Al weken wordt er uitgekeken naar wat ‘het’ duel van de eerste helft van het seizoen zou worden: De wedstrijd tussen de nummers één en twee van de hoogste rugby competitie in Nederland. Zowel Hilversum als DIOK begon ongeslagen aan die klus, de slotwedstrijd van de eerste fase.

Enigszins gehavend was DIOK afgereisd naar Hilversum. Door blessures moesten de Leidenaars het stellen zonder captain Ross Bennie-Coulson, maar ook basisspelers Benjamin Garcia en Ben Woods konden niet spelen, waardoor DIOK, de verrassing van deze competitie, niet op volle sterkte van start kon. Ook Hilversum miste enkele spelers, wat er voor zorgde dat de massaal toegestroomde supporters van beide zijden niet de gehoopte wedstrijd zagen tussen ’s-lands sterkste teams.

Binnen vijf minuten opent Hilversum de score en maakt de eerste try, ook de daarbij behorende conversie is raak, 7-0. DIOK komt in de eerste tien minuten nog niet echt aan spelen toe. Een aantal tackles worden gemist en er vallen gaten in de verdediging. Even later gaat de bal voor de tweede maal over de lijn en ook die conversie wordt benut, 14-0. Vervolgens zet DIOK de aanval in, maar de verdediging van Hilversum is solide. Er vallen wat penalty’s en Hilversum gaat voor de palen, 17-0. Een tegenvaller voor de Leidse ploeg, maar van opgeven is geen sprake. Uit een mooie aanval scoort dan Alvaro Abril de eerste try voor DIOK in de uiterste hoek. Deze blijk te lastig voor een conversie, 17-5. DIOK blijft druk zetten en de wedstrijd komt meer in balans. Dan, uit een penalty, scoort Pierre Mounal, 17-8. Het spel gaat op en neer over het veld en dan maakt Hilversum, ondanks goed verdedigen van DIOK, een try uit het boekje, 22-8. En net voor rust volgt er uit een scrum weer een try van Hilversum, die de lijn mooi had uitgespeeld. De rust wordt ingegaan met 27-8 voor Hilversum.

De tweede helft is nog maar net begonnen of DIOK zet een goed georganiseerde aanval op. Daaruit scoort Alvaro Abril zijn tweede try in de verre hoek. Pierre Mounal maakt de bijna onmogelijke conversie, 27-15. Na een overtreding moet een speler van Hilversum het veld verlaten met een gele kaart. Ondanks de man minder maakt Hilversum wel een try . De conversie gaat naast, 32-15. DIOK vertoont nu het betere spel. Dan, tegen de veldverhoudingen in, gaat het mis. Van een aanvallende fout van Diok maakt Hilversum genadeloos gebruik. Een try is het logische gevolg, maar de conversie gaat naast, 37-15. Hilversum speelt efficiënt rugby en DIOK loopt in de laatste fase van de wedstrijd achter de feiten aan. En na nog een verdedigende fout van Diok slaat Hilversum weer toe. De conversie gaat tussen de palen en de eindstand is 44-15.

Hoofdcoach Andy Egonu van DIOK zag zijn ploeg verliezen: “Vandaag was een harde wedstrijd tegen een goed team van Hilversum. Een aantal van de gameplans waar we mee gewerkt hebben deze week, konden niet uitgevoerd worden vandaag. Als je, spelend tegen Hilversum, achteloos kickt of de bal verliest, word je meteen afgestraft, Elke fout leek tot een try te leiden. Het moraal van de spelers begon te dalen and het game plan was “lost in translation”. We hadden onze sterke leiders nodig om onze structuur op het veld te behouden. De selectie van deze week was de moeilijkste die ik tot op heden had. Ik heb de spelers er aan herinnerd dat ze trots moeten zijn op wat we tot nu toe bereikt hebben, ze hebben alle, voor de competitie gestelde, doelen overtroffen. We hebben een sterke positie en we zullen volgend jaar erg competitief zijn. Vandaag gaat alle lof naar Hilversum, ze speelden erg goed.”

RC Hilversum is als eerste geëindigd in de eerste fase, gevolgd door DIOK op de tweede plek. Zeker van een plek in de kampioenspoule zijn ook ’t Gooi, Oemoemenoe, The Bassets en Waterland .

Op de foto van Els Barnas: Af en oe was DIOK Hilversum de baas, maar de nederlaag was terecht.