Leidse topsporters hebben ook in 2017 goed gepresteerd. Omdat geschiedenis nu eenmaal dient te worden vastgelegd, opdat we niet vergeten, is hier het overzicht van al die prestaties in het afgelopen jaar.

 

Januari
Tafeltennis: Britt Eerland en Rajko Gommers winnen in de Scyllahal de Masters 2017.

Basketball: ZZ Leiden plaatst zich voor de kwartfinales van de beker door Landsmeer te verslaan.

Waterpolo: ZVL Hawabo wordt in de voorronde van de Europe Cup uitgeschakeld. Op Sicilië worden alle drie de wedstrijden verloren.

Basketball: ZZ Leiden sneuvelt in de kwartfinales van het bekertoernooi. Donar Groningen is in twee wedstrijden veel te sterk.

Februari
Tafeltennis: Kim Vermaas is de beste Nederlandse op het EK onder 21 jaar. Ze bereikt de laatste 32.

Waterpolo: ZVL Hawabo en De Zijl halen de finales van de waterpolobeker niet. Beide ploegen sneuvelen tegen het Utrechtse UZSC.

De Leidse Sportprijzen 2016 gaan naar ZVL- Hawabo, Boudewijn Röell en Tessa van Schagen. Evelyn van Leeuwen is de beste aangepaste sporter Van 2016. De vorig jaar overleden De Zijl-voorzitter Albert Spijker ontving postuum de Ereprijs.

Atletiek: Veerle Bakker en Flores Weverling van Leiden Atletiek winnen zilver op 3000 meter bij de NK indoor in Apeldoorn.

Schaatsen: Kjeld Nuis wint twee keer goud (1000 en 1500 meter) bij de WK afstanden in Zuid-Korea.

Basketball: Bij het All Star Gala van de Dutch Basketball League in de Vijf Meihal wint ZZ-Amerikaan Daviyon Draper de dunkwedstrijd en is zijn teamgenoot Jessey Voorn de beste driepuntschutter.

Schaken: De Oekraïense grootmeester Sergey Fedorchuk wint de 77ste editie van het Daniel Noteboom schaaktoernooi bij LSG.

Maart
Tafeltennis: Kim Vermaas van Scylla wordt met Rajko Gommers dubbelkampioen bij de NK in Zwolle.

Basketball: ZZ Leiden verliest van Den Bosch, maar gaat als de nummer 3 beginnen aan de playoffs.

April
Waterpolo: ZVL Hawabo sluit de competitie af als eerste, belangrijk als thuisvoordeel in de playoffs.

Tafeltennis: Ook de vrouwen van Scylla mogen meedoen in de playoffs. Een 5-1 overwinning op Hilversum is voldoende.

Tafeltennis: De mannen van Scylla volgen de vrouwen en plaatsen zich via een 6-0 zege op Klimaatgroep Stars voor de playoffs.
De vrouwen verliezen de eerste halve finale met 2-3 van Den Helder.

Basketball: ZZ Leiden verliest de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de playoffs tegen Apollo Amsterdam met 79-82.

Waterpolo: ZVL Hawabo wint in twee duels van De Ham (15-9 en 3-17) en plaatst zich voor de halve finales van de playoffs.

Basketball: ZZ Leiden haalt de halve finales van de playoffs door twee keer te winnen van Apollo Amsterdam en daarmee het verlies in duel 1 weg te werken: 70-78 en 75-56.

Waterpolo: Voor ZVL Hawabo zit het seizoen erop. Twee verrassende nederlagen tegen Polar Bears (7-9 en 11-10) maken de finale onbereikbaar.

Mei
Basketball: ZZ Leiden begint de halve finales uitstekend door met 82-88 te winnen in Zwolle.

Tafeltennis: De mannen van Scylla verliezen de eerste wedstrijd in de playoffs met 1-3 van landskampioen Taverzo. De vrouwen zijn klaar na een tweede nederlaag (3-0 nu) tegen Den Helder.

Roeien: Bij de EK roeien in het Tsjechische Racice wint Nicole Beukers (Njord) met de vrouwen dubbelvier zilver.

Juni
Gerard van den Berg wordt opgenomen in de Internationale Taekwondo Hall of Fame in New York. De Leidse sportschoolhouder wordt geëerd vanwege zijn grote verdiensten voor de sport en het behalen van de 8e dan.

Atletiek: Kogelstootster Melissa Boekelman wint de Gouden Spike  Voor Boekelman was het na 2010 de tweede keer dat ze in de Leidse Hout de hoofdprijs in ontvangst mocht nemen.

Turnen: Alex Klinkenberg wint brons op zijn eerste NK als senior turner.

Roeien: Para-roeister Annika van der Meer is erin geslaagd goud te winnen in de gemengde dubbeltwee bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Poznan.

Juli
De erkenning van het RTC Waterpolo Zuid-Holland Noord in Leiden is door de KNZB officieel bevestigd. Technisch directeur André Katz van de zwembond ondertekende de samenwerkingsovereenkomst met ‘Leiden’ tijdens de damesinterland Nederland – China die in Utrecht werd gespeeld.

Roeien: Nicole Beukers heeft met de vrouwen dubbelvier een zilveren medaille gewonnen bij de wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Luzern. Op de Rotsee moesten zij en haar ploeggenoten Lisa Scheenaard, Olivia van Rooijen en Sophie Souwer enkel Polen voor zich dulden.

Sportklimmen: De Leidse Tiba Vroom (17) van West Coast Climbing is tweede geworden bij het Nederlands kampioenschap Boulder, klimmen zonder touw, boven matten. Een half jaar geleden behaalde ze ook al de tweede plaats bij het NK leadklimmen (klimmen met touw).

Atletiek: Bij de NK Atletiek in Utrecht prolongeerde Tessa van Schagen de Nederlandse titel op de 200 meter en won ook nog brons op de 100 meter. Paul Zwama, eveneens van Leiden Atletiek, greep zilver op de 10000 meter en Marije Efdee veroverde brons bij het kogelslingeren.

Roeien: De wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar in het Bulgaarse Plovdiv zijn uitgelopen op een groot succes. Zowel Karolien Florijn in de vier-zonder-stuurvrouw als de stuurman van de acht, Bjorn Kwee, wist beslag te leggen op de wereldtitel. In deze acht zat ook oud Die Leythe-roeier Michiel Oyen.

Schaken: De 27-jarige Apeldoorner niet-grootmeester Stefan Kuipers wint de elfde editie van het Leiden Chess Tournament.

Basketball: Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft de 28-jarige forward-center van Landstede Zwolle, Clayton Vette, voor een jaar aangetrokken. De Amerikaanse guard Carrington Love is de tweede aanwinst voor ZZ Leiden.

Augustus
Tafeltennis: Kim Vermaas kwam niet verder dan de tweede plaats in de poule bij de Open Tsjechische Tafeltenniskampioenschappen.
Waterpolo: De waterpolosters van Jong Oranje (Onder 17) pakten bij de EK in Novi Sad (Servië) het zilver. Tegen Spanje kwam de talentvolle jaargang  – met het ZVL-trio Rozanne Voorvelt, Jasmin Entezar en Isis Keijzer – net tekort voor de hoofdprijs: 10-11.

September
Waterpolo: Eredivisionist De Zijl Zwemsport uit Leiden heeft zich versterkt met de ervaren Hongaar Ádám Maklári. De 35-jarige topspeler is een bekende in de Nederlandse competitie: hij speelde de afgelopen seizoenen voor AZC uit Alphen.
Tafeltennis: Vermaas behaalde afgelopen week met het Nederlands team een bronzen medaille op het EK voor teams in Luxemburg. Vermaas speelde het gehele toernooi sterk en was met haar team zelfs dicht bij de finale, maar verloor nipt van Duitsland in de halve finale.

Oktober
Topsport Leiden start met wekelijkse online/sportprogramma Topsport Leiden TV.

Schaken: LSG IntelliMagic heeft in het Turkse Antalya in de Europese Club Cup (ECC) met een gedeelde 5e plaats het beste internationale resultaat ooit geboekt. Jan Sprenger behaalde bovendien het grootmeesterresultaat.

Roeien: Zowel Nicole Beukers in de vrouwen dubbelvier als pararoeister Annika van der Meer (beiden Njord) bezorgde Nederland een historische roeimedaille op het WK in de Verenigde Staten. Beide vrouwen werden wereldkampioen. En dat was nog nooit vertoond in het Nederlands roeien. De andere Leidse Karolien Florijn (Die Leythe) met zesde met de Dames  Acht.

Basketball: Carrington Love streef tegen Donar geschiedenis voor ZZ Leiden met eerste triple double: 15 punten, 10 rebounds en 12 assists.

November

Tafeltennis: Kim Vermaas bereikte voor de tweede keer de finale van de Tafeltennis Masters. Dit verloor de 21-jarige Scylla-speelster van de andere international Li Jie.

Schaatsen: Bij de NK Afstanden greep Kjeld Nuis het zilver op 1.000 meter. Kai Verbij (Hoogmade) was hij met 1.08,30 net iets sneller dan Nuis.

Waterpolo: ZVL Tetteroo versterkte zich met oud-international en winnares van Olympisch goud, Biurakn Hakhverdian (32), die na zes jaar in Canada te hebben gewoond in haar geboorteplaats terugkeerde.

Baanwielrennen: Laurine van Riessen heeft bij de wereldbeker baanwielrennen in Manchester zilver gepakt op de sprint. De 30-jarige wielrenster moest in de finale in twee heats buigen voor de Duitse wereldkampioene Kristina Vogel.

Roeien: Bij de 40ste editie van de Hel van het Noorden zorgde Karolien Florijn voor een enorme stunt door als 19-jarige skiffeuse alle nationale toppers achter zich te laten, waaronder alle roeisters die afgelopen september nog goud wonnen bij de WK in Sarasota.

December
Waterpolo: ZVL Tetteroo keerde met lege handen terug uit Padova in Italië waar de ploeg in de eerste ronde van de Euro League speelde. Na nederlagen tegen de beide Italiaanse deelnemers (thuisploeg Padova en Catania) werd ook verloren van het Hongaarse BVSC Zugló (9-10).

Atletiek: Belofte Noah Schutte kwam bij de EK Cross (Onder 23) niet verder dan de 43e plaats.

Baanwielrennen: Laurine van Riessen pakt tweemaal goud bij de KNK baanwielrennen: op de 200 meter sprint en keirin.

Schaatsen: Kjeld Nuis wint tijdens het OKT de 1.000 meter in een tijd van 1.07,64, wereldrecord op laaglandbanen.

Competities
Zorg en Zekerheid Leiden start het basketballseizoen fabuleus met 8 overwinningen op rij, verliest alleen van Donar, en sluit 2017 af als de nummer 1 van de Dutch Basketball League.

DIOK start het rugbyseizoen geweldig door maar liefst 10 winstpartijen te boeken, verliest helaas van Hilversum, en sluit 2017 af de tweede plaats in de Ereklasse.

LSG Intellimagic sluit het schaakjaar 2017 afgetekend af als nummer 1 van de Meesterklasse.

ZVL Tetteroo start het waterpoloseizoen uitstekend en sluit 2017 af als nummer 1 van de Eredivisie.

De Zijl Zwemsport sluit het waterpolojaar 2017 af als de gedeelde nummer 4 van de Eredivisie.
Beide waterpoloteams staan in de halve finale van de KNZB-beker

De Scylla vrouwen sluiten het tafeltennisjaar 2017 af op de 5e plaats en zicht op de play-offs.

De Scylla mannen sluiten het tafeltennisjaar 2017 af als nummer 6 en zijn ver weg van de play-offs.