Zoals mocht worden verwacht heeft Zorg en Zekerheid Leiden simpel de eerste stap gezet op weg naar de halve finales van de play-offs. In de eigen Vijf Meihal won de nummer één van het reguliere seizoen met 96-72 van de nummer acht. Eigenlijk precies zoals het in 95 procent van de gevallen gaat in de eerste, vrij zinloze eerste ronde van het naseizoen.

Voor velen zal het feit dat de seizoenprijzen officieel werden overhandigd reden zijn geweest om de gang naar de bejaarde Leidse sporttempel te ondernemen, ondanks de concurrentie van Ajax later op de avond. De wedstrijd werd vervroegd naar zeven uur en voor aanvang werden liefst dertien prijzen overhandigd aan Leidse spelers.

Het is een goed gebruik dat dit plaatsvindt voor aanvang van de eerste thuiswedstrijd in de play-offs. Dat moet ook, want je weet nooit of een winnaar de tweede ronde haalt. De organiserende DBL levert een tekstje aan voor de speaker van dienst, maar dertien speeches… Dat gaat een half uur duren.

Daar was een slimme oplossing voor bedacht. We doen het gewoon in een hoog tempo, was het Eureka. Nou, het tempo zat er lekker in bij speaker (of op z’n Leids spiekert) Martin Hooymans. In nauwelijks drie minuten raasde hij door het hele prijzenpakket heen, ging iedereen keurig op de foto voor de clubsite en kon het duel gewoon om zeven uur beginnen.

Dat het afraffelen een pure belediging is voor het fenomeen seizoenprijzen en dat gedecoreerden nauwelijks eer aan wordt gedaan moesten de toeschouwers maar voor lief nemen. De bloemen en de cadeaus werden snel naar de catacomben gebracht en leek het alsof er niets aan de hand was. Schande!

De wedstrijd dan. Die verliep eigenlijk volgens het van ZZ Leiden inmiddels bekende patroon tegen de mindere goden uit de DBL: rustig starten, de tegenstander even het idee geven dat er misschien iets te halen valt, even gas geven als er een te grote achterstand dreigt te ontstaan en keihard toeslaan als de opponent hijgend in de touwen hangt. De kwartstanden leveren het bewijs.

ZZ Leiden maakte zich dan ook niet druk toen Feyenoord Rotterdam brutaal een 11-20 voorsprong nam. Met even aanzetten in de slotfase van het eerste kwart met driepunters van Worthy de Jong (2), Marijn Ververs en Clayton Vette en het was 26-23 aan het einde van de eerste tien minuten.

Ook in het tweede kwart werd de handrem er nog niet afgehaald. Althans niet voor lang. Maurice Watson (met 33 punten de Man of the Match) schoot even uit zijn slof, toen Rotterdam wéér vijf punten afstand nam. Acht punten op rij stelden orde op zaken. Bij de rust was het gaatje echter nog altijd drie punten: 43-40.

Er was niemand in de hal die zich druk maakte. Het verschil in klasse tussen Leiden en Rotterdam is zó groot, dat het allemaal op zijn pootjes terecht komt. Dunks van Worthy de Jong en Kenneth Simms waren de opmaat voor de rest van de wedstrijd. Darius Thompson, de MVP, All Stars, All Defense Teamlid, Statistical Player of the Year en topscorer van de DBL, let een paar keer zien hoe goed hij daadwerkelijk is, Maurice Watson gaf twee lepe assists op Kenneth Simms en toen de klok op 10:00 stond voor het laatste kwart was het 70-55.

In dat laatste stukje liet Maurice Watson de dingen zien, die de fans al het hele seizoen in vervoering brengen en verdubbelde met zestien punten zijn score tot dan in de wedstrijd, die door de acties van de kwikzilverachtige guard tot het einde leuk bleef.

Donderdag in Rotterdam deel twee van deze eerste ronde, waarin ZZ Leiden de klus snel zal willen afmaken, zodat er meer tijd is voor de voorbereiding op het echte werk, de halve finale tegen Donar, dat in de eerste wedstrijd tegen Den Helder een gat sloeg van vijftig punten.

Zorg en Zekerheid Leiden – Feyenoord Rotterdam 96-72 (26-23, 17-17, 27-15 en 26-17).
Scores Leiden: Maurice Watson 33 (5 assists, 5 rebounds, 4 op 5 driepunters), Worthy de Jong 21 (7 rebounds), Darius Thompson 17 (4 assists), Kenneth Simms 10 (6 rebounds), Clayton Vette 8 (14 rebounds), Marijn Ververs 5 en Mohamed Kherrazi 2.
Topscorers Rotterdam: Trevor Setty 23, Justin Gordon 17 (8 rebounds) en Jeroen van der List 14.

Op de foto van Jan van der Lubbe: Maurice Watson was met 33 punten de grote man tegen Rotterdam