Eindstanden 2018 Competitiesporten

ZZ Leiden 4e eredivisie (in verliespunten 1e) – tweede ronde Europe Cup
DIOK – 3e ereklasse
ZVL-1886 vrouwen – 5e eredivisie
ZVL-1886 mannen – 7e eredivisie
Scylla vrouwen – 6e eredivisie
Scylla mannen – 4e eredivisie
LSG IntelliMagic – 1e meesterklasse

December

29

Kjeld Nuis wordt Nederland kampioen op zowel de 1000 als de 1.5000 meter.

Na het zilver op de 500m en het goud op de sprint veroverde Laurine van Riessen ook het goud op de keirin bij de NK in Apeldoorn. De Leidse bleef Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet voor

23 Marloes Cabout verlaat ZVL-1886. De waterpoloster gaat spelen voor de Cronula Sharks in Sydney, Australië.

Iefke van Belkum n Biurakn Hakhverdian gaan weer in training en sluiten aan bij de selectie van ZVL-1886.

17 In Londen heeft de Leidse Laurine van Riessen bij de wereldbekerwedstrijden brons gepakt op het onderdeel sprint.

In de tweede tijd ooit in Thialf won Kjeld Nuis de wereldbekerwedstrijd in 1.07,80 voor de Russen Kulizhnikov en Juskov.

Knappe winst voor Lisa van der Geest in de schaatsmarathon op de Uithof in Den Haag.

15 Het wordt uiteindelijk 111-71 voor Bakken Bears in Denemarken. ZZ Leiden weet wat het te doen staat in de komende drie Europese thuiswedstrijden.

12 De Leidse wielrenner Floris Gerts zet zijn loopbaan voort bij de Belgische ploeg Tarteletto-Isorex. De 26-jarige Gerts reed eerder bij Roompot-Nederlandse Loterij en BMC. Hij tekende voor een jaar.

9 Scylla heeft bij de Eredivisie Cup (najaar-kampioenschap) voor een sensatie gezorgd door tweede te worden. Door afwezigheid van Vermaas en Bakker had Kazeem Nasiru gezelschap van de talenten Michiel van Dijk en Timo Tuithof. Dit trio won van Taverzo, tweede in de eredivisie.

5 Bij het WK bowlen is de Leidenaar Jord van Weeren in de Masters, de eindfinale van het hele toernooi, gestrand als 25e en miste net de top 24 die de eindstrijd aangingen. In de Singles was Van Weeren in Bangkok niet verder gekomen dan de 36e plaats.

1 De vrouwen van ZVL-1886 hebben ook de bekerreturn tegen Het Ravijn verloren. In Nijverdal werd het 5-1. De thuiswedstrijd was al verloren met 7-11.

November

26 Lichtgewicht roeiers van het Leidse Njord Casper Reinders en Sven Brinkman hebben voor een sensatie gezorgd door bij de Hel van het Noorden als eerste te eindigen in de twee-zonder-stuurman.

25 En weer pakt Kjeld Nuis goud, nu op de 1000m bij de wereldbekerwedstrijd in Tomakomai, Japan. Met 1.10,45 bleef Nuis landgenoten Thomas Krol en Kai Verbij (uit Hoogmade) voor.

24 Goud voor Kjeld Nuis op de 1500m bij de wereldbekerwedstrijd in Tomakomai, Japan. Met 1.47,60 bleef Nuis ploeggenoten Patrick Roest en Thomas Krol voor.

19 Bij de eerste wereldbekerwedstrijden in het Japanse Obihiro heeft Kjeld Nuis tweemaal zilver behaald. Op 1000m (1.08,39 om 1.07,85) was de Rus Kulizjnikov sneller, op 1.500m (1.44,81 om 1.44,81) de andere Rus Juskov.

18 Voor de mannen van ZVL-1886 zit het bekeravontuur erop. Na de 9-15 nederlaag zaterdag in Leiden was ook in de wedstrijd tegen AZC in Alphen het verschil zes doelpunten: 11-5.

14 Winst ZZ Leiden met 72-76 in Roemenië tegen Oradea en plaatst ZZ zich voor de volgende ronde, de beste zestien van de FIBA Europe Cup.

9 Darius Thompson is on fire in de verlenging. VIER driepunters van hem leiden tot 99-97 op 19 seconden van het einde. Daarin slaagt Sakarya er niet in een goed schot te creëren. ZZ Leiden wint en nadert de tweede fase van de FIBA Europe Cup.

4 Het is in de laatste minuten nog even billenknijpen, maar ZZ Leiden blijft overeind en vertrekt met twee punten uit Den Bosch: 83-91. ZZ Leiden schoot tegen NH Den Bosch perfect vanaf de vrijeworplijn: 17 op 17. Dat is een clubrecord. In de historie schoot ZZ twee keer eerder 100%, maar toen (in december 2016 tegen Leeuwarden en Amsterdam) was dat 15 op 15.

1 Twintig jaar na haar eerste uitverkiezing is de Leidse Carolijn Brouwer voor de tweede keer gekozen tot Zeilster van het Jaar. De internationale zeilfederatie koos Brouwer en de Française Marie Riou omdat zij als eerste vrouwen de Volvo Ocean Race wonnen.

Oktober

31 Het wordt uiteindelijk 65-75. De eerste Europese nederlaag (tegen Würzburg) dit seizoen is een feit. Niettemin heeft ZZ kans op overwinteren in Europa.

28 De Scylla-speelster Kim Vermaas heeft de spannende finale van de Tafeltennis Masters met 4-2 (11-7 13-15 11-9 6-11 11-8 12-10) verloren van de Chinese Shuo Han Men. Bij de mannen prolongeerde Laurens Tromer zijn titel door Rajko Gommers met 4-3 terug te wijzen

Scylla-speler Kazeem Nasiru heeft in de halve finale verloren van oud-winnaar Rajko Gommers. Nasiru kwam bij 0-3 goed terug maar in de zesde game verloor nipt.

24 Met zelfs een 6 punts-aanval (Watson score, bonus voor onsportieve fout en dan een drietje van Vette) houdt ZZ Leiden de voorsprong rond de 20 punten vast. Er worden nog een paar punten ingeleverd, maar met 90-76 is de tweede Europese zege tegen het Roemeense Oradea een feit.

21 De Leidse Laurine van Riessen heeft voor de eerste keer in haar wielerloopbaan goud gewonnen in een wereldbekerwedstrijd. De vroegere schaatsster deed dat op de keirin in de Franse plaats Saint-Quintin-en-Yvelines.

17 Een daverende stunt. ZZ Leiden wint eerste poulewedstrijd in de FIBA Europe Cup met 56-69 uit in Turkije van Sakarya SBS met een knappe defence en vaak mooie aanvallen.

10 ZZ begrijpt dat het eigen publiek iets moet laten zien. Een paar fraaie acties zorgen voor sfeer en een voorsprong (66-57). Het talent Troy Koehler maakt een alley-oop van Watson af. ZZ wint met 68-57 en gaat door naar de poulefase van de FIBA Europe Cup.

6 In het vierde kwart gaan de ploegen nek-aan-nek. In de spannende slotminuten pakt Donar de winst: 74-69. De SuperCup is voor Donar.

September

29 Topamazone Elaine Pen uit Leiden is haar Road to Tokyo 2020 gestart met een Eventing demonstratie tijdens de Polodagen in Amsterdam.

23 Supercup waterpolo gaat naar Leiden nadat de vrouwen van ZVL-1886 de strafworpen beter nam in de finale tegen Polar Bears.

Eindstand 7-13 bij de mannen. De Supercup waterpolo is voor AZC Moscow. ZVL-1886 heeft uitstekend gespeeld maar kwam in de tweede helft te kort.

22 DIOK is er niet in geslaagd om de BeNeCup te winnen. In Amsterdam verloren de Leidse rugbyers de finale met 15-11 van ‘t Gooi.

14 Nicole Beukers (Njord) en Karolien Florijn hebben met de vrouwendubbelvier het brons gepakt bij de WK in Bulgarije.

Boudewijn Röell van Asopos de Vliet en Freek Robbers uit Oegstgeest ontbreken met de Holland Acht in de finale van het WK in Bulgarije. Het vlaggenschip van de Nederlandse roeibond eindigde in de herkansingen als derde, achter Groot-Brittannië en Roemenië.

Pararoeister Annika van der Meer van de Leidse roeivereniging Njord heeft vandaag zilver gehaald in de skiff op het WK roeien in Bulgarije. Van der Meer deed nog een aanval op het goud, maar zag de Franse roeister Perle Bouge een kleine zes seconden eerder finishen.

3 Laurine van Riessen, lid van Team Plantina , fietst het komende jaar voor Beat Cycling Club . Ze is de eerste vrouw in deze Nederlandse baanploeg.

Augustus

13 Bij de wereldkampioenschappen voor junioren in het Tsjechische Racice is Isabel van Opzeeland van Die Leythe met haar vier-zonder-stuurvrouw op de zesde plaats geëindigd.

De Leidse wielrenner Daan Olivier heeft een jaar bijgetekend bij NL Lotto-Jumbo.

7 Geen 3000m steeple finale voor Noah Schutte. Hij komt in de hitte tot een tijd van 8:45.81 en wordt 23e van Europa.

Een vijfde plek voor Laurine van Riessen op de Keirin bij de WB in Glasgow. Geen medaille, wel een knappe finaleplaats

6 De Leidse roeiers Boudewijn Röell (Asopos de Vliet) en Freek Robbers (Die Leythe) pakten zilver met de Holland Acht op het EK roeien in Glasgow. Stef Broenink werd in de dubbelvier 5e. Nicole Beukers (Njord) en Karolien Florijn (Die Leythe) grepen brons in de vouwen dubbelvier.

Juli

30 De 24-jarige Leidse Leonie van Noort won brons bij de NK Open Water Zwemmen in Heerjansdam. Op de vijf kilometer vrije slag klokte ze een tijd van 1:04.59,61 uur.

Bij het NK open water zwemmen is de Leidse Leonie van Noort derde geworden op de 5 km vrije slag.

De Leidse roeister Mieke Wilms zorgde bij de WK onder 23 jaar voor een sensatie door in de dubbelvier het zilver te veroveren. Voor de acht, met de Leidenaars Finn Florijn, Gert Jan van Doorn, Bart Roovers en stuurman Bjorn Kwee, was er geen medaille.

27 Oranje heeft de Europese titel gewonnen door Griekenland met 6-4 te verslaan. In de gouden ploeg zitten naast Rozanne Voorvelt van ZVL-1886 en 5 speelsters met Leidse roots.

23 De Apeldoorner Roeland Pruijsser heeft voor de derde keer het Leiden Chess Tournament gewonnen. Hij won in de slotpartij van directe concurrent Vyacheslav Ikonnikov. Pruijsser won knap vier keer-op-rij na een matige opening van drie remises.

16 Roeiers van Leidse clubs wonnen vier medailles bij de wereldbeker in Luzern. Stef Broenink pakte zilver in de dubbelvier, Karolien Florijn en Nicole Beukers brons op hetzelfde nummer en Boudewijn Röell werd met de Holland Acht derde.

9 De Leidse schaker Eric van den Doel pakte het zilver bij de NK Schaken in Amsterdam. Alleen Sergei Tiviakov bleef hem voor. Geboren Leidse Rosa Ratsma werd bij de vrouwen eveneens tweede.

Swabo Ladies heeft een UCI status aangevraagd om met de talentenploeg vaker tussen de grote ploegen te kunnen meerijden in de grote wedstrijden

2 Op de Bosbaan pakten Karolien Florijn (Die Leythe) en Nicole Beukers (Njord) tijdens de 125e Holland Beker de Nederlandse titel in de vrouwendubbelvier.

Juni

24 NK atletiek: Brons voor Tessa van Schagen op de 200 meter achter Jamile Samuel en Tasa Jiya. Bij flinke tegenwind een tijd van 23.48

Sensatie op het laatste onderdeel van het NK. Mathijs Dirks (Leiden Atletiek) wint brons op de 400 meter met 47.83.

Annika van der Meer (Njord) heeft een geweldige prestatie geleverd door goud te behalen in de PR2Mix2x op de Wereldbeker in Linz! Tevens behaalde ze een zilveren medaille in de skiff.

Bij de wereldbekerwedstrijden in Linz (Oos) pakte de Leidse Karolien Florijn van Die Leythe met Roos de Jong zilver bij hun debuut in de vrouwendubbel.

Ook Stef Broenink (Njord) en Boudewijn Röell (Asopos de Vliet) pakten een medaille bij de WB-wedstrijden in Linz (Oos). Broenink was in de dubbelvier goed voor zilver, Röell in de Holland Acht veroverde brons.

De Leidse Carolijn Brouwer heeft met het haar team Dongfeng de 13e editie van de Volvo Ocean Race gewonnen en is daarmee de eerste Nederlandse vrouw die de race om de wereld wint.

Lightning Leiden heeft de finale om de nationale titel (Tulip Bowl) niet gehaald. De Leidse American footballers verloren in de halve finale met 20-25 van Lelystad Commanders.

22 Richard den Os, assistent-coach van ZZ Leiden, verlaat de club. Hij wordt hoofdcoach van Rotterdam, dat vanaf komend seizoen onder de vlag van Feyenoord gaat spelen.

Noah Schutte Nederlands Kampioen 3000 meter steeple chase en daarmee gekwalificeerd voor het EK in Berlijn.

11 Oud-international Rolf Franke (51) is de nieuwe coach van ZZ Leiden. Franke debuteert als coach in de DBL. In 2009 en 2010 was hij bondscoach van U16. De vader van huidig international en ex-ZZ-speler Yannick, tekende voor 1 seizoen.

9 Rutger Koppelaar wint de Gouden Spike, trofee voor de beste prestatie van de dag , met een geweldige polshoogsprong over 5 meter 70 centimeter, nieuw Gouden Spike Record.

Winst voor Tessa van Schagen op de 200m op haar thuisbaan in Leiden tijdens de Gouden Spike.

3 De oranje vrouwendubbelvier met Leidse roeisters Nicole Beukers (Njord) en Karolien Florijn (Die Leythe) wonnen de wereldbekerwedstrijd in Belgrado. Bij de mannen won de mannendubbelvier met Leidenaar Boudewijn Röell (Asopos de Vliet) het goud.

Mei

29 Donar is weer kampioen van Nederland. Voor de zevende keer en voor de derde keer op rij. ZZ Leiden heeft gegeven wat het had, maar kwam uiteindelijk toch te kort: 66-73 in de vierde wedstrijd. Eindstand in de finale 0-4.

28 Roeister van Die Leythe Isabel van Opzeeland heeft bij het EK voor junioren in Gravelines (Fr) de zevende plaats gepakt. Vorig jaar was dat nog brons.

20 In Lisse opende het Nationaal Baancircuit met de Ter Specke Bokaal. Uitblinker was Tessa van Schagen die de 150 mtr won en beloond werd met de dagprijs. Zij rekende in 17.10 af met Eefje Boons en Janice Babel en scoorde de 2e tijd ooit. Het record is van Dafne Schippers (16.93).

19 Eindstand De Zijl Zwemsport tegen UZSC Utrecht is 5-6 waardoor De Zijl strandt in de halve finale en de regerend landskampioen naar de finale gaat.

19 Olivier Altenburg wint vijfde game met 11-9 van Patrick Oeij. Het wordt 3-2 (11-5, 9-11, 11-7, 17-19 en 11-9) tegen Hilversum. Scylla speelt ook komend seizoen in de eredivisie door winst op .

15 60-60 driepunter van Carrington Love stuitert op de ring erin in de buzzer, dus 63-60. Leiden wint van Zwolle en staat na 4-0 winst in de finale.

5 De Zijl Zwemsport heeft de halve finales om het landskampioenschap bereikt. Na de 13-4 oorwassing van donderdag werd het in de uitwedstrijd bij GZC Donk zaterdag 5-7.

5 Halve finale voor ZZ Leiden na de 66-55 winst in de derde wedstrijd op Aris Leeuwarden.

1 Leiden is tweede geworden in de strijd om de titel topsportgemeente van 2017. Teylingen pakte de titel voor Leiden, Utrecht, Westland en Groningen. In vijf jaar werd Leiden driemaal 4e en nu de 2e plaats.

April

30 Kim Vermaas heeft in de derde wedstrijd van Oranje op het WK in Zweden haar partij gewonnen. De Scyllaspeelster versloeg in het duel tegen Taiwan Cheng Hsien-Tzu in vier games: 8-11, 11-9, 11-8 en 11-6. Nederland verloor echter met 1-3.

25 Bas­ket­bal­ler Car­ring­ton Love van Zorg en Ze­ker­heid Lei­den is op­ge­no­men in het All Star Team van het hui­di­ge sei­zoen.

23 Asopos-roeier Ward van Zeijl haalt bij de NK op de Amsterdamse Bosbaan brons binnen op de skiff.

23 De 14-jarige turnster Juliëtte Pijnacker uit Leiden behaalt bij de Austrian Team Open in het Oostenrijkse Linz een gouden plak met het team van Jong Oranje. Individueel wordt Juliëtte 4e. De Nederlandse turnsters turnden in een sterk veld met deelnemers uit 17 landen.

23 Die Leythe-roeister Karolien Florijn pakt bij de NK op de Bosbaan in Amsterdam het brons op de skiff. Zij bleef de andere Leidse Nicole Beukers (Njord) voor.

22 De vrouwen van Scylla winnen ook de tweede play-down wedstrijd tegen De Treffers uit Roelofarendsveen met 3-0 en verzekeren zich van eredivisie in het komend seizoen.

21 ZVL Tetteroo verliest de finale in twee duels van Polar Bears uit Ede dat Nederlands kampioen wordt.

20 Leidse zwemfusie na kwart eeuw een feit LZ 1886 en De Zijl Zwemsport besluiten tot de samengaan. Later wordt de naam ZVL/1886 gekozen.

15 De American footballers van Lightning Leiden hebben hun eerste overwinning van het seizoen geboekt. Tegen 010 Trojans/Spijkenisse Scouts werd het 36-18.

14 ZVL Tetteroo bereikt de finale om de landstitel door met 8-11 in de tweede wedstrijd te winnen van UZSC Utrecht.

14 De kersverse landskampioen LSG IntelliMagic heeft zich ook geplaatst voor de halve finale in de KNSB beker. Charlois Europoort werd met 3-1 verslagen. De Leidse grootmeester Erik v.d. Doel scoorde tegen. Voor LSG deden Arthur Pijpers, Edwin van Haastert en Rudy van Wessel dat.

14 ZZ Leiden stunt met 103-112 winst op en bij Donar. Het was de tweede keer dat in een wedstrijd van ZZ zonder overtime beide ploegen boven de 100 eindigden. De eerste keer was op 11 maart 2008 tegen… Donar: 109-106 in Leiden.

10 Leiden is, samen met Groningen, Teylingen, Utrecht en het Westland, wederom genomineerd voor de titel Topsportgemeente van het jaar 2017. De prijs wordt dit jaar voor de 13e keer uitgereikt. Leiden zat de laatste vijf jaar al 4 keer in de top 5. Meer dan 170 gemeenten doen mee.

8 De vrouwen van Scylla hebben de laatste reguliere wedstrijd met 6-0 gewonnen van Taverzo en gaan als nummers zes de play-downs in.

7 Voor het eerst in haar 123-jarig bestaan is het Leidsch Schaak Genootschap Kampioen van Nederland geworden. MuConsult Apeldoorn werd in eigen huis met 5,5-4,5 verslagen, waardoor LSG Intellimagic onbereikbaar werd voor de concurrentie.

Maart

29 In het Zweedse Lulea verbetert Kjeld Nuis het wereldsnelheidsrecord op het ijs. Met 93 kilometer per uur werd de geboren Leidenaar de snelste schaatser ooit.

25 ZZ Leiden verliest in Groningen de bekerfinale van Donar. Eindstand: 87-61.

22 Door bij de wereldbekerfinale in Minsk de 1000 meter te winnen, heeft Kjeld Nuis zich ook verzekerd van de zege in het eindklassement. Met zijn 1.19,23 dook Nuis in de laatste rit net onder de 1.19,40 van landgenoot Kai Verbij.

17 ZVL Tetteroo heeft het reguliere seizoen als eerste afgesloten. De slotwedstrijd bij Het Ravijn eindigt in 10-10. Na twaalf duels hebben de waterpolosters 31 punten, eentje meer dan Polar Bears.

13 Bij de Heineken Roeivierkamp in Amsterdam hebben in de hoogste lichte dames divisie hebben namens Asopos de Vliet Mirjam Box en Iris van Teylingen de overwinning gepakt.

 

11 Voor de zesde keer wint ZVL Tetteroo de Nederlandse beker. Polar Bears uit Ede wordt in het Hofbad in Den Haag met 8-6 verslagen.

11 Waterpolomannen va De Zijl verliezen nationale bekerfinale eervol met 11-12 van AZC Moscow.

5 Kim Vermaas prolongeerde in Zwolle bij het NK met dubbelpartner Rajko Gommers de titel in het mixed-dubbel door in de finale Koen Hageraats en Tanja Helle met 3-0 te verslaan.

Februari

28 In Zwolle de interland Nederland-Italië gespeeld, als aanloop voor het EK Teams in 2019. Voor een handjevol toeschouwers ontspon zich een mooie wedstrijd met een hoofdrol voor Scylla-speelster Kim Vermaas. Kim Vermaas ging bij een 2-2 stand uitstekend met de druk om en pakte de winst tegen Jamila Laurenti. Daarmee werd de uitslag 3-2 voor Nederland.

25 Kjeld Nuis wordt olympisch kampioen op de 1.500 en de 1.000 meter in het Koreaanse Pyeonchang.

24 De Leidse rechtenstudente Lisa van der Geest heeft in het Zweedse Lulea de Sea Ice Classic, de finalewedstrijd van de KPN Grand Prix op natuurijs, gewonnen.

Nicole Steigenga heeft geschiedenis geschreven door als eerste wielrenster van de Swabo Ladies een overwinning te boeken in een UCI-wedstrijd. Ze won in Spanje de derde etappe van de Setmana Ciclista Valenciana.

23 Met een verbaasd gezicht komt Robby Kevlishvili het podium op om de beker in ontvangst te nemen. De schaker is even daarvoor de verrassende winnaar geworden van het 78ste Daniël Noteboomtoernooi.

16 Lisa van der Geest won in Tilburg de eindsprint van het peloton, terwijl haar schoonzus Iris van der Stelt als vierde binnen kwam en niet meer te achterhalen is. Het was de vijfde zege voor Van der Geest dit seizoen.

14 Kjeld Nuis overwon zichzelf in Pyeonchang en won de 1500 meter op de Olympische Spelen als debutant én favoriet.

12 De finaledag van het bekertoernooi van de KNZB kan voor Leiden een uniek moment worden. Zowel De Zijl Zwemsport als ZVL Tetteroo plaatste zich zaterdagavond voor die finale en dus kan het een dubbel Leids feestje worden. Amersfoort en Het Ravijn werden verslagen.

11 Kung Fu-kampioen Mark Horton is voor het eerst in zijn carrière verkozen tot Leids sportman van het jaar. Bij de vrouwen ging die eer naar roeister Nicole Beukers, die zich in 2015 ook al de beste van Leiden mocht noemen. Sportploeg van het Jaar werd LSG Intellimagic.

Stilgestaan werd ook bij het overlijden in 2017 van Aad van der Luit. ’De vader van de Leidse sport’ werd hij op het podium genoemd door Gerard van den Berg.

Januari

29 Met een machtige sprint voltooide marathonschaatsster Lisa van der Geest (24) op de Weissensee een trilogie. Het open Nederlands kampioenschap was, na de Aart Koopmans Memorial en de Alternatieve Elfstedentocht, de enige grote wedstrijd op het Oostenrijkse natuurijs die ze nog niet op haar naam had geschreven.

22 Kjeld Nuis moest deze winter lang geduld betrachten, maar afgelopen weekeinde mocht hij eindelijk weer eens de hoogste podiumtrede beklimmen bij een wereldbekerwedstrijd. En meteen twee keer. Nuis won in het Duitse Erfurt zowel zaterdag als zondag de 1.000 meter.

15 Lisa van der Geest won in Alkmaar haar tweede schaatsmarathon in een week. De in Leiden wonende rechtenstudente was in de elfde competitiewedstrijd de sterkste van de vier koplopers, drie dagen nadat ze met een lange solo triomfeerde bij Flevonice in Biddinghuizen.