ZVL

ZVL is het resultaat van een samenwerking van drie verenigingen in de regio Leiden, die is gestart in het seizoen 2004-2005. Met ZVL wilden de verenigingen een hoofdrol vervullen in de nationale hoofdklasse van de dames. De letters ZVL staan voor De Zijl-LGB, Vivax, en LZ 1886. De eerste twee verenigingen waren net in 2003 samengegaan onder de naam De Zijl Zwemsport.

Aan het begin van de samenwerking sloot een aantal internationale speelsters zich bij de club aan. Het eerste seizoen wist het eerste team te profiteren van de hoofdklasse-ervaring van deze dames. De play-offs werden gehaald, waarbij ZVL in de eerste ronde werd uitgeschakeld. In het seizoen 2005-2006 vertrokken er enkele van de originele speelsters naar andere teams of naar het buitenland. De jeugdige talenten binnen de vereniging kregen hierdoor speeltijd, maar dat bleek niet voldoende voor succes. ZVL eindigde dat seizoen op een tiende plek. In deze beginperiode stond André Zandvliet als trainer/coach langs de kant. Na dit seizoen volgde Jim van Es hem op.

Om het eigen talent tot wasdom te laten komen werd er gezocht naar mogelijkheden om het niveau te versterken. De eigen basisspeelsters Lorette Velting, Aukje van Belkum en Simone Molders kregen regionale versterking van Kim Middendorp, Nina Germing en Brenda Hogenboom. Ook Iefke van Belkum, die een jaar in het buitenland had gespeeld, kwam weer terug bij de club, en via haar konden drie Amerikaanse speelsters worden aangetrokken: Brianna Hawkins, Jessica Levin en Robyn Gordin.

2006-2007

In dit seizoen bleek het eerste team van ZVL een stap naar een hoger niveau te hebben gezet, maar niet voldoende om zich na de winterstop te kwalificeren voor de competitie met de sterkste teams uit de hoofdklasse.

2007-2008

Nieuwe speelsters voor dit seizoen waren Mieke en Jantien Cabout, die overkwamen van GZC Donk uit Gouda; Noeki en Toesja Klein kwamen terug van TW Zaanstreek, en net als vorig seizoen trok ZVL een Amerikaanse speelster aan in de persoon van Brittany Dames.

In de bekercompetitie haalde ZVL de finale van de KNZB beker tegen Het Ravijn. Op 25 november 2007 verloor ZVL in het Sloterparkbad te Amsterdam met 10-9.

Door het vrijkomen van een plaats in de Europacup kon ZVL zich inschrijven voor de Champions Cup, het hoogste Europese podium voor clubteams en reikte via twee ronden tot de Final Four. Die werd eind april gespeeld op Sicilië.  ZVL werd daar vierde.

In de competitie haalde ZVL de finale van het Nederlands Kampioenschap, wederom tegen Het Ravijn. De eerste wedstrijd uit de best-of-three, in Nijverdal, werd verloren met 13-10. Bij de return op zaterdag 17 mei in zwembad De Zijl stond na vier periodes een 9-9 gelijkspel op de klok. In de verlenging scoorden beide teams ieder 1 doelpunt (10-10). In de strafworpenserie scoorde Het Ravijn vier keer tegen slechts twee van ZVL, zodat ZVL al na twee wedstrijden genoegen moest nemen met de tweede plaats.

2008-2009

Na de Olympische Spelen vertrokken enkele speelsters naar het buitenland. Iefke van Belkum ging voor het Griekse Ethnikos Pireaus spelen. Noeki Klein ging in Spanje waterpoloën bij CN Sabadell. ZVL kreeg in dit seizoen een ‘nieuwe’ trainer: André Zandvliet volgde Jim van Es op.

Op 20 december bereikte ZVL wederom de finale van de KNZB Beker. Tegenstander was Polar Bears. ZVL verloor met 12-5.

Door de prestaties van het voorgaand seizoen was de ploeg automatisch geplaatst voor kwalificatieronde van de Champions Cup in Porto. ZVL eindigde als derde in de poule en plaatste zich hiermee voor de volgende ronde. In Sabadell (Spanje) vond tussen 9 en 11 januari 2009 de eerste ronde van de Champions Cup plaats. ZVL overleefde die ronde niet

In dit seizoen nam Michèl van der Zeeuw het stokje over als trainer/coach. Keepster en international Anne Heinis kwam over van ZWV Nereus.

Begin december 2009 speelde ZVL in de LEN Trophy en eindigde op de tweede plaats in de kwalificatieronde. De eerste ronde was in Messina (Italië), waar ZVL derde werd en dat betekende het einde van het toernooi.

2010-2011

Op 18 december 2010 speelde ZVL de finale van de KNZB Beker tegen GZC Donk. Deze wedstrijd ging met 7-4 verloren.

ZVL nam dit seizoen deel aan de LEN Trophy. In de kwalificatie werd ZVL eerste. In de eerste ronde werd ZVL tweede en plaatste zich hierdoor voor de kwartfinale. Op 12 februari 2011 verloor ZVL de eerste kwartfinalewedstrijd van het Italiaanse Rapallo Nuoto. De return was op 26 februari in het Katwijkse zwembad Aquamar. ZVL won met 10-7, maar dat was niet voldoende en ZVL was uitgeschakeld. Rapallo Nuoto werd uiteindelijk de winnaar van de LEN Trophy.

In de reguliere competitie kwam de ploeg tot de halve finales van de play-offs. De play-offs werden gespeeld zonder coach Michèl van der Zeeuw die, na onenigheid met het bestuur, was opgestapt.

2011-2012

Koen Plasmeijer nam het roer over als hoofdtrainer en de selectie werd versterkt met Britt van Dam, Brenda Weber, Stefania Nalmpanti en Marloes Cabout. Er vertrokken ook speelsters: de internationals werden uit de competitie gehaald om zich voor te bereiden op de Olympisch Spelen in Londen. ZVL leverde vier speelsters voor die selectie: Iefke van Belkum, Anne Heinis, Mieke en Jantien Cabout.

Zonder de internationals was ZVL echter succesvol. Na vier verloren bekerfinales kwam de cup nu wél naar Leiden. De reguliere competitie werd dat jaar gespeeld zonder play-offs. Na 21 wedstrijden eindigde ZVL als tweede, achter Het Ravijn.

2012-2013

De internationals Mieke Cabout, Anne Heinis en Biurakn Hakhverdian zijn teruggekeerd bij de club. AZ&PC organiseerde de Supercup in Amersfoort, die door ZVL wordt gewonnen.

ZVL wint voor de tweede keer de KNZB beker. In een final four wordt op zaterdag 22 december in de halve finale UZSC verslagen en op zondag 23 december in de finale Polar Bears

ZVL werd in de voorronde van de LEN Trophy tweede in de groep achter Sjtoerm Roeza uit Rusland en bleef Iraklis Apollo (Griekenland), Lille Universiteit (Frankrijk), DH Sevilla (Spanje), Galatasaray (Turkije) en Otter Londen (Engeland) voor.

In de kwartfinale was in een Nederlands onderonsje GZC Donk te sterk (9-9, 10-15).

Tegen datzelfde GZC Donk werd in de halve finale van de play-offs revanche genomen en ZVL plaatste zich voor de finale met Het Ravijn als tegenstander. ZVL verloor.

2013-2014

ZVL werd versterkt met internationals Vivian Sevenich en Maud Megens. Eerste prijs in het seizoen 2013/2014 was de Supercup. ZVL versloeg landskampioen Het Ravijn met 13-11.

De KNZB beker werd opnieuw gewonnen door ZVL. Ook in deze finale werd Het Ravijn verslagen (17-11).

In de Europa Cup werd ZVL in de eerste groepsronde al uitgeschakeld.

ZVL eindigde in de reguliere competitie op de eerste plaats in de Eredivisie. ZVL sloot het reguliere seizoen af zonder nederlaag, het won 15 van zijn 16 wedstrijden en speelde tegen UZSC een keer gelijk.

In de kwartfinale van de play-offs om het landskampioenschap won ZVL de best-of-three serie van De Ham uit Wormerveer met 2-0 (21-5, 23-6). In de halve finale was het Utrechtse UZSC de tegenstander. ZVL won deze best-of-three serie met 2-1 (9-8, 7-10 en 9-8).

In de finale was Donk uit Gouda de tegenstander. ZVL won met 2-0 (10-7, 11-10) en werd daarmee voor het eerst kampioen van Nederland. Met alle drie de nationale prijzen beleefde de club haar succesvolste seizoen ooit.

2014-2015

ZVL begon het seizoen gehavend. Uit de ploeg vertrokken drie spelers. Vivian Sevenich ging naar Italië, Hanneke Slagter naar Hongarije en Maud Megens terug naar GZC Donk. De selectie werd uitgebreid met Kitty Lynn Joustra en Femke Aan, die overkwamen van De Zaan. Ook trok ZVL voor het eerst in haar bestaan een naamsponsor aan. Bouwbedrijf BAM zag de groei en aanpak van de jeugdsport binnen de verenigingen ZVL en De Zijl als een maatschappelijk initiatief dat het wilde ondersteunen. ZVL-BAM werd de nieuwe naam.

De Supercup werd verloren van het Ravijn (12-8). De KNZB beker werd wel weer gewonnen. In de finale werd Het Ravijn verslagen na penalty’s.

In de Europa Cup werd ZVL-BAM in Athene in de eerste groepsronde uitgeschakeld.

ZVL bereikte de finale van de play offs om het landskampioenschap door ZPB te verslaan in de kwartfinales (2-0) en Het Ravijn in de halve finales (3-1). In de finale werd met 3-1 verloren van GZC Donk.

Aan het eind van het seizoen gaf Anne Heinis aan te stoppen. Koen Plasmeijer stopte als coach en werd opgevolgd door Tim van der Meer.

2015-2016

Met een verjongde selectie werd het seizoen gestart. Naast Anne Heinis hadden nog drie speelsters hun heil elders gezocht. Kitty Lynn Joustra volgde het fulltime programma van Oranje en Aukje van Belkum was gestopt. Als bekerwinnaar speelde ZVL-BAM tegen landskampioen GZC Donk in de Supercup en won die wedstrijd.

ZVL stootte voor de achtste keer op rij door naar de finale van KNZB beker. Met een 7-10 overwinning op UZSC Utrecht won de club die voor de vijfde keer op rij, een evenaring van het record van GZC Donk en AZC.

Na een ongeslagen seizoen (één gelijkspel, tegen ZPB) speelde ZVL-BAM in de play-offs om het landskampioenschap ook tegen UZSC. In een best-of-five haalt de Leidse ploeg in drie wedstrijden de titel binnen (11-5, 16-8, 9-5). Hiermee werd ZVL de eerste ploeg die twee keer de triple op haar naam schreef.

2016-2017

De naam van de ploeg veranderd in ZVL-Hawabo. In de eerste wedstrijd van het seizoen, de SuperCup, blijkt UZSC te sterk voor de kampioen en bekerwinnaar van het vorig seizoen.

ZVL speelt de eerste ronde van de Europa Cup in Porto en plaatst zich voor de tweede ronde in Messina. Daar wordt de ploeg uitgeschakeld.

In de KNZB beker wordt door UZSC een einde gemaakt aan de reeks van vijf5 overwinningen. ZVL blijft in de halve finale steken tegen de Utrechtse ploeg die met 10-11 en 10-9 twee keer te sterk is. Ook de strijd om het landskampioenschap stokt in de halve finale. Weliswaar eindigt de ploeg als eerste in de competitie, maar in de halve finale van de play-offs blijkt Polar Bears Ede te sterk.

Aan het eind van het seizoen kondigt Tim van der Meer zijn vertrek aan en wordt opgevolgd door Jacob Spijker. (Jeugd)international Brigitte Sleeking vertrekt naar CN Sant Andreu.

logo zvl waterpolo

PRIJZENKAST

Kampioen van Nederland

2013-2014
2015-2016

Bekerwinnaar

2011-2012
2012-2013
2013-2014
2014-2015
2015-2016

Winnaar Supercup

2012
2013

Man Meer Cup (tweede team)

2012-2013
2013-2014
2014-2015

CONTACT

De Zijl
Paramaribostraat 66
2315 VK Leiden
071-5220780

Vijf Meibad
Boshuizerlaan 1
2321 SG Leiden
071-5312827

Clubhuis
De Waterkeet
Paramaribostraat 66a
2315 VK Leiden
071-5221015

Informatie
ledenadministratie@dezijlzwemsport.nl

Website
www.dezijlzwemsport.nl