De nieuwe topsportcoördinator van Leiden heet Pieter Verhoogt. Deze sporteconoom treedt per 1 januari in dienst bij de stichting Topsport Leiden, wanneer Tjeerd Scheffer na 11 jaar afscheid neemt. Verhoogt komt uit Hoofddorp en heeft zijn sporen ruimschoots verdiend als onderzoeker naar een breed scala aan sportonderwerpen en als adviseur voor veel sportorganisaties zoals de UEFA, NOC*NSF en Ajax. Ook organiseert Verhoogt met zijn sportbureau Sport2B al vele jaren de verkiezing van Topsportgemeente van het Jaar, waarin Leiden de laatste tien jaar zeer hoge ogen gooit. De Hoofddorper is al parttime topsportcoördinator van Medemblik en gaat in Leiden 20 uur per week aan de slag.

“Ik vind het leven van een adviseur geweldig. Steeds weer nieuwe vraagstukken om je over te buigen. Nieuwe discussies, frisse inzichten. Ik zal het adviseurschap nooit volledig gedag zeggen. Maar de behoefte om verder te kijken dan een eindrapport werd door de jaren heen steeds groter.”, aldus de nieuwe topsportcoördinator. “Meer coachend en verbindend bezig zijn. Meer aandacht ook voor het echte topsportproces. Maar ook voor het proces van ambtelijke en politieke besluitvorming. In Medemblik hebben we de zaken inmiddels goed voor elkaar. En dus werd ik gegrepen door de vacature in Leiden. Een prachtige nieuwe uitdaging, waarbij de lat weer omhoog kan.”

Leiden doet het als topsportgemeente bijzonder goed in de laatste 10-12 jaar. In de verkiezing eindigde de Sleutelstad vrijwel al die jaren in de top 10 en vijf maal zelfs in de top 5. Het zijn vooral de competitieprestaties van Leidse clubs in rugby, waterpolo, basketbal, tafeltennis en schaken die zorgen voor de hoge klasseringen. Bij Topsport Leiden zijn 12 topsportverenigingen betrokken, maar gaat het werk in de toekomst juist over meerdere sportclubs worden verdeeld. Ook zijn er vier regionale training centra die vallen onder de stichting en de nieuwe topsportcoördinator. Hij wordt ook coach van de Leidse Olympische Ploeg en de Topsport Leiden Ambassadeurs.

De 51-jarige Verhoogt deed onder andere onderzoek naar de Formule 1 in Zandvoort, optimalisering van de Champions League voor de UEFA, het Olympisch Plan 2028 voor NOC*NSF en antidopingbeleid voor de Europese Unie. De Hoofddorper schreef zelf verschillende boeken over sportbeleid en is nog regelmatig docent bij verschillende onderwijsinstellingen. Verhoogt speelde jaren tophonkbal bij Minolta Pioniers en werd zelfs Nederlands kampioen in 1997.

Voorzitter Martijn Peetsold meldde bij de presentatie van de nieuwe coördinator dat het bestuur bewust heeft gekozen voor iemand van buiten Leiden om een frisse start te maken: “Wij zijn heel blij met Pieter die een enorme bagage meebrengt. Met het uitzoeken van de economische spin-off van sport in Leiden zit het met deze sporteconoom ook wel goed, al zal hij in Leiden ook regelmatig met zijn “poten in de klei” moeten werken. Wij hebben hoge verwachtingen van Pieter.”