Captain Edwin van Haastert van landskampioen schaken LSG IntelliMagic heeft de nodige kritiek bij de start van het nieuwe meesterklasse-seizoen.

Dit jaar blijkt een aantal teams met een significant sterkere opstelling te komen dan voorgaande jaren. Op zichzelf geen probleem, behalve dat de teams per ronde de opstelling kunnen bepalen waardoor een team de ene keer een geduchte opponent blijkt te zijn en de andere keer juist een zwakke tegenstander.

Als voorbeeld noemt Van Haastert de Haarlemse Kennemer Combinatie (KC), de voornaamste concurrent van LSG. In de eerste ronde kwam KC verzwakt op en verloor.

De volgende ronde, tegen LSG, zitten wel hun sterkste spelers aan de borden, waaronder grootmeesters Loek van Wely en Jorden van Forreest. Beide heren spelen ’vooruit’ tegen LSG, vanwege hun deelname aan de Olympiade. Van Haastert: ,,De regel is dat indien er – overlappend met de MK-kalender – een EK, WK of Olympiade wordt gehouden, er vooruit gespeeld mag worden. Dat KC tegen ons in een sterke opstelling komt is weliswaar logisch, maar je begrijpt dat we er niet blij mee zijn. Als clubs dan weer op volle sterkte en dan weer juist heel zwak aantreden, betekent dit in feite competitievervalsing.”

LSG is de nieuwe competitie overigens uitstekend begonnen met een degelijke 6-4 uitzege tegen Zuid-Limburg. Het Limburgse tiental had zes Duitse (groot)meesters opgesteld terwijl bij LSG GM Predrag Nikolic ontbrak. Van Haastert: ,,De winst was terecht, al was er een moment dat het naar gelijkspel leek te gaan toen sommige gewonnen stellingen in remise verzandden.”

Bron: Jan Bey/Leidsch Dagblad