De wereldkampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar in het Bulgaarse Plovdiv zijn uitgelopen op een groot succes. Zowel Karolien Florijn in de vier-zonder-stuurvrouw als de stuurman van de acht, Bjorn Kwee, wist beslag te leggen op de wereldtitel. In deze acht zat ook oud Die Leythe-roeier Michiel Oyen.

De titel van Florijn met haar ploeggenoten Elsbeth Beeres, Ymkje Clevering en Veronique Meester was zwaarbevochten. Waar het kwartet in de halve finale middels een wereldrecord Europees kampioen Roemenië nog ruimschoots versloeg, bleef deze grootste concurrent nu lang aanhaken. „Ze hanteerden een heel andere tactiek dan in de halve finale toen ze heel hard van start gingen en instortten. Nu gingen ze behoudend van start om te proberen te versnellen. Maar onze coach had ons van tevoren goed duidelijk gemaakt dat ze het in de finale wel eens anders konden doen”, sprak Florijn na afloop.

De roeister van Die Leythe raakte dan ook niet in paniek toen het verschil van drie seconden in het tweede deel iets terugliep. „Ik had de hele race wel het idee dat we het onder controle hadden. Jammer was alleen dat het roeien net niet optimaal ging. Het was hard werken. Maar gelukkig maakt het nu niet uit. Het is heel bijzonder nu wereldkampioen te zijn.” De pas 19-jarige Florijn zal met een aantal van haar ploeggenoten ook deelnemen aan de senioren wereldkampioenschappen eind september in het Amerikaanse Sarasota. In welk boottype is nog onduidelijk.

Dat de acht zou winnen, was geen verrassing. Vorig jaar behaalden zeven van de acht roeiers al de wereldtitel in Rotterdam. Naast slagman Bram Schwarz was ook stuurman Bjorn Kwee nieuw in de boot. De pas 19-jarige Leidenaar heeft pas een jaar stuurervaring maar werd vanwege zijn beperkte lengte van 1.54 desondanks gevraagd voor het vlaggenschip van de Nederlandse equipe. Hij leidde zijn acht van start tot finish naar de winst.

Bron: Leidsch Dagblad
Tekst: Coen Eggenkamp – Foto: Taco van der Eb