© Merijn Soeters – www.merijnsoeters.com

De Leidse roeister Karolien Florijn heeft met Ellen Hogerwerf, Ymkje Clevering en Veronique Meester de zilveren medaille veroverd in de vier-zonder bij de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse boot kwam in de laatste meters nog heel dichtbij de winnende Australiërs: 6.15,37 om 6.15,71.

De vrouwen vier-zonder maakt voor het eerst sinds 1972 weer deel uit van het olympisch programma. De Nederlandse vrouwen bewezen de afgelopen jaren dat een medaille op de Spelen een realistisch doel was na het behaalde zilver op het WK 2019 en drie Europese titels. Het Nederlandse viertal lag kort aan de leiding, maar zag de Australische roeisters al snel langszij komen.

Karolien Florijn is de dochter van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn en de zus van Finn Florijn, de skiffeur die in Tokio uit het olympisch toernooi werd gehaald na een positieve coronatest.

Een tweede Leids succes was er voor Stef Broenink. Met Melvin Twellaar veroverde hij zilver in de dubbeltwee. Het Nederlandse duo roeide in de finale op de Sea Forest Waterway nog even aan de leiding, maar moest het goud laten aan Frankrijk.

Het Nederlandse duo, met Twellaar op boeg en Broenink op slag, lieten hun kracht al zien in de heats en de halve finales en roeide in de heats een olympisch record van 6.08,38.

In de finale waren de Franse roeiers Hugo Boucheron en Matthieu Androdias met een tijd van 6.00,33 minuten nipt sneller dan Twellaar en Broenink, die in 6.00,53 over de finish kwamen. De Fransen roeiden daarmee een nieuw olympisch record.

BRON: Leidsch Dagblad