Scylla

Leiden had na de tweede wereldoorlog de grootste tafeltennisvereniging van Nederland, met meer dan 100 Leden. De vereniging was zo groot dat er in twee zalen moest worden gespeeld. De naam van de vereniging was ALTC, afkorting van Algemene Leidsche Tafeltennis Club.

Aangezien er in twee zalen gespeeld werd stormde het nogal eens tussen de twee groepen van leden. In 1951 werd er besloten om de vereniging op te splitsen. Bij het stadscafé De Burcht aan de Nieuwe Rijn werd de eerste algemene ledenvergadering gehouden. Anneke de Burger en Otto Verkerk hadden een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam voor de club.

Vanwege de voortdurende ruzie tussen de twee zalen kwam Otto Verkerk met de naam Scylla. Dit omdat hem iets bijstond dat het altijd stormde tussen de twee rotsen Scylla en Charybdis. Een typisch geval van de klok en de klepel, omdat Scylla een zeemonster is uit de Griekse mythologie. Scylla was ooit een knappe nimf, maar toen Glaucus haar de liefde verklaarde, veranderde Kirke haar uit jaloezie in een monster met de romp en het hoofd van een vrouw, maar uit haar zij groeiden zes hondenkoppen met daarin drie rijen tanden. Zij had twaalf poten en haar lichaam eindigde in een vissenstaart. Zeelui die Scylla passeerden, moesten oppassen niet zo ver uit haar buurt te varen dat ze in de draaikolk van Charybdis terechtkwamen. Charybdis was een zeemonster dat tegenover Scylla huisde. Van oudsher nam men aan dat Scylla en Charybdis in de Straat van Messina (tussen Italië en Sicilië) huisden, maar recentelijk hebben onderzoekers aanwijzingen gevonden dat de Grieken dachten dat de monsters zich bij Kaap Skilla in het noordwesten van Griekenland bevonden.

Als club vierde Scylla de grootste successen bij de mannen in de late jaren zestig. De Leidse club werd landskampioen in 1967 en 1969. De successen bij de vrouwen kwamen later, in de jaren tachtig. Na een eerste nationale titel in 1964 duurde het tot 1980 alvorens de kampioensbeker weer een keer naar Scylla ging. Dat gebeurde ook in de vier jaren daarna en – na een onderbreking van één jaar – in 1985.

Individueel is Bert van der Helm de Scyllaan met de meeste gouden plakken. Hij werd tussen 1966 en 1980 liefst twaalf keer kampioen van Nederland in het enkelspel, zeven keer in het dubbelspel en negen keer in het gemengd dubbel, waarvan zes keer met clubgenote Ellen Kort.

Bij de vrouwen werd individueel één nationale titel veroverd. Die was in 1990 voor Mirjam Hooman-Kloppenburg. Sandra de Kruijff veroverde van 1976 tot en met 1983 acht keer op rij de nationale dubbeltitel, samen met Bettine Vriesekoop.

Je zou denken dat de eretitel ‘Mister Scylla’ aan Bert van der Helm toebehoort, maar dat is niet het geval. Er mag slechts één man die titel voeren: Gerard Bakker sr. Drie keer werd hij nationaal dubbelkampioen, waarvan twee keer met zijn clubgenoot Bert van der Helm. Gerard Bakker (senior om onderscheid te maken met Gerard jr., die voor het gemak Piet wordt genoemd) is echter de man achter vrijwel alle successen van de Leidse club en natuurlijk de sportieve vader van Bettine Vriesekoop, de beste Nederlandse tafeltennisster ooit.

De successen van Scylla zijn inmiddels aardig opgedroogd en vergeeld, maar een rijzende ster heeft zich aangekondigd. Kim Vermaas heeft haar eerste twee nationale titels binnen. In 2015 het dubbel met Britt Eerland en het gemengd dubbel met Rajko Gommers. More to come…

PRIJZENKAST

Nederlands kampioen

Mannen
1967, 1969

Vrouwen
1964, 1980, 1981,
1982, 1983, 1985.

NK individueel

Mannen enkelspel
Bert van der Helm 12x

Vrouwen enkelspel
Mirjam Hooman-Kloppenburg

Mannen dubbelspel
Bert van der Helm 7x
Gerard Bakker sr. 3x
Ed van den Berg
Patrick Swier

Vrouwen dubbelspel
Sandra de Kruijff 8x
Patricia de Groot
Floor Tebbe
Kim Vermaas

Gemengd dubbelspel
Bert van der Helm 9 x
Ellen de Kort 6x
Patrick Swier 2x

CONTACT

Scylla Tafeltenniscentrum
Voorschoterweg 6F
2324 NE Leiden
071-5763178

E-mail
bestuur.lttvscylla@gmail.com

Website
www.scyllaleiden.nl