De nieuwe topsporthal aan de Telderskade en Boshuizerkade zet bewoners lijnrecht tegenover de (top)sporters. Bewoners vrezen parkeerproblemen als er drieduizend zitplaatsen in de hal komen. ZZ Leiden en andere sportclubs hebben die nodig om internationale wedstrijden te kunnen spelen. Ze troffen elkaar dinsdag tijdens inspraak.

Marcel Verburg (voorzitter ZZ Leiden Basketball) is ronduit teleurgesteld over het proces dat leidde tot de plannen van wethouder Dirkse (D66): een hal met tweeduizend plaatsen. Duizend stoelen meer is door het college steeds op twintig miljoen euro gesteld, aldus Verburg. ,,Maar dat kan goedkoper.”

Extra advies, ingewonnen door ZZ Leiden zelf, toonde aan dat drieduizend plaatsen mogelijk is voor zestien miljoen.

Wat Verburg mist, is een concreet ontwerp van een hal waarmee hij de markt op kan om financiers voor de gewenste duizend stoelen extra aan te trekken. ,,We hebben nu alleen vierkante meters en een wens voor een mooie gevel. Daar ga ik geen miljoenen voor krijgen”, antwoordde hij de gemeenteraad op de vraag of ZZ Leiden kan bijdragen aan een hal met drieduizend zitplaatsen.

Verburg kreeg steun van Rolf Marselis (voorzitter Leidse Sport Federatie). Hij hield de gemeenteraad voor de variant met drieduizend plaatsen niet ’onomkeerbaar’ af te serveren. ,,Voor drie, vier miljoen extra ben je er. Uit de stukken blijken besparingen mogelijk”, aldus Marselis. Drieduizend plaatsen is een voorwaarde om internationale wedstrijden naar de stad te kunnen halen. Nu moeten de basketballers, maar ook andere sporten, uitwijken naar Den Haag en Amsterdam.

De buurt is in tegenstelling tot de sporters wel over de plannen van het college te spreken. Matthijs Timmermans (Klankbordgroep omwonenden Boshuizerlaan) vindt verder onderzoek naar drieduizend plaatsen dan ook onnodig. Er is geen ruimte in de wijk om de stromen sporters en supporters uit een grotere hal op te vangen. ,,Goedkoper leidt tot inpassingsproblemen, parkeerproblemen en een lelijke hal.” En daarmee staan de bewoners lijnrecht tegenover de sporters.

Tjeerd Scheffer (topsportcoördinator gemeente Leiden) wilde weten ’waar die breedtesporthal in de plannen ineens vandaan kwam?’ Het is volgens Scheffer veel goedkoper om een hal met flexibele wanden neer te zetten. Combineren is slimmer dan twee aparte hallen. Maar er moeten drieduizend stoelen in, aldus Scheffer. ,,Leiden zonder interlands is te gênant voor woorden.”

De politiek gaat 8 februari over de plannen van wethouder Dirkse in debat.

Op de foto van Sleutelstad.nl: Marcel Verburg en Rolf Marcelis (in een andere rol).
Tekst: Sebastiaan van der Lubben/Leidsch Dagblad