Het faciliteitennetwerk van Topsport Leiden bestaat uit organisaties en personen die een (top)sporter kunnen ondersteunen op (para)medisch en maatschappelijk gebied. En zich bereid hebben verklaard topsporters snel en adequaat terzijde te staan. Als topsporter heb je dus een voorsprong.
Betaling geschiedt meestal via de ziektekostenverzekering. Het is als topsporter aan te raden een topsportverzekering of aanvullende verzekering af te sluiten. Maar let op: niet alles is verzekerd.

Sportartsen

Heb je een medisch probleem? Of wil je gewoon goede medische begeleiding? Leiden kent enkele goede sportartsen.

Maarten Verschure

Heeft zijn praktijk in het Alrijne Ziekenhuis Leiden (vm Diaconessenhuis) en is sportarts van o.a. Zorg en Zekerheid Leiden Basketball en de Leiden Marathon.
Klik hier voor de website

Michael van de Werve
Heeft zijn praktijk in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp en Alphen aan den Rijn (vm Rijnland Ziekenhuis) en is o.a. sportarts bij de Leiden Marathon, Waterpolo Opleidings Centrum Alphen aan den Rijn en Rijnsburgse Boys
Klik hier voor de website

Inspanningsfysioloog

Meten is weten. Maak je progressie? Ben je sneller en sterker geworden? Hoe kan het nog beter? Contest is een sportadviesbureau dat gespecialiseerd is in het testen en begeleiden van sporters.

Melvin Kantebeen, Contest
Inspanningsfysioloog Melvin Kantebeen helpt sporters bij het verbeteren van prestaties, en het bereiken van doelen. www.contest.nl

Sportpsychologen

Als topsporter wil je het beste uit jezelf halen. Een topprestatie is echter niet alleen afhankelijk van fysieke factoren, ook mentale aspecten spelen een rol. Kunnen omgaan met spanning, een goede concentratie, doelen stellen en vertrouwen hebben in jezelf zijn van belang.

Kika Stijger
Als sportpsycholoog (VSPN) verzorgt Kika Stijger mentale training en begeleiders aan sporters, teams, ouders, trainers en coaches
www.kikastijger.nl

Lex Duvekot
Als sportpsycholoog (VSPN) verzorgt Lex Duvekot mentale training en begeleiding aan sporters, teams en trainers en coaches. Daarnaast verzorgt hij regelmatig cursussen Sportpsychologie.
www.lexduvekot.nl

Sportdiëtisten

Goede voeding is essentieel om goed te kunnen presteren. Een goede voeding kan het verschil maken tussen winnen en verliezen. Voor ondersteuning op het gebied van voeding kun je terecht bij verschillende diëtisten.

Dieetistopsport
Dieetistopsport is een sportdietistenpraktijk met vestigingen in Leiden en Zoetermeer. Dietisten Janna Goessens, Marije Langen, Leonie Verboom en Yvette Kylian stellen in overleg met de sporter een voedings- en dieetadvies op.
www.dieetistopsport.nl

Everdien van der Leek
Dietist & Gezondheidswetenschapper Drs. E.E.A. (Everdien) v.d. Leek is verbonden aan het Centrum Fysiotherapie & Wetenschap Leiden, gevestigd in de Herenstraat 39 te Leiden.
www.dietistleiden.nl

Ruben Snelders
Is vooral gespecialseerd in goede topsportvoeding en supplementen. Wanneer neem je die wel en wanneer niet? Noemt zichzelf diëtist en life style coach. Heeft zijn praktijk o.a. bij Lucky Gym in Leiden en Azzurro Wellness Noordwijk
www.rubensnelders.nl

Voedingsadviesbureau 4 your support
Bij diëtiste Jessica van Nieuwkerk kun je terecht voor een voedingsadvies op maat. 4 your support heeft vestigingen in Delft, Katwijk, Lisse en Wassenaar
www.4yoursupport.net

Voedingsadviesbureau Feel Good
Sportdiëtiste Steffanie Caspers is actief in vrijwel alle (top)sporten. Zij houdt praktijk in Warmond, Leiden (Visser fysiotherapie en sport) en Leiderdorp.
www.feelgoodlovelife.nl

Loopbaanbegeleiding

Goud op de Werkvloer
Het programma Goud op de Werkvloer een initiatief van Randstad en het NOC*NSF begeleidt sporters met een topsportstatus van het NOCNSF naar een passende baan of stage die te combineren is met topsport of juist een baan na een topsportcarriere. Voor meer info: neem contact op met Saskia van Hoore, Olympisch Netwerk Zuid-Holland.

Brixs Topsport
Heb jij geen status of wil je naar een andere partij, kun je naar Brixs Topsport. Vreschillende Leidse sporters zijn daar aan een aan de trainingsschema’s aangepaste job geraakt.
www.brixsgroep.nl/voor-topsporters

Sportfysiotherapeuten

SMC Rijnland
Is een orthopedisch fysio-therapeutisch centrum met een groot aantal specialisaties waaronder fysiotherapie, manuele therapie, sport-fysiotherapie, orthopedische revalidatie (na een knie- of heup- of schouder-operatie), kinesiotaping en dry needling.
www.smc-rijnland.nl

Erik van Putten, Sportfysio Leiden
Is een kleine maar sterke praktijk aan de Rooseveltstraat. Van Putten zit in een pand met de boksschool Lucky Gym en in De Vlietlijn en werkt samen met 4 andere sportfysiotherapeuten. Deze praktijk begeleidt al jaren de nationale bobsleeploeg, eredivisietennis Dekker en het nationale rugbyteam
www.sportfysioleiden.nl

Peter Visser Fysiotherapie
Heeft twee filialen. Een op de Vollenhovenkade en een in de nieuwe wijk Roomburg. Er werken 14 fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in verschillende sportblessures. Enkelen zoals Henny Hakker hebben Olympisch ploegen begeleid. Deze praktijk heeft eigen revalidatiezalen
www.visserfysio.nl

Centrum Fysiotherapie & Wetenschap Leiden
Het Centrum voor Fysiotherapie & Wetenschap van Drs. D.M. Keesenberg en Drs. D. Postel is gevestigd in de Herenstraat 39 te Leiden. Het Centrum heeft voor ogen praktijk en wetenschappelijk onderzoek te combineren ten behoeve van de behandeling van patienten met complexe klachten.
http://www.leidenfysiotherapie.nl

Jip Regtop Fysiotherapie
Deze praktijk begeleidt De Zijl Heren 1, het nationaal American Football team Dutch Lions en de fysiotherapie bij Lightning Leiden.
www.fysiojipregtop.nl

Fysiotherapie Paulides & Partners Voorschoten
De fysiotherapeuten van Paulides begeleiden de selectie ven Zorg en Zekerheid Leiden Basketball
www.paulidespartners.nl

Royce Kortekaas Sportfysiotherapeut Lisse
www.smc-bollenstreek.nl

Sportmassage

Massage Collectief Leiden
Dit collectief is een onderdeel van MSP Opleidingen, dat aan de Rooseveltstraat is gevestigd.
www.massagecollectiefleiden.nl

Combimas Sportmassage en Haptonomie
Sportmasseuse en haptonome Pieternel van der Poel zit in Zoeterwoude
www.combimas.nl

Stan van Klink, Bizz Sports
Verbonden aan Leiden Atletiek, FC Rijnland en Gouden Spike
www.bizz-sports.nl

Carla Meskers
Verbonden aan de Leiden Road Runners Club, Leiden Ladies Run en individuele atleten
06-42037272

Krachttrainingen en meer

Vlietlijn Healthclub
De vele trainingsmogelijkheden die De Vlietlijn topsporters biedt, zijn aanvullend op de sport zelf. Zo trainen de basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball al jaren aan de Zoeterwoudseweg om meer spiermassa te krijgen. Binnenkort gaan er nog veel meer topsporters bij komen.
www.vlietlijn.nl

Sportja
Sportja begeleidt de herenploeg van De Zijl Zwemsport en is gevestigd aan de Willem Barentszstraat.
www.sportja.nl