De voorjaarscompetitie in het rugby lijkt in een vroeg stadium beslist. DIOK, de ongenaakbare en ongeslagen koploper, won zaterdagmiddag afgetekend van en bij de nummer twee op de ranglijst, ’t Gooi: 19-29. DIOK heeft nu zes punten voorsprong op RC Eemland, dat ’t Gooi van de tweede stek verdreef.

Het is voor de rugbyers prettig dat weer gespeeld kan worden, nadat corona dat lang onmogelijk maakte. En dat zaterdag de topper tussen twee van de sterkste teams met publiek mocht, was ronduit lekker.

Maar wat de gemoederen vooral bezig hield, was de overwinning een week eerder van het Nederlands team op België. Door de zwaar bevochten 23-21 zege in Waterloo veroverde Oranje een plek in de Rugby Europe Championship, voor de ploeg van bondscoach Zane Gardener het hoogst haalbare niveau. Met als gevolg, dat nu confrontaties op stapel staan tegen Georgië, Portugal, Rusland, Roemenië en Spanje. Inzet: eeuwige roem en één van de twee tickets voor het WK 2023 in Frankrijk.

DIOK was tegen België met zes spelers hofleverancier van Oranje. Daan van der Avoird (22) en Mees van Oord (22) waren twee van hen. Beide rugbyers keken na de overwinning op ’t Gooi uit naar de kraker tegen Georgië, 26 juni in Tbilisi. „De vraag is natuurlijk of wij dan überhaupt weer in de selectie zitten”, aldus Van Oord. „Want er mogen drieëntwintig spelers mee. Er zijn nog enkele weken te gaan en de concurrentie is groot.”

Dromen dat hij erbij zal zijn doet hij niet. „Dat gaat te ver. Ik kan niet meer doen dan mijn best en dan zie ik het wel.” Van der Avoird toonde dezelfde nuchterheid. „Ik spaar mezelf de komende weken ook niet, dus een blessure ligt op de loer. Maar als je niet geblesseerd wilt raken, moet je niet gaan rugbyen.”

Hij voorzag positieve effecten van de opmars van Oranje. „Het rugby in Nederland zit sowieso in een flow. Maar het is mooi dat de sport meer aandacht krijgt. Volgens mij was de wedstrijd tegen België de eerste die de NOS live op de televisie bracht.”

Met hun ploeggenoten keken Van Oord en Van der Avoird tegen ’t Gooi eerst de kat uit de boom. Van der Avoird: „In de eerste zeven wedstrijden deze voorjaarscompetitie scoorden we voor rust gemiddeld dertig punten. We wisten dat dit tegen Gooi, een goede ploeg, niet mogelijk was.”

Nadat de thuisploeg uitgeraasd was liet DIOK zich meer gelden. Bij rust stond dan ook een 5-7 voorsprong op het scorebord. In het tweede bedrijf waren de Leidenaren efficiënt in de afronding. Met Benjamin Garcia als aanjager werd een 12-26 voorsprong genomen, die niet meer uit handen werd gegeven. Het laatste fluitsignaal klonk met de 19-29 zege. „We stonden defensief goed”, wist Mees van Oord.

Tekst: Jan Warmerdam/Leidsch Dagblad
Archieffoto Daan van der Avoird: Ruud van Brecht