Gezien de regenachtige weersomstandigheden en de verre van aangename temperatuur was het uitzonderlijk druk langs het veld aan de Smaragdlaan. Het overlijden van club icoon Steef Abelman was reden voor velen om het weer te trotseren en hem een rugby saluut te brengen. Dat kreeg extra cachet door de ruime overwinning op Waterland: 41-8.

Na een indrukwekkende minuut stilte opent DIOK de wedstrijd met een snelle aanval van Ilie Greeve. DIOK, om dezelfde reden spelend met rouwbanden, wordt in deze aanval net voor de tryline gestopt door Waterland. Het resulteert niet direct in een try, maar in de 12e minuut, na een fikse strijd voor de Waterlandse tryline, is het Bas Leupen die de eerste try voor DIOK maakt in de verre hoek. De conversie gaat naast, maar de eerste vijf punten staan op het scorebord, 0-5.

Iets later maakt DIOK een verdedigende fout. Het resulteert in een penalty. Waterland gaat voor de palen en scoort, 5-3. Halverwege de eerste helft krijgt DIOK een lineout vlakbij de tryline van de bezoekers. Vliegensvlug is het de tweede rijer Benjamin Dechartres, die onverwacht voor de tegenstanders, de try maakt. De conversie van Greeve is raak, 12-3.

Samenwerking Leupen en Sialau werpt vruchten af Het spel gaat heen en weer, maar het is inmiddels duidelijk dat DIOK de bovenliggende partij is. Snelle aanvallen volgen elkaar op maar Waterland verdedigt met passie. Dan pakt winger Bas Leupen de bal op, draait mooi weg en kickt de bal naar voor. Oliva Sialau is de tegenstanders net voor en behoudt het balbezit voor DIOK. Hij passt de bal slim terug naar Leupen, die het trygebied in rent. Hij steelt op zijn beurt nog wat meters richting de palen, achter de tryline en de conversie van Greeve is dan ook raak. De rust wordt ingegaan met de stand van 19-3.

Na de rust is de strijd tussen de partijen fel. Een aantal prachtige aanvallen van DIOK volgen elkaar op. Pim Verweij en Olivia Sialau laten het aanwezige publiek genieten met mooie aanvallende acties. In de 55e minuut scoort Diego Duijn uit een maul de vierde try. Daarmee slepen de Leidenaren het felbegeerde bonuspunt binnen, 24-3.

DIOK voert de druk verder op, maar Waterland laat niet over zich heenlopen. Elk foutje van de thuisploeg wordt benut, maar tot een try komt het nog niet voor de Noord-Hollanders. Uit een scrum pakt Diego Duijn, die een goede wedstrijd speelt, de bal op en rent van het middenveld naar het verdedigingsgebied van Waterland. Hij passt vervolgens naar Benjamin Garcia Propato die handig de bal in de handen van Sialau legt. Sialau weet wat hem te doen staat en maakt de try in de uiterste hoek. Mede door de stevige wind blijkt de conversie te lastig, 29-3.

Het jonge team van Waterland geeft zich echter nog niet gewonnen. Een mooie interceptie van de bezoekers zorgt dat ze ruim zestig meter terreinwinst boeken. De loper wordt sensationeel, net voor de tryline, getackeld door Thom de Ruijter, maar een snel passje zorgt toch voor een try voor de Waterlanders. De conversie is te kort, 29-8.

Met nog vijf minuten op de klok maakt Lars Slager nog een try voor de thuisploeg. De conversie gaat langs de palen, 34-8. Iets later is het weer Slager die op de tryline afstevent. Hij wordt echter, met een duw, ten val gebracht en Waterland ontneemt hem hiermee onrechtmatig een daadwerkelijke scoringskans. De referee kent een straftry voor DIOK toe en bepaalt daarmee de eindstand op 41-8.

Op de foto van Els Barnas: Diego Duijn zorgde er met de vierde try voor dat DIOK een bonuspunt kon bijschrijven.