Bij de NK kleine nummers is het geen enkele Leidse toproeier bij de senioren gelukt om een titel binnen te slepen. Op de Amsterdamse Bosbaan pakte Karolien Florijn in de skiff wel het brons vlak voor olympiër Nicole Beukers, die als vierde eindigde.

Beukers, die afgelopen jaar in Florida nog wereldkampioen werd in de dubbelvier en vrijdag de snelste tijd neerzette in de zogeheten time-trial, keek desondanks met plezier terug op de races. ,,Natuurlijk had ik het graag iets beter gedaan, maar de toppers hier zijn van wereldklasse. Lisa Scheenaard die hier won, eindigde bij de WK als vijfde in de skiff en daarnaast lagen er dus nog een aantal wereldkampioenen in de baan. Ik had zelf wellicht iets te veel energie verspeeld eerder dit weekend om vandaag nog op mijn best te zijn, maar ik heb een persoonlijk record neergezet, dus klagen doe ik niet.”

Ook Ed Maan, de coach van Florijn, was tevreden met de prestaties van zijn pas 20-jarige pupil. ,,Brons is een uitstekend resultaat. Ze is ook de snelste in de leeftijdscategorie onder 23 jaar. Ze had natuurlijk graag willen winnen, maar daarvoor was de voorbereidingstijd simpelweg te kort.” Florijn is net als de andere roeiers de laatste weken druk met selectieraces voor de dubbelvier. De roeister van Die Leythe bemachtigde – net als Beukers – een plek in deze prioriteitsboot van de roeibond en zal daarin begin mei meedoen aan de eerste wereldbekerwedstrijden in Belgrado.

Skiffeur Stef Broenink kwam tekort voor eremetaal. De krachtpatser van Njord, die bij de afgelopen WK als elfde eindigde, moest op de Bosbaan maar liefst vier skiffeurs voor zich laten. Lang lag Broenink op een keurige tweede plek, maar in het tweede deel van de race had hij te veel moeite met de hoge golven die er stonden.

Hetzelfde gold voor herintreder Boudewijn Röell. De roeier uit de Holland Acht die in Rio de Janeiro het brons pakte, is terug na een jaar co-schappen en was in de twee-zonder-stuurman gekoppeld aan routinier Vincent van der Want. Het duo leek lang af te stevenen op een vierde plaats, maar verloor in de eindsprint een plek toen een riem achter een golf bleef hangen.

Die Leythe was succesvol in de jongste categorie. Hannah Otterloo sloeg toe bij de meisjes tot en met 16 jaar en pakte met maar liefst 13 seconden voorsprong de nationale titel.

Tekst: Coen Eggenkamp/Leidsch Dagblad