De Nederlandse roei-équipe is met een karrenvracht aan medailles teruggekomen van de eerste wereldbekerwedstrijden. In Belgrado wonnen zij maar liefst zeven gouden medailles. Goud was er onder andere voor de Leidse roeiers Boudewijn Röell, Karolien Florijn en Nicole Beukers.

De winst van Röell kwam totaal onverwacht. Hij was samen met ploeggenoten Mechiel Versluis, Ruben Knab en Björn van den Ende nota bene geselecteerd voor de tweede Nederlandse vier-zonder-stuurman.

,,We waren er vorige week in trainingen nog behoorlijk hard afgeroeid door de eerste boot, dus dan verwacht je niet te winnen. Maar tijdens het toernooi zijn we erg gegroeid. Door omstandigheden hadden we in Nederland weinig samen kunnen trainen, dus dan maak je sneller progressie dan andere ploegen”, vertelde een uitgelaten Röell.

Zijn ploeg nam vanaf de start meteen brutaal de leiding en stond die niet meer af. De beter geachte Nederlandse boot eindigde uiteindelijk op een kleine anderhalve seconde achterstand als tweede.

Op zijn beurt had die boot weer slechts 0,01 seconden voorsprong op het bronzen vier uit Wit-Rusland. ,,Omdat onze halve finale nog wat rommelig verliep, hadden we afgesproken iets meer op ritme en gemak te roeien en dat pakte goed uit. Dit was ons beste roeien ooit’’, aldus Röell.

De Leiderdorper is momenteel bezig aan een geslaagde comeback. De 29-jarige roeier van Asopos de Vliet haalde met de Holland Acht brons bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro en was nadien niet meer van plan in de boot te stappen.

,,Voor mijn studie geneeskunde moest ik co-schappen gaan lopen en ik zag het niet voor me dat ik dat zou kunnen combineren met topsport. Maar na verloop van tijd begon het toch te kriebelen en hoewel ik mijn hele traject tot arts al met mijn begeleider had vastgelegd, heb ik vorig jaar besloten er nog een keer voor te gaan.”

Het betekende dat Röell tot eind maart zijn co-schappen moest combineren met trainen. ,,Dat was een zware periode, maar ik kan nu weer zeggen dat ik echt fit ben. Onze hoogtestage van drie weken in Oostenrijk pakte goed uit. Hoe de selectie verder gaat lopen en of er nu een acht komt, weet ik niet. Ik sta er meer ontspannen in dan voorheen. Ik zie wel waar ik uitkom.”

Een minder onverwachte gouden medaille kwam van de vrouwen dubbelvier. Die ploeg met Nicole Beukers als slagvrouw is regerend wereldkampioen. Sinds kort zit ook de Leidse Karolien Florijn aan boord. Met haar in de boot bleken zij eveneens onverslaanbaar. Het sterk geachte Polen finishte op een kleine twee seconden als tweede.

,,Het klinkt misschien een beetje gek, maar het was een heel gecontroleerde race”, zei Beukers. ,,Beter dan in de voorwedstrijd, toen roeiden we te vluchtig”, vulde Florijn meteen aan.

Voor de pas 20-jarige roeister betekende het de eerste gouden medaille op het hoogste niveau. Florijn: ,,Dat is een bijzonder moment. Je probeert als nieuwkomer je steentje bij te dragen en het is dan heel mooi om te zien dat dat lukt.”

BRON: Coen Eggenkamp/copyright Leidsch Dagblad