Bij de Europese kampioenschappen roeien op de Rotsee bij Luzern in Zwitserland hebben de Leidenaars uitstekend gepresteerd.

Absolute blikvanger was Karolien Florijn (foto) die met haar vier-zonder-stuurvrouw de gouden medaille veroverde. Stef Broenink pakte zeer verrassend het zilver in de skiff, net als de lichtgewicht roeiers Ward van Zeijl en Hilmar Verbeek in de niet olympische bootklasse dubbelvier. Brons was er voor Boudewijn Röell met de Holland Acht.

Florijn was vanzelfsprekend opgetogen over haar eerste titel bij de senioren. ,,We wisten op basis van de voorronde wel dat we goede kans hadden, maar je weet het toch maar nooit. Als het dan zover is, voelt het heel bijzonder.”

De Leidse pakte samen met haar ploeggenoten Ellen Hogerwerf, Ymkje Clevering en Veronique Meester al meteen vanaf de start de leiding in de finale. ,,Bij onze eerdere races hadden we het in het begin nog lastig met sturen, maar dat was nu gelukkig helemaal niet zo. We konden perfect onze kracht kwijt. Alleen in de laatste 500 meter kwam Roemenië nog wat opzetten, maar gelukkig konden we dat goed pareren.”

De stunt van de dag kwam op naam van Stef Broenink. De skiffeur van Njord kende moeizame jaren, maar is weer helemaal terug. Lang ging hij in Luzern zelfs aan de leiding in de koningsklasse, de skiff. Pas op de finish moest hij de Duitser Oliver Zeidler, voormalig zwemmer die zijn EK-debuut maakte, voor zich dulden. ,,Het was een hele gekke gewaarwording. Toen ik halverwege voorbij al die grootheden roeide, kon ik het zelf amper geloven. Het is heel onwerkelijk dat ik hier bijna had kunnen winnen.”

Op de finish bedroeg het verschil met de winnaar slechts 0,19 seconden. De Wit-Rus Pilip Pavukou eindigde op zijn beurt 0,21 seconden achter Broenink. Sverre Nielsen uit Denemarken kwam op 0,74 seconden van de winnaar over de streep. ,,Ik had door dat het heel spannend was en durfde op het eind ook niet meer te kijken. Ik wist ook helemaal niet als hoeveelste ik was geëindigd. Dat moest ik vragen aan iemand op een reddingsboot.”

Tekst: Coen Eggenkamp/Leidsch Dagblad