Leiden is een echte sportstad. Dat valt niet zo op door het ontbreken van een aansprekende voetbalclub. Toch heeft de Sleutelstad in de laatste tien jaar 8 keer een top 10 positie behaald in het klassement Topsportgemeente van Nederland.

Om de Nederlands kampioenen niet in de vergetelheid te laten geraken, zijn de Leidse Rijen der Kampioenen opgericht. Te beginnen in 2019, gewoon omdat je ergens moet beginnen. In de loop der jaren zullen de Leidse nationaal kampioenen worden teruggezocht en bijgeschreven. In ieder geval vanaf het jaar waarin Topsport Leiden werd opgericht: 2010. Hieronder zijn de Rijen, met de jongste kampioen bovenaan, Het gaat alleen om individuele senioren sporters en teams.

2019 LEONIE VAN NOORT

De Leidse Leonie van Noort heeft in Heerjansdam in zwaar weer het Nederlands kampioenschap openwaterzwemmen op de vijf kilometer vrije slag veroverd. De 24-jarige Leidse was met 1:06.42,45 niet meer dan 0,20 seconde sneller dan concurrente Janina Beckers.

2019 TESSA VAN SCHAGEN

Op de wat grijze slotdag van het NK was de 200 meter het slotstuk. Wereldtoppers Dafne Schippers en Jamile Samuel ontbraken – zij hadden wel de 100 meter gelopen – en dat betekende een spannende finale met een viertal kanshebbers op eremetaal. Lid van de Leidse Olympische Ploeg, Tessa van Schagen, troefde haar concurrenten Nargelis Statia en Leonie van Vliet af en pakte voor de vierde maal goud op haar favoriete afstand in een tijd van 23.67 bij een lichte tegenwind. Een mooi beloning na een paar mindere jaren met blessureleed. Foto: Erik van Leeuwen

2019 NOAH SCHUTTE

De Leidse atleet Noah Schutte, lid van de Leidse Olympische Ploeg, veroverde vrijdagavond overtuigend de Nederlandse titel op de 3000 meter steeple chase. In Den Haag prolongeerde hij zijn titel ondanks een hardnekkige blessure waar hij de afgelopen tijd mee te kampen had. Schutte (Leiden Atletiek) kwam in een tijd van 9:13,85 over de finish en liet Lars Cazander (Hellas Utrecht, 9:16,02) en Cas Lutz (GAC Hilversum, 9:17,03) daarmee achter zich. Foto: Erik van Leeuwen

2019 GYMSPORT LEIDEN RITMISCHE GYMNASTIEK
Gymsport Leiden is in Ahoy Rotterdam Nederlands Kampioen Ritmische Gymnastiek bij de senioren geworden. Trainer van de ploeg is voormalig topper Vera de Reus (rechts op de foto).
2019 KAROLIEN FLORIJN (EUROPEES KAMPIOEN)

Bij de Europese kampioenschappen roeien op de Rotsee bij Luzern in Zwitserland heeft Karolien Florijn (foto) het uitstekend gedaan. Het lid van de Leidse Olympische Ploeg veroverde met haar vier-zonder-stuurvrouw de gouden medaille. Het lid van Die Leythe pakte samen met haar ploeggenoten Ellen Hogerwerf, Ymkje Clevering en Veronique Meester al meteen vanaf de start de leiding in de finale. Florijn was vanzelfsprekend opgetogen over haar eerste titel bij de senioren. ,,We wisten op basis van de voorronde wel dat we goede kans hadden, maar je weet het toch maar nooit. Als het dan zover is, voelt het heel bijzonder.”

2018-2019 RC DIOK LEIDEN

In de finale werd ‘t Gooi verslagen en pakte RC DIOK voor de 13e keer in haar bestaan de nationale titel. Na de eerste in 1981 kende DIOK een grote hegemonie door van 1989 tot en met 1999 elf keer op rij de beste van Nederland te zijn.

2018-2019 LSG INTELLIMAGIC

LSG IntelliMagix veroverde in 2018-2019 de Nederlandse titel voor de tweede keer. In 2017-2018 was de Leidse schaakclub voor het eerst in haar 123-jarige geschiedenis Nederlands kampioen geworden en prolongeerde dus haar titel.

2019 KIM VERMAAS
In een ijzersterke finale heeft Kim Vermaas van het Leidse Scylla in Zwolle voor het eerst de Nederlandse tafeltennistitel singles gepakt. Het lid van de Leidse Olympische Ploeg versloeg favoriet Britt Eerland in 7 games. Na 2-0 en 3-2 voor Vermaas was game 7 met maar liefst 11-2 beslissend. Eerder had zij al de mixed dubbel titel veroverd met haar partner Rajko Gommers door Koen Hageraats en Tanja Helle te verslaan. Foto: Wim de Leeuw

DE SCHAAL

Bij opname in de Leidse Rijen der Kampioenen hoort een plate. Deze schaal wordt uitgereikt aan het team of de sporter die zich Nederlands kampioen mag noemen.