Kung Fu-kampioen Mark Horton is voor het eerst in zijn carrière verkozen tot Leids sportman van het jaar. Bij de vrouwen ging die eer naar roeister Nicole Beukers, die zich in 2015 ook al de beste van Leiden mocht noemen.

Horton (55) hield gisteravond, bij de uitreiking van de sportprijzen van de Leidse Sport Federatie (LSF) in de Stadsgehoorzaal, wielrenner Floris Gerts en basketballer Joey Schelvis achter zich. Laatstgenoemde baarde opzien door bij het WK 3×3 in Amsterdam – een relatief nieuwe vorm, die in 2020 Olympisch wordt – een zilveren medaille te winnen.

Het stond evenwel in schril contrast met wat Horton in 2017 presteerde. Nadat hij in 2015 er al zes won, deed de geboren Brit er op het WK in China afgelopen jaar met acht gouden plakken nog een schepje bovenop. „Ik ben echt in de kracht van mijn leven. Dit was mijn twaalfde WK en ik deed al mee toen ik begin dertig was, maar de eerste paar keer won ik niets. Het is een enorm evenement, met tienduizend deelnemers uit meer dan honderd landen. Toen ik jonger was, was ik té emotioneel betrokken. Maar ik ben in de loop der jaren erg gegroeid, zowel fysiek als mentaal. En ik haal veel kracht uit het boeddhisme.”

Bij de vrouwen was de concurrentie groot. Tot de genomineerden behoorden baanwielrenster Laurine van Riessen, Nederlands kampioen op de sprint en de keirin, en schaatsster Lisa van der Geest, die onder meer indruk maakte door de Alternatieve Elfstedentocht te winnen, een helse tocht van 200 kilometer over de Oostenrijkse Weissensee.

Nog net iets grootser werd de prestatie van Beukers (27) ingeschaald. Nadat de roeister van Njord eerder met de dubbelvier al tweede werd op het EK in Tsjechië, mocht ze eind september – tijdens het WK in Florida – met haar team zelfs de hoogste trede van het podium beklimmen. „Een absoluut hoogtepunt in mijn carrière’’, liet ze vanuit de Spaanse Sierra Nevada, waar ze met de nationale selectie op hoogtestage is, weten. ,,Mooier dan het zilver op de Spelen? Nou, die twee medailles zijn niet te vergelijken. De weg ernaar toe en het verhaal erachter zijn compleet anders. Maar ik koester ze allebei. Ik heb de verkiezing op de voet gevolgd, via social media. Toen duidelijk werd dat ik gewonnen had, hebben we een feestje gevierd en is er een flesje wijn opengegaan. Heel leuk. Sinds november train ik weer drie keer in de week op Leids water, in de skiff. En mijn ouders en zus wonen nog altijd in Leiderdorp. Ik heb echt veel binding met de stad.”

Stilgestaan werd ook bij het overlijden in 2017 van Aad van der Luit. ’De vader van de Leidse sport’ werd hij op het podium genoemd door Gerard van den Berg. De taekwando-grootheid werd op zijn beurt door sportwethouder Paul Dirkse verrast met de gouden speld, voor zijn verdiensten voor de Leidse sport.

Tekst: Robert Toret/Leidsch Dagblad
Foto: Taco van der Eb/Leidsch Dagblad – Alle winnaars van de verkiezingen over 2017