De fusie tussen De Zijl en LZ 1886 heeft definitief een naam gekregen: ZVL-1886 is de officiële nieuwe clubnaam van de Leidse zwemvereniging. ZVL staat voor Zwem Vereniging Leiden en 1886 verwijst naar het jaartal dat in Leiden de eerste zwemvereniging het levenslicht zag. De leden kozen zelf voor de nieuwe naam; bijna de helft van de leden stemde voor ZVL-1886 (47,8%).
De stemming voor de nieuwe clubnaam verliep de afgelopen weken via een drietrapsraket. Eerst konden leden clubnamen aandragen, vervolgens konden ze op alle mogelijke clubnamen stemmen en tot slot was er een stemming over de vijf populairste opties. In totaal hebben 410 leden (36,4% van het ledenbestand) hun stem uitgebracht in de finaleronde, waar ze konden stemmen op ZVL-1886, ZVL, Zwemsport Leiden, De Zijl 1886 en LZ De Zijl 1886.

Frans Pot, voormalig voorzitter De Zijl Zwemsport en nu huidig voorzitter ZVL-1886: ”Ik ben blij dat 1886 in de verenigingsnaam blijft behouden, ondanks dat het wel ZVL in de volksmond wordt. Vooral omdat Leiden trots mag zijn op haar zwemsport in de stad sinds dit tijdstip; ZVL-1886 is uiteindelijk een ‘afstammeling’ van de eerste vereniging die hier in 1886 is gesticht.”
Caspar Boendermaker, voormalig voorzitter LZ 1886 en nu huidig vice-voorzitter ZVL-1886: “Ook ik ben blij dat er zoveel leden ZVL in de naam willen hebben. Zo is de samenwerking tussen beide verengingen een aantal jaar geleden toch ook begonnen. Dat veel leden voor de toevoeging 1886 hebben gekozen maakt me extra blij.”

Hoe nu verder? Pot: “De komende weken kan de fusie nu ook echt een gezicht krijgen met nieuwe clubkleuren en een nieuw logo. Verder zullen we ondertussen de juiste mensen op de juiste plekken plaatsen. Genoeg te doen, maar alles met een glimlach. Leiden heeft nu één sterke zwemvereniging!”