Zowel Nicole Beukers in de vrouwen dubbelvier als Annika van der Meer bezorgde Nederland zaterdag een historische roeimedaille op het WK in de Verenigde Staten. Beide vrouwen werden wereldkampioen. En dat was nog nooit vertoond in het Nederlands roeien.

Met z’n vieren naast elkaar zaten ze in de mixed zone uit te hijgen. Dodelijk vermoeid, maar de lach van oor tot oor. Op het water net na de finish was de blijdschap tot op de kant te horen. De dames dubbelvier met de Leidse Nicole Beukers, die op de foto letterlijk op handen wordt gedragen, op slag zorgden voor historisch goud gezorgd door de favoriete Poolse vrouwen in een zinderende eindsprint op de knieën te krijgen. Nog nooit won een Nederlandse vrouwenboot bij een WK goud op een olympisch nummer.

Er was de afgelopen jaren een karrenvracht aan zilver en brons op EK’s, WK’s en wereldbekers. Op de Spelen van Rio vorig jaar hielden de Nederlandse vrouwen ook de Poolse boot achter zich, maar waren de Duitse dames net te goed. Nu was er dan eindelijk die zo gewilde titel. Vooraf hadden ze al het vertrouwen uitgesproken dat het deze keer misschien wel zou lukken. De frustratie en verbetenheid spatte dan ook van de gezichten af tijdens de race.

De race was er eentje waarbij de volle tribune zijn adem inhield. Het leek even of het een herhaling zou worden van eerdere wedstrijden dit seizoen waarbij Polen meestal net de betere was. Tot 1800 meter lag de boot nog voor op de Nederlandse vrouwen. Beetje bij beetje schoof het viertal op tot ze vlak voor de finish erop en erover gingen. De Poolse vrouwen waren gebroken.

,,Ik dacht na 1500 meter even dat het niet meer ging lukken, zegt Nicole Beukers met een grote lach. ,,We kwamen niet echt dichterbij voor mijn gevoel. We wisten dat we de Polen onder druk moesten houden en dat ze dan zouden breken. In de laatste 500 meter hebben we alles eruit geperst.”

Goud was het enige wat dit keer telde. Met minder namen de vrouwen geen genoegen. ,,Dat klopt. Maar dan moet je het nog wel doen. De race verliep voor ons perfect. Inge Janssen, die de commando’s geeft in onze boot zei met nog driehonderd meter tegen ons dat we alles moesten geven. Op slag heb ik minder goed door waar we liggen, maar je zet je verstand op nul en denkt nergens anders meer aan. Dit is zo gaaf. Na al die tweede en derde plaatsen nu de beste van de wereld. Dit hebben we echt verdiend.”

Twee uur daarvoor was er goud voor een andere Leidse vrouw. Pararoeister Annika van der Meer declasseerde samen met Corne de Koning het gehele veld. Vooraf was het duo al de torenhoge favoriet. In de finale werd de concurrentie op meer dan twintig seconden geroeid. Ook in het pararoeien was het de eerste gouden plak in de historie. Van der Meer kon het na de race amper beseffen. ,,We konden lange halen blijven maken en verzwakten geen moment. We lagen zo ver voor, maar toch durfde ik nog niet te juichen. Als je op het water zit, heb je dat niet zo door. Tenminste ik niet.”

De suprematie zegt Van der Meer niet alles. ,,De Britten hebben ook een goede boot. Die komen er nog wel aan en worden onze grootste concurrent. Dus ik reken mezelf echt nog niet rijk richting Tokio.”

Voor de vrouwenacht met Karolien Florijn aan boord was er zondag niet meer weggelegd dan een zesde plaats in de finale. Dat was gezien het voorseizoen niet heel verrassend. Het hele veld lag tot 1750 meter nog nek-aan-nek. In de laatste meters kon de Nederlandse boot net niet mee voor een medaille. Dat zorgde voor een dubbel gevoel bij Florijn. ,,Dit was onze beste race van het seizoen. En dan wil je meer. Daarom baal ik wel. Maar we hebben maximaal geroeid en het nergens laten liggen. Er zat gewoon niet meer in.”

Skiffeur Stef Broenink eindigde uiteindelijk als elfde. De Leidenaar werd in de B-finale vijfde.

BRON TEKST EN FOTO: LEIDSCH DAGBLAD (Tom van der Wilt / Merijn Soeters)