Topsport Leiden gaat volgende week samen met Leidse topsporters, topsportambassadeurs en een fitnessinstructeur de wijken in om mensen in beweging te brengen. Er worden in vier dagen vier wijken in Leiden bezocht. De actie is bedoeld om kinderen uit te dagen hun huizen uit te komen en te bewegen.

Met een speaker en fitnessinstructeur Cristina Lopes worden de wijkbewoners uit hun huizen gelokt. Vervolgens doen de sporters de oefeningen voor. “Ik vind het enorm leuk dat er elf Leidse topsporters en voormalig topsporters meehelpen om de mensen in beweging te krijgen”, vertelt topsportcoördinator Tjeerd Scheffer. “En natuurlijk vertelt onze speaker wie de sporters precies zijn. We gaan nu vier wijken af en bij succes worden dat er misschien nog meer.”

De voornaamste doelgroep is thuiszittende kinderen en hun ouders, maar ook andere wijkbewoners worden aangesproken om mee te doen op hun balkons of op de stoep. Scheffer: “Natuurlijk wel allemaal met 1,5 meter tussen de deelnemers. En als we een bejaardencentrum tegen komen, nemen we die ook zeker mee.”

De wijken die worden bezocht zijn de Stevenshof (maandag 20 april), Leiden Zuid-West (dinsdag 21 april), De Kooi (woensdag 22 april) en de Burgemeesters- en Professorenwijk (donderdag 23 april). Per wijk worden tussen 15.00 en 17.00 uur ongeveer 8 straten bezocht. Het exacte schema wordt donderdag bekend gemaakt via topsportleiden.nl.

Topsport Leiden neemt verschillende sporters mee de wijk in uit de Leidse Olympische Ploeg die in de running waren om mee te doen aan de Olympische Spelen in Tokio: Mieke Wilms, Fleur Jaspers, Annika van der Meer, Nicole Beukers en Stef Broenink (Roeien), Kim Vermaas (tafeltennis) en Rozanne Voorvelt (waterpolo). Uit de ambassadeursploeg zijn ex-topsporters Iefke van Belkum (waterpolo), Jeroen Straathof (schaatsen), Yvonne van Dorp (atletiek) en Femke Dekker (roeien).

Op de foto van Wim de Leeuw: tafeltennisster Kim Vermaas

Bron: Sleutelstad.nl