De Nederlandse vrouwendubbelvier is er met een zinderende eindsprint in geslaagd een bronzen medaille te veroveren bij de wereldkampioenschappen roeien.

De boot met de Leidsen Nicole Beukers en Karolien Florijn aan boord was de regerend wereldkampioen, maar was door de eerdere uitslagen en een matige toernooistart voorafgaand aan de finale slechts een outsider voor de medailles.

Het kwartet roeide een aanvallende race maar hield net genoeg over om in de eindsprint China voor te blijven. Het verschil op de eindstreep was slechts 0,06 seconden. Alleen Polen was een klasse beter, het favoriete Duitsland finishte minder dan een halve tel voor Nederland.

,,Tijdens de race heb je het niet zo door, maar achteraf gesteld had het niet beter gekund. We lagen er meteen goed bij, konden reageren op versnellingen van de tegenstanders en hadden net voldoende over om China achter ons te houden”, vertelde een uitgelaten Beukers.

De roeister van Njord gaf aan ondanks de matige eerdere wedstrijden altijd vertrouwen te hebben gehad in een goede afloop. ,,Doordat we in de halve finale na een heel erg slechte start nog goed konden terugkomen, wist ik dat we de snelheid hadden om vandaag nog harder te gaan.” De ploeg verbeterde met hun tijd van 6:11,79 ook nog eens het nationaal record. ,,Dat is een heel mooi extraatje. We hikten er al een tijdje tegenaan. Die tijd stamt nog uit 1992. Heel mooi dat die nu uit de boeken is.”

Leids succes was er ook voor pararoeister Annika van der Meer. In de gemengde dubbeltwee met Corné de Koning verdedigde zij met succes de wereldtitel van vorig jaar. ,,Het was een goede race, we hebben heel duidelijk het plan uitgevoerd wat we vooraf hadden bedacht en konden het gecontroleerd afmaken.”

Stef Broenink slaagde er met zijn dubbelvier net niet in een medaille te pakken. Met slechts één bootlengte achter winnaar Italië eindigde de Leidenaar als vijfde. Ook hij verbeterde het nationaal record. ,,Ik weet dat ik heel trots moet zijn dat we in dit spannende veld zo hard roeien. Maar nu overheerst nog de teleurstelling. De verschillen zijn heel klein, het hele podium van vorig jaar zat nu niet eens in de finale. Voor een medaille had alles perfect moeten lopen, dat was onze race misschien net niet. Maar veel valt ons niet te verwijten”, aldus Broenink na afloop.

Leiderdorper Boudewijn Röell kon met zijn Holland Acht niet brengen wat hij vooraf had gedacht. Gedesillusioneerd eindigden zij als eerste in de B-finale.

BRON: Leidsch Dagblad/Coen Eggenkamp