De Leidse Sportprijzen van 2018 zijn gegaan naar Schaakclub LSG Intellimagic, schaker Erik van den Doel en baanwielrenster Laurine van Riessen. Coach van het Jaar werd AZC-er Ron van de Wild en roeister Annika van der Meer werd gekozen tot beste aangepaste sporter. De Leidse ereprijs ging naar judoka Aad van Polanen.

Sportwethouder Paul Dirkse had de eer de teamprijs uit te reiken aan LSG IntelliMagic. De Leidse schakers werden voor het eerst in het 123-jarig bestaan van de vereniging landskampioen en gaan ook nu weer aan kop in de Meesterklasse. De waterpolovrouwen van ZVL-1886 en de mannen van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball waren ook genomineerd.

Sportman werd Erik van den Doel die tweede werd op het NK en gedeeld eerste op het open NK. Hij veroverde de zesde plek op de Nederlandse ranglijst. Voorzitter Frans van Rijn van wielervereniging SWIFT reikte de prijs uit. Zijn vereniging bestaat in 2019 honderd jaar. Hij nodigde de genomineerden uit voor de Joop Zoetemelk Classic op 23 maart. Daar worden dus ook Njord-roeier Stef Broenink en atleet Noah Schutte van Leiden Atletiek verwacht.

Ex-topwaterpoloster Iefke van Belkum overhandigde de prijs Sportvrouw van het Jaar aan de vader van Laurine van Riessen, die zelf in Portugal op trainingskamp is. Van Riessen werd in 2018 Nederlands kampioen op de Sprint en de Keirin en pakte twee keer goud in wereldbekers. Tafeltennisster Kim Vermaas van Scylla en roeister Karolien Florijn van Die Leythe waren de andere kanshebbers.

Martijn Peetsold (Topsport Leiden en het Leonardo College) mocht roeister Annika van der Meer van Njord tot aangepaste sporter van Leiden benoemen, Zij prolongeerde haar wereldtitel in de Paramixed Dubbeltwee. Ook werd ze tweede in de skiff op het WK. Zwemster Jonne Moleman was de andere genomineerde.

ADO Den Haag trainer en ras-Leidenaar Fons Groenendijk reikte de prijs uit aan de coach van AZC uit Alphen aan de Rijn en daarmee Coach van het Jaar. Hij pakte in 2018 de waterpolo-triple. De andere genomineerden waren waterpolocoach Jacob Spijker van ZVL-1886  en tafeltenniscoach Gerard Bakker jr. van Scylla.

De Leythe-roeister Isabel van Opzeeland werd vorig jaar Talent van het Jaar en reikte de aanmoedigingsprijzen uit aan: Jannieke Oosting (Waterpolo), Amina Maatoug (Atletiek), Victor van der Net (Tennis), U18 BS Leiden  (basketbal), Bilal Elasri (kickboksen), Tom van Loon (Rugby).

Ruim 2100 mensen stemden dit jaar op hun favoriete sporters. Jonne Moleman ging vanaf het begin aan kop in de LD Publieksprijs en bleef ook de mannen van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball voor. Ze kreeg 31 procent van de stemmen.

Hij heeft ruime ervaring in verschillende vechtsporten, zijn sportschool bestaat dit jaar 50 jaar en hij geeft nog steeds les. Taekwondo grootheid Gerard van den Berg reikte onder een staande ovatie de prijs uit Aad van Polanen.

Tekst: Sleutelstad