Stef Broenink pakte met Melvin Twellaar de titel in de dubbeltwee. Nicole Beukers en Karolien Florijn waren succesvol in respectievelijk de dubbelvier en vier-zonder-stuurvrouw en ook Annika van der Meer kwam in de paradubbeltwee als eerste over de streep. Onverwacht was de eerste plaats van de vier-zonder-stuurman met Leiderdorper Boudewijn Röell aan boord.

Vrijdag kwam de boot in de voorwedstrijd zelfs niet verder dan een vierde plaats. ,,We hebben toen onze verwachtingen wel even bij moeten stellen. Maar het resultaat was ook wat vertekend omdat we wat stuurproblemen hadden. Na een goede halve finale kregen we het idee dat er iets viel te halen. Toen hebben we net nagelaten te reageren op een versnelling van de Duitsers, nu lukte dat wel” vertelde een uitgelaten Röell. Vorig jaar eindigde de ploeg nog als achtste bij het WK in Linz. ,,Het is ongelofelijk dat dit is gelukt, we zijn de tweede boot bij het boordroeien bij de mannen en dan goud winnen is heel bijzonder.”

Ook Nicole Beukers moest zich met haar dubbelvier herpakken na een mindere eerste race op vrijdag. ,,We waren er na afloop al snel met elkaar over uit dat we vanuit de start niet in een agressief genoeg ritme waren gekomen. We hebben ons toen voorgenomen dat in de finale heel anders te doen. Dat pakte super goed uit”, aldus Beukers. De vier lag lang een fractie voor en maakte het verschil in de derde 500 meter.

Stef Broenink gaf van de week in deze krant aan dat hij bij dit EK vooral wilde toetsen of zijn dubbeltwee met Twellaar over voldoende snelheid zou beschikken. Met de Europese titel op zak bestaat daar in elk geval geen twijfel meer over. Het duo roeide vooral een ijzersterk middenstuk van de race. ,,We zijn bewust niet te hard gestart. Er zijn altijd ploegen die ineens iets geks proberen en dan moet je koel blijven. Dat is goed gelukt. Vervolgens hebben we op het juiste moment toegeslagen.”

TEKST: Coen Eggenkamp/Leidsch Dagblad