Na drie rugbyloze weken was het tijd voor DIOK om aan te treden in DeGiro Ereklasse Kampioenspoule, die dit weekend van start ging. De zes beste teams van Nederland strijden hierin om de nationale titel. Nadat de voorronden met tien overwinningen en één verliespot werden afgesloten op de tweede positie, waren de verwachtingen op de Leidse club hooggespannen. De mannen van coach Andy Egonu maaktren de verwachtingen in de openingswedstrijd in elk geval waar. Waterland werd verslagen met 59-12.

DIOK begint tegen Waterland direct sterk en Jack Costigan scoort in de tweede minuut de eerste try voor de Leidenaars. Ook de conversie wordt benut, 0-7. Nog geen drie minuten later loopt Bas Leupen, met uitstekende support van Reda Dadi, met de bal naar de tryline. De try wordt gemaakt en Pierre Mounal schopt zijn tweede conversie tussen de palen: 14-0. Maar Waterland laat zich niet kisten en gaat in de aanval. Een scrum vlakbij de tryline van DIOK volgt. Deze aanval wordt knap afgeweerd en de thuisploeg neemt het initiatief weer over. Het spel gaat razendsnel, soms is niet eens te zien of spelers de bal vastgehad hebben, zo snel wordt er dan al weer door gepasst.

Ilie Greeve ziet vervolgens een gat en rent snel richting de tryline. Wolf van Dijk loopt in support en krijgt de bal aangespeeld, welke hij eenvoudig over de tryline legt. Pierre Mounal converteert en na een kwartier spelen is het 21-0. En het is nog niet genoeg. Met vlot spel legt Wolf van Dijk de bal weer over de lijn. Het wordt bijna eentonig, maar ook deze conversie van Pierre Mounal is weer raak, 28-0. DIOK is duidelijk heer en meester in de eerste helft en geeft Waterland het nakijken. Tegen de rust scoort Alvaro Abril heel handig een try uit een line-out vlakbij de tryline. De teams gaan de rust in met 33-0

De tweede helft begint met een prachtige aanval van Pierre Mounal, Reda Dadi en Wolf van Dijk en eindigt net niet in een try, maar is een absolute lust voor het oog voor de toeschouwers. DIOK staat op scherp. De Leidenaars laten enorm dynamisch spel zien en Waterland komt er bijna niet aan te pas. Dan loopt Tom Altink slim op en krijgt de bal aangespeeld. Hij sprint door een gat in de Waterlandse verdediging en scoort, na een run van vijftig meter, een try. Samen met de conversie komt de stand op 40-0.

Waterland geeft echter niet op en heeft hernieuwde energie. DIOK lijkt even te verslappen. Het resultaat is de eerste try voor Waterland, 40-5. En de tweede try volgt vlot. De conversie is raak, 40-12. DIOK is wakker geschrokken en de try die het op dit moment nodig heeft wordt gemaakt door  de 18-jarige Wolf van Dijk. Deze jeugdige sensatie van het seizoen scoort hiermee zijn derde try van de wedstrijd en heeft daarmee een hattrick in de zak. Ilie Greeve converteert uit een moeilijke hoek alsof het de eenvoudigste zaak van de wereld is, 47-12. Maar DIOK is nog niet klaar. Richard Manley legt de bal over de lijn en Ilie Greeve converteert weer, 54-12. In de eindfase maakt Leon Koenen de laatste try van de wedstrijd. Een welverdiende overwinning van 59-12 staat op het scorebord.

Captain Ross Bennie-Coulson heeft genoten van de wedstrijd: “We speelden de eerste helft fantastisch. Het was echt mooi vloeiend spel en je kon zien dat we elkaar als spelers feilloos wisten te vinden. De tweede helft was iets minder sterk, maar om eerlijk te zijn, als we tachtig minuten op zulk hoog niveau zouden kunnen spelen, dan zouden we allemaal professionals zijn. Bovendien voerden onze wissels het tempo daarna weer op en wisten we nog wat late try’s te scoren.”

Ook coach Andy Egonu was tevreden: “We speelden erg goed en de jongens hebben ons game plan perfect uitgevoerd. Die eerste helft was de beste die we dit seizoen gespeeld hebben. In de tweede helft stonden de spelers een kwartier onder druk, maar we kwamen goed terug. De wisselspelers maakten ook echt een verschil.”

Op de foto van Els Barnas maakt Alvaro Abril de laatste try van de eerste helft.