, zodat beide teams zondag met evenveel verliespunten aan de wedstrijd begonnen. Echt beginnen deed alleen Leiden, want in een oogwenk was het 0-7 met vijf punten van Clayton Vette.

Vooraf  was vastgesteld dat het zeer belangrijk zou worden om de Zwolse spelverdeler Kaza Kajami-Keane uit de wedstrijd te houden. De Canadese international is niet alleen de man bij wie alle aanvallen van Zwolle beginnen, maar ook nog eens een goede afronder. Met een gemiddelde van 18.5 punten is hij derde op de topscorerslijst, die overigens wordt aangevoerd door Darius Thompson van ZZ Leiden.

De goed draaiende Leidse verdediging hield hem aanvankelijk ook uit de wedstrijd en met hem had het hele thuisteam door de steeds wisselende defensie van ZZ Leiden weinig in de melk te brokkelen. Het schot viel nauwelijks in de eerste helft en als er dan regelmatig een zoneverdediging staat, wordt het wel heel lastig.

Vanuit de defensie kon ZZ Leiden de geliefde fast breaks lopen en vaak heel gemakkelijk promoveren tot twee punten. Natuurlijk gebeurde dat via Darius Thompson en Maurice Watson. Maar ook Worthy de Jong liet Zwolle een paar keer zijn hielen zien. Weliswaar poetste Zwolle de 0-7 bijna weg, maar het ZZ Leiden van 2018-19 laat zich niet snel gek maken en herstelt bijna altijd razendsnel. Zo ook nu. Het gat werd opgerekt tot elf punten aan het einde van het eerste kwart, dat werd afgesloten met een dunk van Kenneth Simms.

Eigenlijk was het wachten op het herstel van de thuisploeg. Je bent tenslotte niet voor niets lijstaanvoerder in de Dutch Basketball League. Daar rekende natuurlijk ook het eigen publiek op, dat massaal op het duel was afgekomen en het Landstede Topsportcentrum met 1450 toeschouwers praktisch volledig bezette. Leuk natuurlijk, maar het is pas echt leuk als het de thuisploeg steunt wanneer het niet goed gaat.

Wat dat betreft kunnen de Zwolse toeschouwers best een clinic gebruiken in de Vijf Meihal. Het meeste geluid kwam in Zwolle uit de hoek met de Leidse fans… Die hadden het natuurlijk best naar hun zin, want ook in het tweede kwart was het Leiden dat bepaalde wat er op het Zwolse parket gebeurde. Ook met spelers, die van de bank kwamen. Kenneth Simms (4 punten) en Marijn Ververs (5 punten) hadden hun bijdrage in de score van de eerste helft, die eindigde bij 24-43, een verschil van negentien (!) punten.

Dat is een gapend gat natuurlijk. Maar als er één sport is, waarin je de dag niet mag prijzen, voordat het avond is, dan is het wel basketbal. Je kon er bijna donder op zeggen dat Zwolle terug zou komen in het tweede deel. Dat gebeurde dan ook. Aanvallend liep het even niet bij Leiden en bovendien raakte Worthy de Jong geblesseerd aan zijn linkerenkel. Niet ernstig gelukkig, want hij keerde later terug. Maar Zwolle greep het moment aan om er weer een wedstrijd van te maken.

Het verschil kwam onder de tien punten en werd zelfs even zes, na een minuutje in het vierde kwart. Tot hier en niet verder was toen het parool. Thompson gooide er een drietje in en de verdediging werd flink aangetrokken. Wél ten koste van de nodige persoonlijke fouten, maar ondanks dat die goed werd benut door Zwolle, deed het ZZ Leiden geen pijn.

Met scores van Watson, Vette en natuurlijk Thompson (driepunter en dunk) werden de situatie van vrijwel de hele wedstrijd hersteld en was het vanaf 61-73 zaak om in de laatste drie minuten het koppie erbij te houden. En hoe doe je dat dan? Dan speel je de beroemde North Carolina Four Corners Offense. Goed om de uitvinding van Dean Smith weer eens te kunnen aanschouwen.

De thuisblijvers deden dat via de livestream, want de NOS beloofde een live-uitzending, maar koos na de rust voor zandhappende vrouwen uit Rusland en Amerika. Zouden ze het ooit nog gaan begrijpen in Hilversum? Ach, het zal coach Rolf Franke een zorg zijn geweest. Hij zag zijn ploeg opnieuw een topper winnen (71-81) en mag concluderen dat het nieuwe jaar fantastisch is begonnen.

Landstede Zwolle-Zorg en Zekerheid Leiden 71-81 (12-23, 12-20, 25-14 en 22-24)
Scores Leiden: Maurice Watson 20 (5 assists), Darius Thompson 16, Worthy de Jong 15 (3 driepunters), Clayton Vette 14 (11 rebounds), Mohamed Kherazzi 7 (4 assists), Marijn Ververs 5 en Kenneth Simms 4.
Topscorers Zwolle: Kaza Kajami-Keane 21 (9 rebounds, 7 assists), Noah Dahlman 21 en Olaf Schaftenaar 17 (5 driepunters).

Op de foto van Marja van Tilburg: Kaza Kajami-Keane moest worden aangepakt, desnoods met drie man tegelijk…