Voor de vijfde keer in 7 jaar is Leiden genomineerd voor de titel Topsportgemeente van het Jaar 2019. De andere genomineerde gemeenten zijn Amsterdam, Edam-Volendam, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Er dingen ruim 170 gemeenten mee naar de titel. De winnaar wordt binnenkort bekend gemaakt door het organiserende sport-economisch adviesbureau Sport2B.
 
Leiden won de titel nooit, maar behaalde in 2017 de tweede plaats. In de laatste 9 jaar bereikte de Sleutelstad de top tien. De klassering komt vooral op conto van landskampioen rugby rc DIOK, terwijl de schakers van LSG de landstitel prolongeerden. ZZ Leiden eindigden de reguliere competitie als nummer 1 maar strandden in de halve finale van de play-offs.
 
De prijs, die tot doel heeft het topsportbeleid van gemeenten positief onder de aandacht te brengen, wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt en is een initiatief van het sport-economisch adviesbureau Sport2B, in samenwerking met Arko Sports Media. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente met de beste sport-prestaties, objectief gemeten over 40 nationale topsportcompetities en gerelateerd aan het aantal inwoners.