Het was een cruciale wedstrijd in de strijd om de twee finaleplekken in de Ereklasse rugby. Tegen landskampioen Hilversum werd DIOK geconfronteerd met een oude sportwet: ook de laatste minuut telt mee. De Leidse ploeg verloor met 10-12 door een try van Hilversum in de extra tijd. DIOK zakte daardoor naar de derde plaats. Maar ’t Gooi is nog te achterhalen. Beide ploegen ontmoeten elkaar op 7 april in Bussum.

Omdat het veld in Hilversum bevroren was, werd de wedstrijd verplaatst naar Leiden. Na twee minuten wordt een aanval van Diok verkeerd onderbroken door Hilversum en krijgt Diok een penalty mee. De penalty gaat, door de stevige wind, net naast. Twee minuten later is het weer raak. Weer krijgt DIOK een penalty mee en weer gaat hij naast de palen.

DIOK heeft in de eerste fase het meeste balbezit en toont veel initiatief. Na een kwartier spelen staan er echter nog geen punten op het scorebord. Het spel gaat over en weer en Hilversum komt meer in de wedstrijd. Zoals verwacht zijn de partijen aan elkaar gewaagd. Na vijfentwintig minuten spelen lijkt Hilversum een try te scoren, maar er wordt gefloten voor crossing. De nul houdt stand op het scorebord en het spel wordt vervolgd. Met nog acht minuten op de klok maakt Jack Costigan een fantastische break. Hij verliest de bal, maar uit de scrum die volgt scoort Robin Moenen een try. Pierre Mounal converteert en de score is 7-0. Dat is meteen ook de ruststand.

De tweede helft begint meteen met aanvallend spel van beide partijen. De harde wind speelt beide partijen parten bij line outs, de bal recht ingooien blijkt een uitdaging. Dan maakt Hilversum een zware overtreding en incasseert een gele kaart. Maakt Diok gebruik van het ‘man meer’ voordeel? De thuisploeg krijgt door de overtreding ook een penalty mee. Pierre Mounal schiet de bal feilloos tussen de palen, 10-0. Vervolgens geeft DIOK het voordeel weg door tijdens een lange aanval van de kant van Hilversum ook een gele kaart te krijgen. Hilversum straft dit meteen af en scoort een try. De conversie is te kort, 10-5.

De spanning is om te snijden. Beide ploegen spelen op het scherpst van de snede. DIOK is weer compleet en de strijd is weer vijftien tegen vijftien. Het spel golft heen en weer. Er wordt niet gescoord, maar wat is het een mooie wedstrijd. Het toegestroomde publiek aan de Smaragdlaan is luid te horen en heeft wel oren naar een overwinning. Maar Hilversum gooit roet in het eten voor de Leidse hoofdmacht. Net in de reservetijd scoort Hilversum alsnog een try. De conversie is raak, 10-12. Dat is tevens de eindstand.

Ondanks het verlies was coach Andy Egonu tevreden over het spel van zijn ploeg: “Ik ben erg trots op ons team. We hadden een gameplan en we hebben dat zeventig minuten lang uitgevoerd. Ik denk dat ons gebrek aan ervaring te zien was in de slotfase van de wedstrijd.”

Op de foto van Els Barnas: Robin  Moenen scoort 5-0 voor DIOK.