Op een van de laatste zomerse dagen speelt DIOK tegen de altijd lastige studentenploeg Ascrum. Nog geen twee jaar geleden leed DIOK dan ook nog een nederlaag tegen de Amsterdammers. Nu is er geen vuiltje aan de lucht voor de Leidse ploeg: 14-43.

DIOK zet direct na de aftrap druk op de thuisploeg. Toch is het Ascrum dat met een break de score opent. Ook de conversie is raak, 7-0. DIOK is direct wakker en zet alle zeilen bij. Pete Rowe demonstreert direct weer zijn aanvallende vaardigheden en zet ASCRUM op scherp. Stefan Noort staat voor het eerst dit seizoen in de basis en valt meteen positief op met de talloze tackles die hij maakt.

Bij DIOK zijn wat schoonheidsfoutjes te zien, wat een aantal keer onnodig balverlies oplevert. Ascrum laat geen gelegenheid onbenut om daar gebruik van te maken, maar een volgende try voor de thuisploeg blijft uit. Een hele snelle aanval, waar een combinatie van Lars Slager, Reda Dadi en Daan van der Avoird een try lijkt te worden, wordt afgekeurd. Een verdedigende hand heeft volgens de referee de bal omhooggehouden. Het voordeel is echter voor DIOK. David Niggebrugge maakt daar gebruik van en de eerste try tussen de palen voor DIOK is een feit. Ilie Greeve converteert naar 7-7. Iets later is het dan alsnog Daan van der Avoird die, nadat de driekwart lijn volgens het boekje is uitgespeeld, ook de bal over de lijn legt. De conversie uit de lastige hoek gaat tegen de paal, 7-12.

Nog geen drie minuten later maakt de watervlugge Benjamin Garcia Propato, na een mooie pass van Ilie Greeve, ook een mooie try in de hoek. De conversie wordt niet benut, 7-17. DIOK lijkt niet meer te stoppen. Een werkelijk sensationele run van Daan van der Avoird eindigt net voor de tryline met een knock on. Dan incasseert DIOK een rode kaart voor onsportief gedrag. Even is er wat onrust, maar de Leidenaren herpakken zich en weer is het Van der Avoird die een try maakt. De conversie vanaf de zijlijn gaat net naast en beide ploegen gaan de rust in met de stand van 7-22 in het voordeel van DIOK.

Ascrum gaat met hernieuwde energie de tweede helft in. Zal de man meer situatie voor de Amsterdammers omgezet kunnen worden in hun voordeel? Voorlopig verhogen ze de druk op de verdediging van DIOK. Toch is het de Leidse hoofdmacht die de wedstrijd in haar voordeel doet keren. Na een langdurige aanval is het Robin Moenen die scoort. De conversie van Lars Slager is raak, 7-29. Vervolgens maakt Daan van der Avoird een run van ruim 70 meter alvorens hij de bal afspeelt aan Oliva Sialau die een try maakt. De conversie van Slager is raak, 7-36. Drie minuten later is het weer Sialau die de stand in het voordeel van Diok verbetert. Ook de zeer lastige conversie van Slager is tussen de palen, 7-43. Opvallend is de jonge backline van DIOK. Alle spelers zijn rond de twintig en handhaven zich uitstekend in de ereklasse.

Een mooie aanval van Ascrum resulteert in een try voor de thuisploeg. De conversie gaat tussen de palen, 14-43. Vervolgens krijgt DIOK een gele kaart en staat de Leidse ploeg met 13 man op het veld. Maar de voorsprong geven de Leidenaren niet meer weg. De wedstrijd eindigt met een stand van 14-43 in het voordeel van DIOK.

Tekst: Steef Abelman / Welmoet Lugt
Op de foto van Welmoet Lugt: Daan van der Avoird (links) en Oliva SIalau scoorden beiden twee try’s tegen Ascrum.