Sebastiaan Langeveld

Sebastian Langeveld (Leiden, 17 januari 1985) is profwielrenner sinds 2006 en wist zijn tweede wedstrijd, de GP Pino Cerami, direct te winnen. Eerder werd hij al eens 4e op het wereldkampioenschap voor junioren in 2003. In 2005 werd hij Nederlands kampioen bij de beloften.

Tijdens het Nederlands kampioenschap wielrennen in 2006 reed hij samen met Michael Boogerd weg in de finale. Boogerd won het NK en Langeveld tekende hetzelfde jaar nog een contract bij de Rabobank.

Eind 2006 werd Sebastian uitgeroepen tot Belofte-renner van het jaar. Hij tekende zijn eerste profcontract bij Rabobank in 2007. In dat jaar won hij meteen een mooie etappekoers in eigen land: de Ster Elektrotoer. Tijdens het Nederlands Kampioenschap van 2007 werd hij opnieuw tweede, dit keer achter ploegmaat Koos Moerenhout. In 2008 brak Langeveld door als specialist voor de Vlaamse koersen. Hij werd tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne achter Steven de Jongh, en reed in de finale van de Ronde van Vlaanderen uit een achtervolgende groep weg, voor hij werd ingehaald. Ook in Parijs-Roubaix was hij van voren te vinden, tot hij ten val kwam.

Na een uitstekende 6e plaats in de Ronde van Luxemburg werd Langeveld geselecteerd voor de Tourploeg van Rabo. Langeveld reed zijn eerste Tour meteen uit, al deed hij niet mee voor de prijzen.

In 2009 was Langeveld, samen met Juan Antonio Flecha, Maarten Tjallingii, Joost Posthuma en aanwinst Nick Nuyens één van de kopmannen van de ploeg voor de kasseienklassiekers. In de openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad reed Langeveld met nog ongeveer 30 km te gaan weg met Heinrich Haussler. In de slotkilometer werd het tweetal echter weer bijgehaald en kwam Langeveld nog ten val, waardoor hij pas 94e werd. In de derde etappe van Parijs-Nice 2009 eindigde Langeveld, na een collectieve aanval van de Rabobankploeg, als derde. Langeveld behoorde in de E3 Prijs Vlaanderen, een laatste test voor de Ronde van Vlaanderen, tot de besten in koers, maar moest genoegen nemen met een 9e plaats. In de Ronde van Vlaanderen 2009 eindigde Langeveld als 33e, op 1’14” van winnaar Stijn Devolder.

Langeveld kende een succesvol zomerseizoen. Hij won twee etappes in de Sachsen Tour, waar hij tweede werd in het eindklassement, reed vooraan mee in de Baskische klimklassieker Clásica San Sebastián en behaalde het eindpodium (3e) in de Eneco Tour. Hij won zijn eerste eendagskoers in dienst van Rabobank in september, de GP Jef Scherens.

Zijn eerste overwinning in een Vlaamse voorjaarsklassieker behaalde Langeveld in 2011 op indrukvolle wijze: haast de hele dag lang regende het op de Omloop Het Nieuwsblad en toen de traditioneel vroege ontsnapping gegrepen werd, trok Langeveld op 53 kilometer van de meet ten aanval op de Eikenberg. Meteen sloeg hij een bres, die op de top van de Leberg 50 seconden bedroeg. Onder de eerder barre weersomstandigheden keken de wielertenoren Tom Boonen, Philippe Gilbert en Thor Hushovd naar elkaar toen er zich rond de winnaar van vorig jaar, Juan Antonio Flecha, een tiental achtervolgers verzamelde om de Rabobank-rijder een pad in de korf te steken. Verkleumd naderden ze echter niet voldoende en op 28 km van het einde ontbond Flecha in de Paddestraat zijn duivels om in zijn uppie Langeveld op te zoeken. Op zestien kilometer van het eind ontspon zich een ware tweestrijd waarin voortdurend naar elkaar geloerd werd, zeker toen Flecha vijf kilometer voor het einde dacht weg te glippen, maar Langeveld zich hardnekkig in diens spoor vastbeet. Zogenaamde mindgames als praten, surplacen en elkaar de kop opdringen, namen met het Gentse Sint-Pietersplein bijna in zicht alleen maar toe. In de natte straten van Gent leek Langeveld de spurt van te ver aan te zetten, want een sterke Flecha remonteerde hem. Met een ultieme krachtinspanning bleef Langeveld op de eindstreep de Team Sky-rijder enkele millimeters voor.

In het jaar 2012 verlaat Langeveld de wielerploeg van de Rabobank en gaat voor het nieuwe Greenedge rijden.

In de Ronde van Vlaanderen 2012 brak Langeveld zijn sleutelbeen nadat hij op een toeschouwer botste. Vooraf werd hij genoemd als een van de kanshebbers.

foto Sebastiaan Langeveld

BELANGRIJKSTE PRESTATIES

2004
2e etappe Flèche de Sud
Ronde van Limburg

2005
7e etappe Olympia’s Ronde van Nederland
Nederland kampioen op de weg bij de beloften

2006
Grand Prix Pino Cerami

2007
Winnaar eindklassement Ster Elektrotoer

2009
2e en 4e etappe Ronde van Saksen
Grand Prix Jef Scherens

2011
Omloop Het Nieuwsblad
1e etappe Tirreno-Adriatico (ploegentijdrit)

2012
1e etappe Tirreno-Adriatico (ploegentijdrit)
2e etappe Eneco Tour (ploegentijdrit)

2014
Nederland kampioen op de weg bij de Elite

2016
1e etappe Ronde van Tjechië (ploegentijdrit)