Toproeister Karolien Florijn is er met de nationale vier-zonder-stuurvrouw zondag in geslaagd de derde en laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen te winnen.

In het Italiaanse Sabaudia kwam de Leidse samen met haar ploeggenoten zelfs tot een opzienbarende tijd van 6:20,21. Daarmee verbeterde Florijn het nationale record dat al in handen was van deze ploeg met een kleine twee seconden.

De pas 23-jarige dochter van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn was dan ook bijzonder opgetogen over de snelle tijd. ,,Ik houd me nooit zo bezig met tijden, maar het is altijd leuk hard te varen. Onze hoofdcoach Josy Verdonkschot voorspelde vooraf al dat we het record wel eens zouden kunnen gaan verbeteren.”

Opvallend genoeg stond de wind niet eens rechtop de baan, maar kwam deze ook van de zijkant. ,,Het is één van de redenen dat we hier wilden roeien. Hier vlakbij de kust staat vaak een venijnige zijwind. Precies de windrichting die ook geregeld op de olympische baan van Tokio te vinden is. Zo konden we nog eens goed oefenen met zijwind.”

De dubbelvier van Nicole Beukers greep met een vierde plaats net naast het podium. Het verschil met de bronzen boot uit Polen bedroeg slechts 0,01 seconden. Italië – dat het zilver pakte – was 0,2 seconden sneller. ,,Vlak na de finish wisten alle drie de boten niet wat de uitslag was, zo spannend was het. Heel zuur dat we er net naast grijpen. Het eerste deel van de race ging heel goed, daarna werd het rommeliger.”

Toch was de roeister van Njord niet alleen maar negatief. ,,Twee weken terug in Luzern lagen we een stuk verder achter deze ploegen. Dat was ondermaats. We laten nu weer zien mee te kunnen doen voor de prijzen.”

Tekst: © Coen Eggenkamp/Leidsch Dagblad
Foto: Merijn Soeters