Nadat de eerste twee wereldbekerwedstrijden al een groot succes werden, stonden de Leidse toproeiers ook bij de afsluitende races in Luzern veelvuldig op het podium. Leidenaar Stef Broenink pakte het zilver in de dubbelvier, brons was er voor Karolien Florijn en Nicole Beukers (dubbelvier) en voor Boudewijn Röell in de acht.

Vooral Broenink is op stoom. Waar hij in voorgaande jaren in de eenzitter maar niet wist door te breken, gaat het nu in de dubbelvier razendsnel. Bij de vorige twee wereldbekerwedstrijden pakte de ploeg al twee keer zilver en in Luzern was er weer een tweede plaats. De ploeg ging zelfs enige tijd aan de leiding, maar kon niet voorkomen dat Groot-Brittannië in de eindsprint langszij kwam. Op de finish bedroeg het verschil slechts 0,74 seconden.

Ook de marge ten opzichte van de nummer drie was klein: op slechts drie tienden van een seconde volgde Polen. ,,In ons veld zijn de verschillen nu eenmaal klein, dat was in Oostenrijk ook al zo. De coaches en mijn ploeggenoten dachten al dat we voor de winst mee konden doen en dat bleek. Al heb ik zelf niet opzij gekeken, ik weet dat mijn techniek daar onder lijdt”, sprak Broenink na afloop. ,,Vlak na de finish baalden we dat we niet gewonnen hadden, maar dat sentiment veranderde snel. We doen mee met de wereldtop en denken nog ruimte voor verbetering te hebben. We kunnen nog wat meer gemak krijgen in onze eindsprint.”

Het brons voor Beukers en Florijn was een opsteker. De boot die vorig jaar in het Amerikaanse Sarasota wereldkampioen werd en ook bij de eerste wereldbekerwedstrijden in Belgrado het goud pakte, moest in Linz een aantal weken terug genoegen nemen met een vijfde plaats. Ook de voorwedstrijd van vrijdag eindigde in een deceptie. ,,We waren toen te gehaast aan het roeien. Daarna hebben we besproken wat er beter moest. Duidelijk was dat we de focus op onszelf moesten houden”, aldus Beukers.

In de eindstrijd ging het een stuk beter. Hoewel Duitsland oppermachtig was, kon het Nederlandse kwartet goed aanhaken bij de andere ploegen. In de sprint om het brons werd China nipt afgetroefd en de boot kwam nog dicht bij Polen, dat het zilver bemachtigde. ,,Voor ons doen was het een goede wedstrijd, dus we kunnen niet anders dan tevreden zijn. Waarom we ten opzichte van Belgrado snelheid hebben verloren, weet ik niet. Misschien hebben andere ploegen en met name Duitsland grotere stappen gezet?”

Het brons van Leiderdorper Röell met de Holland Acht was een knappe prestatie. In Linz werd ook al de derde plaats behaald, nu was het verschil met winnaar Duitsland kleiner. Na een uitstekende eindsprint was er zelfs ruime overlap met de Oosterburen. ,,Misschien zijn we achteraf gezien iets te ontspannen uit de start vertrokken. We lagen ook wat verder achter dan verwacht. Het laatste stuk was echt no-nonsens en hebben we het gas goed open getrokken. Je voelt dat er meer in deze ploeg zit”, vertelde Röell.

Bron: Coen Eggenkamp/Leidsch Dagblad