Vijftien Leidse topsporters met een en dezelfde droom vormen de komende anderhalf jaar samen een ’team’. Stichting Topsport Leiden presenteerde gisteravond de eerste Leidse Olympische ploeg, met daarin onder meer roeister Nicole Beukers en baalwielrenster Laurine van Riessen. Zij worden nadrukkelijk gevolgd in hun pogingen zich te kwalificeren voor de Zomerspelen van 2020 in Tokio.

Tijdens de presentatie, in het kantoor van Rabobank aan de Schipholweg, werd door sportwethouder Paul Dirkse de website Deleidseolympiër.nl gelanceerd. Hierop zullen de verrichtingen van de vijftien sporters, waartoe ook paralympisch roeister Annika van der Meer behoort, uitgelicht worden. ,,We zijn er altijd op uit topsporters naar voren te schuiven, omdat ze hun effect hebben op de jeugd en de breedtesport’’, vertelt topsportcoördinator Tjeerd Scheffer.

Hoewel het een ’virtueel’ team betreft en de sporters niet daadwerkelijk als ploeg zullen optrekken, heeft Topsport Leiden ze ook echt wat te bieden. Scheffer: ,,We stellen een personal trainer, een diëtist, een psycholoog en gratis krachttraining beschikbaar. Sommigen van deze topsporters hebben natuurlijk een heel begeleidingsteam, maar voor anderen geldt dat niet.’’

Team Leiden: van hier tot Tokio