Terwijl het pre-season, de periode voor de echte competitie, vol aan de gang is op de velden van Leidse rugbyclub DIOK, wordt ook binnen het clubhuis alles op orde gebracht voor de aanstaande BeneCup. Er hangt een bijzondere sfeer op de Leidse club. Sommige spelers komen voor het eerst meetrainen, anderen zijn blij hun teamgenoten na een welverdiende rust weer te zien. Ook de vele vrijwilligers zijn alweer actief. Alles wordt geprepareerd voor een verwachtingsvol seizoen met als voorlopig hoogtepunt het kampioenschap van België en Nederland, dat op 28 september zijn climax zal beleven.

Met het landskampioenschap afgelopen seizoen sleepten de rugbyers van DIOK als bonus twee mooie wedstrijden binnen. Op zaterdag 7 september zullen de Haagse rugbyclub HRC en DIOK het opnemen tegen twee Belgische top teams. Alle teams wisten zich voor de BeneCup te kwalificeren. Ze plaatsten zich door bij de beste vier teams per land te eindigen in de reguliere competitie. HRC neemt het om 15.00 uur op tegen Rugbyclub Soignies, de nummer twee van België. DIOK gaat vervolgens om 17.00 de strijd aan tegen Rugby Ottignies Club, dat als derde eindigde op de Belgische ranglijst. Tegelijkertijd, op 7 september spelen zowel RC ’t Gooi als RC Hilversum uitwedstrijden bij onze zuiderburen. In totaal nemen de acht beste teams van de twee nationale competities deel aan het kampioenschap.

Na het kampioensseizoen heeft DIOK afscheid genomen van smaakmaker Manuel Cardoso Pinto. Het Portugese talent is teruggekeerd naar zijn thuisland om zijn studie daar verder af te maken. Ook kicker Ilie Greeve zal maar kort te bewonderen zijn op de velden dit seizoen. Na het afsluiten van zijn studie gaat hij op wereldreis. Alleen tijdens de eerste BeneCup wedstrijd is hij nog op Hollandse bodem. Henjo van Niekerk, Benjamin Dechartres en Bas Leupen hingen na het kampioenschap hun rugbyschoenen aan de wilgen. Ook Alvaro Garcia vertrok richting Spanje om zich op zijn maatschappelijke carrière te richten.

De tweede rij werd door Head of Rugby Andy Egonu direct opgevuld met Bo Donkersloot, die overkwam van The Hookers uit Hoek van Holland en Chez Crosby die overstapte vanuit Hilversum. Voor de van origine Zuid-Afrikaanse Crosby is de overstap bijzonder, hij gaat weer spelen voor de thuisclub in zijn woon- en werkstad Leiden. Egonu is blij met de nieuwe aanwas: “De tweede rij is een zware positie. Ik ben blij dat we die verder hebben kunnen verstevigen. In totaal kan ik nu beschikken over 4 á 5 zeer capabele spelers. De ervaring leert dat je die ruimte wel nodig hebt.”

Ook bij de backs, de snelle jongens, werd het team verder uitgebouwd. Met de komst van Australiër Losē Siliili, maar ook Leylan Tjoe Nij als nieuwe krachten, creëert Egonu ook lucht bij de backs. “Natuurlijk heb ik een hele goede backline. Het vertrek van Cardoso Pinto, Leupen en Greeve voelen we natuurlijk wel. Ze hebben een geweldig seizoen gespeeld. Met de nieuwe spelers en de talenten die we hier zelf binnen DIOK hebben opgeleid ga ik vol vertrouwen het nieuwe seizoen in. Daarnaast is ook Wolf van Dijk weer terug. Hij gaat na zijn Schotse avontuur in Leiden studeren en ik ben blij dat hij weer voor DIOK heeft gekozen.”

De voorbereidingen voor de BeneCup verlopen voorspoedig: “Bijna alles spelers zijn inmiddels weer aanwezig bij onze pre-season trainingen. De jongens hebben er duidelijk zin in. De BeneCup is echt een positieve ontwikkeling voor het Nederlands rugby. De competitie zal dit jaar nog heviger zijn, omdat het niveau van het rugby steeds verder stijgt in beide landen.” In de voorbereiding wordt natuurlijk ook het spel van de tegenstanders geanalyseerd. Egonu is beducht op zware tegenstand: “Recent heb ik video materiaal van onze tegenstanders bekeken. Ik denk dat we voorbereid moeten zijn op een zware fysieke strijd. Dat geld zeker voor ons forwards pack. Eigenlijk is het tegengesteld aan de meer ‘open’ variant die we in Nederland veel zien. Het belooft een mooi kampioenschap te worden. Het team en de coaching staf kijken er naar uit!”

Op zaterdag 7 september is er veel rugby te zien aan de Smaragdlaan in Leiden. Om 13.00 staat de lokale derby tussen de Leidse studenten (LSRG) en DIOK-3 gepland, gevolgd door HRC- Rugbyclub Soignies om 15.00. Er wordt afgesloten met DIOK1 – Rugby Ottignies Club om 17.00 uur. Toegang is gratis.

Archieffoto Els Barnas