Er is een groot verschil tussen het Zorg en Zekerheid Leiden dat Europees speelt en het ZZ dat in de DBL actief is.

In Europa speelt Leiden met zo veel passie en inzet dat het soms grote hoogten bereikt. De nationale competitie, waar de ploeg een toch bescheiden vijfde plaats inneemt, is een ander verhaal. Woensdag werd laagvlieger Aris Leeuwarden maar met moeite geklopt: 73-62.

Coach Rolf Franke stond er na afloop uiterlijk onbewogen bij. ,,Toen het spannend werd, waren we wel scherp. Het was een rare wedstrijd, er gebeurde van alles. Aris greep zijn kans. Dan moet je rustig blijven.’’ Het waren logische woorden van de oefenmeester, maar tijdens de wedstrijd was te zien dat Franke, zelf een behoorlijke fanatiekeling, het niet altijd pruimde wat zijn team deed. Ook dat was logisch. Met nog enkele minuten te spelen in een wedstrijd tegen de nummer voorlaatst van de eredivisie, in de Vijf Meihal, moest hij zijn ploeg vol aansporen om hard te verdedigen.

Goed, ZZ kreeg het laagste aantal tegenscores van dit seizoen, dus defensief deed Leiden goede dingen, maar deels lag dat ook aan de zwakte van de tegenstander. Dat Aris nog 62 punten maakte, kwam onder andere doordat de thuisclub opnieuw de slag onder de borden verloor. Aris pakte 23 aanvallende rebounds. ,,Een geen rebounds betekent geen fast-break’’, zei Franke.

Het duel met de Friezen was het eerste zonder Josh Cunningham, van wie de club onlangs afscheid nam. Niet dat de Amerikaan erg werd gemist, daarvoor was zijn inbreng te gering, maar Franke had toch weer een lange man minder. Nuni Omot, de opvolger van Cunningham, was al in Leiden maar wacht nog op zijn werkvergunning. De verwachting is dat hij zaterdag in Amsterdam zijn debuut maakt, en dat kan ZZ, zeker op nationaal niveau, wel gebruiken. In de DBL moet je de tachtig punten toch wel aantikken en het lijkt of Omot daarbij kan helpen.

Het was niet best, hoe de Leidenaars aan de wedstrijd begonnen. De thuisclub dribbelde wat in de rondte tot de schotklok afliep, waarna een moeilijk schot volgde. Aris deed dat eerst beter, en kwam vijf punten voor. Daarna raakten ook de Friezen het spoor bijster, zodat er zich een wedstrijd ontspon waarin meer fout dan goed ging.

Heel af en toe liet Worthy de Jong of Jarvis Williams zien dat er wel degelijk niveauverschil is tussen beide ploegen. Vooral door dit dynamische duo, van wie Williams nog te weinig werd gezocht, ging Leiden met een voorsprong van tien punten de rust in (37-27). Dat bood echter geen garantie voor een gemakkelijke tweede helft, zo bleek. Leiden stuntelde maar wat aan, en Aris kon zelfs een kleine inhaalrace inzetten. Nog drie punten waren er van de voorsprong over na het kwart. Tot ergernis van Franke, wiens peptalk annex woede-uitbarsting tussen de twee periodes door, bijkans in heel Leiden Zuidwest hoorbaar was.

Drago Pasalic bracht de stand op 68-56. Toch kwam Aris nog een keer terug. Toen gooide Tayler Persons echter de wedstrijd alsnog in het slot. Mede door zijn Europese ervaring speelt ZZ zoiets goed uit. ’Je wint ’m tenminste’, was een veelgehoorde kreet. Maar in Amsterdam, dat onderaan staat, moet ZZ laten zien dat het duel met Aris een incident was. Want, hoe mooi de Europe Cup ook is, prijzen pakken moet ZZ binnen de landsgrenzen.

Zorg en Zekerheid Leiden – Aris Leeuwarden 73-62 (13-15, 24-12, 11-18, 25-17).
Scores Leiden: Jarvis Williams 20 (6 rebounds), Worthy de Jong 15 (9 rebounds), Tayler Persons 15 (7 assists, 5 turnovers), Braxton Huggins 9, Drago Pasalic 9, Troy Koehler 3 en Marijn Ververs 2.
Topscorers Leeuwarden: Samuel Idowu 18 (14 rebounds) en Arunas Mikalauskas 16 (11 rebounds).

Tekst: Joris Zandbergen/Leidsch Dagblad
Op de foto van Jan van der Lubbe: Braxton Huggins op weg naar een score.